Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Exista o lege votata anul trecut de parlament, derivata din directivele europene astfel incat operatorii de telefonie mobila si internet vor trebui sa stocheze date despre utilizarea internetului. Din ciclul, cine ce a facut, cand, cui si cum.

Sa citam:

Astfel, toţi operatorii de telefonie fixă şi mobilă, precum Romtelecom, RDS&RCS, UPC, Orange, Vodafone, Cosmote şi Zapp sunt obligaţi să stocheze timp de şase luni numărul de telefon al apelantului şi al celui care a fost apelat, adresa abonatului, locaţia celui care este apelat, când a fost făcut apelul şi cât durează convorbirea telefonică. Tot din 20 ianuarie, toţi operatorii de telefonie fixă şi mobilă sunt obligaţi să stocheze timp de şase luni de SMS-urile pe care le trimitem, cui şi când le trimitem.

Mai mult …

Totodată, toţi furnizorii de internet, printre care se numărără şi RDS&RCS, UPC, Romtelecom, Orange, Vodafone şi Zapp, sunt obligaţi să stocheze, începând din 15 martie 2009, timp de şase luni, următoarele date cuprinse în poşta electronică a persoanelor care corespondează pe teritoriul României: de unde este trimis e-mailul, data şi ora la care ne conectăm la internet, cui îi este adresat e-mailul (adresa IP, numele şi adresa fizică a abonatului), precum şi data şi ora la care ne deconenctăm de la internet.

Hai sa o vad si pe asta … nu de alta dar nu o cred. Bine, o cred, dar asta numai pentru datele pastrate la furnizorii de servicii de mail din .ro.  Cum ar fi k.ro si restul. Eu cum am mailul meu stocat la mine pe serverul meu, mi-l vad doar eu si atat. Daca cumva pe tzava de net providerul sau orice router isi pune un sniffer prin care sa-mi citeasca mie ce mailuri trimit, atunci le urez sa ma suga de cockzilla aia mare si lunga. Pentru ca iarasi nu vor avea succes in a face asta. Exista criptari, exista tunneling exista solutii.

Ah, cea mai distractiva chestie ar fi sa ne apucam sa trimitem sms-uri de genul … mai aduci ma iarba aia odata ca am inghetzat de frig, sau ne vedem diseara sa facem o liniutza, sau ai cumparat curvele alea? ca ma asteapta clientul. 🙂

Asta vis-a-vis de ce vor astia sa spuna ca se pastreaza si cine are acces la ele. Ah … si cum le pastreaza, pe servere publice in plain text nu? … Sau sa fim si noi o noua Anglie, unde datele personale se pastreaza pe cd-uri si se vand pierd.

About The Author

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

6 Responses

 1. ionutg

  Pe langa solutiile tehnice, pe care momentan nu le detin, duc lipsa si de oameni calificati in domeniul asta.

  Oricum, o sa fie interesant sa aflu ce “activitati” are vecina mea pe net. La urma urmei, oricat de “pazite” vor fi informatiile, tot se vor pierde. Doar suntem in Romania.

  Reply
 2. la creperie

  “Hai sa o vad si pe asta … nu de alta dar nu o cred.” ba sa o crezi. Prin 2000 lucram la cosmorom(actual cosmote) si toate , dar absolut toate convorbirle erau inregistrate si pastrate timp de un an in arhive. despre sms-uri nu stiu nimic dar cred ca si ele erau pastrate.

  Reply
 3. iulian

  pai cica treaba asta cu ascultarile a plecat din america ca acolo au demarat ei lupta”impotriva terorismului”,sa vedem acum ca sa schimbat presedintele,oare mai continua lupta sus numita?ca daca se schimba datele sar putea sa se uite si de legea asta,lege ce eu cred ca e prea permisiva,ne amintim de comunism si nu stiu cati dintre noi ar vrea sa revenim la ce a fost.eu cred ca pana la urma nu se va face asa ceva e prea de tot.doamne ajuta sa mai avem si noi putina intimitate ca ASTA NE-A MAI RAMAS!!!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.