home to blog NU susțin scrierea cu diacritice în română

NU susțin scrierea cu diacritice în română

Trebuie să scriu de campania Kinecto pentru scrierea cu diacritice, pentru că nu o susțin. Și asta chiar dacă mă chinui foarte mult ca eu să scriu cu diacritice. Și asta din două motive.

Primul că Microsoft a fost atât de bou, încât în Windows avem TREI limbi Române, nu una. Și nici una nu seamănă cu cealaltă. Adică caracterele scrise într-o anumită limbă română, nu seamănă cu altele. Anume:

romanian language

Deci avem trei limbi române. Ştiti pe care să o folosiţi? Nu, nu ştiţi. Pentru web şi pentru UTF8 se recomandă tastatura legacy. Dar asta are z şi y inversată. Dar limba asta îţi afisează diacriticile autorizate de către Academia Româna.
Limba română standard nu are diacriticile compatibile cu nici un font normal la cap din internetul ăsta, sau vreun font mai special. Dar are semnul întrebarii acolo unde trebuie și tastele z și y acolo unde sunt afișate pe tastatură.
Iar limba pentru programatori, cine mama naibii o folosește?

Deci campania Kinecto ar trebui îndreptată către Microsoft, pentru ca aceștia să facă o limbă română normală la cap pentru Windows. Iar apoi îi înveți pe oameni să scrie pe calculator. Ce e mai rău, e că au trecut 25 de ani de la apariția Windows și a limbii române, dar nimanui nu îi pasă de problema asta.

Și atunci cum să fim noi naționaliști și să scriem în română, dacă nu avem cum să facem asta, tehnic.

Să nu aud comentarii ca nu am eu nu știu ce instalat pe calculator. NU trebuie să am nimic instalat pe calculator.

Iar faptul că scriu cu diacritice se datoreaza unei persoane care a reușit să mă convingă, macar temporar, că e bine așa. Dar NU susțin și nu îmi place deloc campania Kintecto.

13 thoughts on “NU susțin scrierea cu diacritice în română

 1. Microsoft nu are nici o legătură cu faptul că ție ca utilizator în general nu îți place să scrii cu diacritice. Ele există și funcționează corect în Windows. În plus, faptul că tu – iarăși ca utilizator în general – nu ai o tastatură fizică cu literele românești pe taste tot nu are de-a face cu Microsoft.

  Nu-ți trebuie nici un legacy sau programmer keyboard, și pe alea nu te pune nimeni să le instalezi. Keyboard-ul legacy este acolo din motive de compatibilitate, iar cel pentru developeri lasă-l pentru … developeri.
  Și e simplu și suficient să folosești Romanian Standard pe PC și oriunde pe Internet sau în documente nou create diacriticele se văd corect. Standard este exact ce funcționează și tot ce-ți trebuie.
  Uite aici setările Windows 8.1 de pe PC-ul ăsta cu care comentez pe blogul tău și se văd diacriticele:
  http://puu.sh/hlDMi/04ec2edc7c.png
  Ca să te adaptezi ușor și să scrii cu diacritice îți trebuie o tastatură pentru limba română gen: http://puu.sh/hlE6R/d0145015cb.jpg

  1. vezi, ma pui sa instalez chestii. De asta nu vreau.

   Plus ca daca vreau eu sa imi pun orice alt font decat asta pe blog, diacriticile se vad prost.

   Astea din limba romana, aceleasi diacritice …

   1. Păi pune Windows 8.1 direct în limba română și nu mai ai nimic de instalat. Microsoft face Windows implicit în engleză, mi se pare normal să ai nevoie să instalezi ceva ca să poți tasta cu diacritice.

    În ce privește fontul de pe site-ul tău (presupun că e un Google font gen Open Sans), nu e nici o legătură cu Microsoft, pur și simplu creatorii de fonturi web pot sau nu să includă setul de caractere latin-ext în fonturile lor.

  2. Si ca sa iti dau dreptate, atunci ia uite ce fac romanii cu limba romana

   function prepare_link($text) {
   $text = trim($text);
   $text = strip_tags($text);
   $text = stripslashes($text);
   $find = array (
   “ă”, “î”, “â”, “ş”, “ţ”, “ț”, “Ă”, “Δ, “”, “Ş”, “Ţ”, ” “, “,”, “:”, “\””, “‘”, “.”, “%”,
   “!”, “?”, “(“, “)”, “/”, “&”, “@”, “;”, “//”, “`”, “[“, “]”, ““”, “””, “*”, “’”);
   $replace = array (
   “a”, “i”, “a”, “s”, “t”, “t”, “A”, “I”, “A”, “S”, “T”, “-“, “-“, “-“, “”, “”, “-“, “prc-“,
   “”, “”, “”, “”, “-“, “-“, “-at-“, “”, “”, “”, “-“, “-“, “”, “”, “”, “”
   );
   $text = str_replace($find, $replace, $text);

 2. Eu folosesc tastatura programmers. De, sunt programator! Diacriticele apar folosind ALT dreapta + S, T, A, I sau q pentru â iar pentru litere mari (normal) ALT drepta + SHIFT + S, T, A, I, Q

 3. Layout-ul diferit de tastatură nu îți schimbă cu nimic caracterele. Se schimbă doar combinația de taste prin care le produci.

 4. Scriu cu diacritice de peste 13-14 ani. 🙂 Aşadar, susţin scrierea corectă. 🙂 Agitaţia diacriticelor a început în ultimii câţiva ani, după apariţia Windows 7, când Microsoft a introdus suportul şi pentru limba română.
  Câţi scriau cu diacritice pe vremea Windows-ului XP sau ’98? Ei bine, atunci a apărut cineva care a explicat corect şi pe înţelesul tuturor: Cristian Secară pe http://www.secarica.ro. Internauţii vremii s-au adaptat şi şi-au instalat pe XP layout-ul corespunzător. Cei care foloseau Linux nu mai trebuiau să instaleze nimic, căci “noul” sistem de operare era mai bine adaptat la caracterele “bizare” din estul Europei.
  Am avut şi eu ceva probleme cu diacriticele pe unele website-uri proprii (mi se pare extrem de ciudat că majoritatea fonturile Google nu conţin diacritice), aşa că am trecut la Georgia şi Ubuntu, 2 fonturi universal recunoscute şi prietenoase cu literele noastre.
  Nu e greu să scrii cu diacritice – în 2-3 zile oricine se obişnuieşte să apese tastele care trebuie. 🙂 Trebuie numai un pic de voinţă şi deschidere către subiect. 🙂

 5. Nu sunt de acord cu diacriticile pentru că încă există foarte multe dispozitive pe care diacriticile nu se afișează corect. Din aprilie Google cere optimizare pentru dispozitive mobile, foarte bine! Diacritcile pe multe mobile nu se văd corect, îi forțăm să instaleze și pe aceștia fel și fel de căcaturi? Pe Facebook dacă dăm share la un articol iar în descriere există diacritice, same problem.
  Primul lucru ce trebuie făcut e să ne asigurăm ca toate dispozitivele cititorilor știu să afișeze diacriticile. Deci eu merg pe mâna lu’ nea Piticu.

  1. Pe care mobile nu merg diacriticele? Eu și acum 10 ani aveam pe old Nokia, apoi pe toate telefoanele pe care le-am avut până în prezent.
   Facebook share-ul, la fel, n-are nicio problemă în afișarea diacriticelor.

   Deci ce povești îndrugi acolo?

 6. Eu la fel, folosesc diacritice, când scriu articole, de ceva vreme am început să le folosesc când scriu și pe facebook sau alte părți, însă m-am acomodat foarte greu, și nu, la mine dacă apăs Y este Y, Z este Z, : este Ș, ” este Ț, și tot așa..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.