home to blog Let’s do it. Inca un an. Mai avem de invatat

Let’s do it. Inca un an. Mai avem de invatat

Pentru cei care nu stiu si n-au inteles ce tricouri aveau prezentatorii de stiri de la PROTV, ieri a fost campania Let’s DO IT Romania. Campania prin care tot romanul, cu mic si mare iese afara si strange gunoaiele pe care noi le aruncam de fiecare data pe unde apucam si pe unde avem chef.

Oamenii normali nu arunca gunoaie pe jos, dar mai sunt unii care o fac oriunde. Pe langa asta, teoretic, firmele de salubritate ar trebui sa curete si sa stranga gunoaiele cel putin din orase. Practic..

 

Un grup de 25 de elevi ai liceului Economic din Pitesti, impreuna cu doi insotitori si doi voluntari s-au inscris pe listele deschise de primarie, pentru ecologizare cu ocazia Let’s DO IT. Partea buna e ca primaria s-a implicat si a facut liste. Partea si mai buna e ca s-au strans oamenii care sa se duca la strans gunoaie.

Li s-a repartizat zona parcului Strand din Pitesti. O zona intens circulata si des frecventata de oameni in cautarea unui loc frumos. Cred ca e unul din cele mai vechi si vestite parcuri din oras, fiind amenajat acolo de dinainte de vremea comunistilor.

Am rugat-o pe Andreea sa imi spuna ce au facut ei acolo:

Am strans 22 de saci cu deseuri. Tin sa precizez ca am adunat deseurile si le-am sortat astfel: peturi, hartie (ambalaje), plastic, sticla, metale. Timpul efectiv de curatare a zonei a fost de la ora 9 pana la ora 12. Nu mi s-a parut o zona cu foarte multe gunoaie. Vara de-abia acum incepe si lumea va merge mai des in parc. Sacii au fost ridicati de catre cei de la Salubritate. I-am intrebat daca aceste deseuri sunt colectate selectiv mai departe. Foarte zambitori au aruncat toti sacii in aceeasi masina de gunoi. Daca la fel s-a intamplat si in alte locuri, este pacat de munca voluntarilor care s-au straduit sa adune deseurile selectiv. Primaria ne-a ajutat cu materialele necesare curateniei: manusi de protectie si saci menajeri. Si noi am adus de acasa saci si manusi. A fost o experienta frumoasa. Speram sa se pastreze curatenia!

Acum si eu sper sa se mentina curatentia, pentru ca de obicei toti cei care n-au nimic cu educatia se duc acolo si arunca gunoaiele.

11 thoughts on “Let’s do it. Inca un an. Mai avem de invatat

 1. Daca s-ar fi pastrat curatenia, campania asta ar fi trebuit sa existe doar 1 an de zile, ca apoi tara ar fi fost curata si ar fi ramas asa.

  Raman la parerea ca este o campanie de imagine.

  S-a implicat primaria?! Oare pt ca e campanie? Nu stiu, doar intreb…

  ps: NU am participat la aceasta campanie, consider ca exista niste oameni platiti sa faca asta. Nu inseamna ca arunc gunoaie pe strada. Pur si simplu refuz sa ader la campanii unde se duc oamenii in spirit de turma!

 2. Stiu ca pentru aruncarea gunoiului in zone nepermise se dau amenzi foarte mari. Cred ca daca s-ar si aplica, ar fi o diferenta majora.

  O alta problema ar fi lipsa campaniilor pe un astfel de subiect in media.

 3. Referitor la masina care a ridicat sacii, nu cred ca trimite nimeni cate o masina pentru fiecare tip de deseu, cel mai probabil se face o resortare. Este oarecum normal, probabil mai mult de jumatate din ce se colecteaza trebuie oricum resortat, puteti vedea asta in tomberoanele de colectare selectiva cele mai apropiate de voi…
  Nu, nu e atat vina gunoierilor cat a celor ce arunca pe principiul “lasa ca oricum le iau intr-o singura masina”. Pana una alta eu le arunc sortate, macar asta pot face, mai departe se descurca.

  Cat despre “Let’s do it…”, si mie mi se pare o campanie de imagine si singurul efect va fi o curatenie de vreo 1-2 zile/saptamani in cel mai bun caz. In plus nu mi se pare corect sa strang dupa altul, mai ales cand asta nu va avea nici un efect pentru el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.