home to blog Legea internetului

Legea internetului

Ca internetul e ca o jungla o stie toata lumea. Adica gasesti pe net tot ce vrei, mai ales ce nu vrei. Orice iti sare in fata, orice te face sa dai un click, dupa care iar un click, dupa care iar un click … si asa ajungi cine stie unde fara sa iti dai seama, bineinteles sa uiti ceea ce cautai la inceput pe netul ala.

Acuma, toate informatiile de pe internet sunt publice. Daca intri pe orice site ai acces public si neconditionat la toate informatiile ce ti le ofera acel site. In schimb … daca vrei sa preiei informatii de pe acel site … pur si simplu folosesti un mic copy/paste si astfel ai luat informatia. O pui pe blog, o dai la prieteni, trimiti mailuri, te documentezi, o folosesti ca sursa.

Daca cumva n-ar mai fi fost publice informatiile astea, ar fi fost protejate cu un username si o parola, n-ar fi la dispozitia oricui si ar fi semnalizate corespunzator cu un disclaimer, o informatie care sa iti sara in fata si sa te atentioneze ca n-ai voie sa copiezi materialele de pe acea pagina restrictionata si, deci, NU publica. Aici sunt acele materiale ce eu le consider ca intra sub legea drepturilor de autor.

In schimb, pentru toate celelalte materiale / situri / bloguri / stiri, bineinteles intervin conventiile (pentru ca nu sunt reglementari, reguli sau pedepse) care spun … da … poti sa folosesti acest material, daca il copiezi integral, sau precizezi sursa. Asa cum este la mine de altfel. Conventia ce o folosesc eu apartine Creative Commons .

De asemenea la noi … toate ziarele se bat cu pumnul in piept ca nu are voie nimeni sa ii copieze (ex. Jurnalul), iar toata lumea ii copiaza, in schimb ei nu pot sa faca nimic impotriva acestui lucru. Pentru ca asa functioneaza internetul: View > Share. La un moment dat pe situl mai sus numit, era o vorba cica de la Clubul Roman de Presa cum ca n-au voie sa foloseaca mai mult de 75% din articol in alte parti. Acuma au scos-o si au bagat ca n-au voie sa foloseasca deloc.

Ma mai gandesc … daca vrei atata exclusivitate si sa iei banii tu si sa vina clientii la tine, de ce nu faci o solutie prin care sa iti atragi trafic si sa nu te plangi dupa aia ca te pirateaza lumea? De exemplu: Warner Bros sterge filme de pe YouTube, dar i-ati vazut vreodata sa stearga si trailerurile? Nu … pentru ca sunt publice si au datele de identificare si de copyright ale producatorului. Aici vroiam sa ajung cu ideea. De altfel, orice iti iese pe televizor … e public, orice iti iese pe internet e public. Atat timp cat ai datele de identificare si de productie puse peste imagine, se cunoaste ca e un lucru facut de tine si ca sunt chestii ale tale. Deci … nu ai de ce sa limitezi accesul la acele materiale.
E ca si cum … bai … tu … Gogu de la 3 te uiti la mine la televizor, pentru ca platesti abonament, respectiv imi platesti drepturile de autor si te uiti la productiile mele, la televizorul tau. Dar, tu, Gogu de la 3 n-ai voie sa il inviti pe vecinul Gigi de la 5 la tine sa se uite la programele mele, pentru ca el nu a platit abonamentul pentru mine.

Atunci asta ce e … e public sau privat? Am voie sa ii prezint lu Gigi de la 5 orice chestie ce este pe internet, sau trebuie sa il pun si pe el sa plateasca abonamentul de internet si sa isi urmareasca singur la el acasa, sau il chem la 3 sa urmareasca la mine.

Bogdan da-te si tu cu parerea.

5 thoughts on “Legea internetului

 1. Asta are legatura cu protv-ul?? Stai linistit ca nu esti primu…interesant insa cum se intampla: “Alo, piticu sunt Sarbu, da jos flashu de pe blogu tau” Si btw…mi se rupe de chestiile astea, tot o sa il chem pe prietenul gigi sa ne uitam la filme de pe dc++..su sa ne uitam la protv…

 2. Parcă internetul a fost inventat tocmai pentru ca oamenii să poată să împărtăşească informaţii. Până la urmă depinde de bunul simţ al fiecăruia să respecte termenii de utilizare ai siteurilor sau să precizeze sursa informaţiilor.

 3. Cred ca faci o confuzie intre informatii disponibile public, si protejarea prin drept de autor.
  Faptul ca o opera (carte, muzica, articol, insemnare pe blog) este disponibila public (fie ea pe Internet, prin TV, radio, etc) nu inseamna ca s-a renuntat la dreptul de autor. Ci inseamna ca ti se da tie – utilizator final – un drept de a vedea opera si de a face tot ceea ce nu e interzis prin legea dreptului de autor (de ex – sa faci o copie privata, sa faci o parodie, etc).

  In momentul in care iei opera aia si o faci publica (din nou) in stilul tau (adica pe blogul tau sau site-ul tau) incalci dreptul de autor al celui car ea creat-o.

  Deci principiul este ca orice opera pe care o gasesti pe Internet (si pusa legal de autorul ei, evident) este protejata prin drept de autor si nu o poti reproduce, copia in alt mediu public decat cu acordul autorului. Faptul ca opera e publica pe Internet, iti da doar un drept de utilizare personala, nu si de reproducere sau multiplicare.

  Exceptia sunt operele autorilor care sunt in domeniul public (au trecut peste 70 de ani de la moartea lor)+ cele licentiate mai permisiv (cum este CreativeCommons).

  Astea is principiile si legea si nu doar in Romania. Si d-aia a parut CC ca sa apara si o alternativa C ( citeste drept de autor sau full copyright).

  Sper ca nu am fost prea criptic. 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: