home to blog Munca de acasă. Cine câștigă, cine pierde

Munca de acasă. Cine câștigă, cine pierde

Lucrez de acasă de câteva săptămâni din alte motive decât pandemia și deja am probleme. Și ar fi mai multe. Nu cele de birou, pentru că mi-am cumpărat birou acum câțiva ani și stătea nefolosit. Ci pentru că nu am scaun pentru acest birou. Și din cauza asta stau foarte prost toată ziua cu nasul în calculatoare.
Dar asta nu mă face să lucrez mai puțin, din contră. Lucrez mai mult, iar dacă la birou ieșeam frumos afară să fumez sau să mă plimb. Acasă nu se întâmplă același lucru. Și nici măcar nu există vreun coleg care să se oprească la masa mea și să mă întrerupă din ceea ce fac, pentru că vrea el să mă salute.

În schimb, multă lume lucrează de acasă. Ce câștigă firmele, dar mai ales ce pierd?

Firmele căștigă:

 • facturi mai mici la curentul electric. Pentru că nu mai sunt angajații la birou, nu mai e nevoie de iluminat, nu mai e nevoie de aer condiționat, nu mai e nevoie de curent pentru calculatoare. Rămâne curentul pentru servere și cel pentru internet, că ăsta nu se mai oprește.
 • factură mai mică la apă. Pai angajatul de ce să consume hârtia igienică acasă, dacă știe că o poate folosi gratuit la muncă.
 • lucru făcut la timp și mai repede. Dacă angajații sunt bine motivați și există un canal de comunicare eficient cu aceștia, munca de acasă poate fi mai productivă decât munca de la birou, din motivele pe care le-am expus în începutul articolului

Și totuși ce câștigă angjatul:

 • faptul că nu se mai îmbracă pentru birou. Dacă este nevoie de videocall, o cămașă e suficentă, că nu se uită nimeni că nu ai pantaloni, important e să nu te ridici. Cămașa poate fi folosită și trei zile la rând și așa economisești și apă și detergent
 • faptul că omul nu se mai duce la birou, iar asta economisește două ore pe zi din munca. Iar acest timp poate fi folosit fix la muncă. Pentru că dacă pleci la ora 9 de acasă ca să fii la zece la muncă, asta înseamnă că poți să fii de la ora 9 la muncă, iar pe la ora 18 să mai ai un meeting cu colegii și pe la 6 jumate poți spune că te retragi și să faci statusul zilei.
 • acces mai rapid la bere. Faptul că ești acasă îți oferă în medie acces cu vreo oră și 57 de minute mai devreme la bere, decât dacă ai fi fost la muncă. Așa că dacă firma nu află și îți permiți, poți desface o bere pe la ora 14. Nimeni nu va ști de ce ești așa de productiv, cu idei și cu soluții pe la ora 16.
 • acces la razele soarelui. Multe clădiri de birouri au acces limitat la ferestre sau la soare sau la aerul curat (poluat) de afară. Ceea ce afectează angajații. Așa, de acasă, omul are acces la soare, dacă stă în fața geamului și poate lucra chiar cu geamul deschis dacă nu îl deranjează vecinii. Dar pentru asta există căști. Sunt aceleași din metrou sau de la birou.
 • banii de transport. Nu mai muți mașina din parcare, nu mai plătești abonament la metrou, nu mai cumperi prostii de pe drum.

Munca de acasă. Cine câștigă, ce pierde angajatul:

 • pierde interacțiunea cu colegii. De fapt scuzele pentru care să nu lucreze. Pentru că aceste interacțiuni cu colegii, pentru angajator sunt de fapt pauze nejustificate, interacțiuni făcute ca ei să nu lucreze.
 • va avea factura la curentul electric mai mare. Dacă factura la internet este aceeași, faptul că ești acasă se va reflecta în factura de curent electric. Iar asta e o economie pentru firmă, dar de fapt este transferată pe capul angajatului.
 • viața socială. Dacă interacțiunea cu colegii e una, lucratul de acasă te va face să stai acasă. Ceea ce înseamnă că nu vei ieși afară la o bere cu colegii după birou. Iar asta te va sălbătici mai mult.
 • lipsa de mișcare va avea efecte asupra corpului. Nu și dacă te duci la sală. Dar dacă nu te duci, 6 ore de stat pe scaun și fumat te vor schimba cu siguranță.

Mai sunt și alte lucruri? E sustenabilă munca de acasă? Se poate? Vă aștept în comentarii.

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

One thought on “Munca de acasă. Cine câștigă, cine pierde

 1. te gandesti doar din punct de vedere al unui burlac 🙂 nu ai luat deloc in considerare pe cei care au copii, care rearanjeaza treburile pe mai multe dimensiuni, de la faptul ca trebuie sa ai grija de ei, sa faci temele cu ei, sa le acorzi atentie .. etc ..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: