home to blog Lecţia de gramatică, care este pluralul la Iaşi?

Lecţia de gramatică, care este pluralul la Iaşi?

Din toata chestia aia de aseară, pe care unii o numesc emisiune tv, din care eu n-am înţeles nimic altceva decât că primul ministru va candida la peşedinţie.
În rest, doar discuţii seci, cu un moderator nepregătit, depăşit de eveniment, fără replică şi mai mult fără cuvinte si fara idei. Atunci, care este pluralul de la Iaşi?

39 thoughts on “Lecţia de gramatică, care este pluralul la Iaşi?

  1. Nu i-a facut ,draga nimic,stai cuminte…! de ar avea Ungureanu,un sfert de omenie si cinste …din cat are Gadea…ehei…ce stii tu,DOBRINE!?

 1. Ce ma bucur ca l-a pus un pic la respect, multi is prea plini de sine si aroganti cu ceea ce numesc ei cultura, dar defapt, ca in exemplul de fata, nici nu cunosc intelesul cuvintelor folosite.

  Si totusi, care este pluralul la Iaşi, domnule Gadea?

  1. CITESTE MAI SUS,PE EMMA BOVARY…SI VEI STI SI TU,MICUTULE….CARE TE BUCURI PREA MULT…DE NU STII LUCRURI ELEMENTARE!NU INTELEGE GADEA…SENSUL CUVINTELOR…!??? MAI,DAR DESTEPT MAI ESTI ,TU!

 2. Da, se pare ca si Gadea face parte din acea categorie de oameni care incearca sa impresioneze folosind cuvinte “mari” pe care le-au auzit dar habar nu au ce inseamna.
  Din pacate sunt multi oameni care fac asta, mai ales in “mass-media”

 3. Pentru Gadea asta: Iasi este deja la plural.
  Iar Iasul de alta data este (sunt) defapt Iasii de alta data. (exact ca si Bucurestii, si nu Bucurestiul) – Articularea se face pe plural, si nu pe singular, care nu exista.

 4. bucurestii de altadata?
  Pai asta e blogul meu!! 🙂

  In header e scanul cu titul cartii (1925).
  “Altadata” de scrie legat. 😉

  1. Mulţumesc pentru corectate.
   Nu ţinem lecţii complete de gramatică 🙂
   Dar în grabă orice om greşeşte.
   Însă în momentul în care vine un om din afara domeniului gramaticii Rumene să dea lecţii unui absolvent de jurnalistică…. E grav rău.
   mulţumesc încă odată

  2. DA …DACA FOLOSESTI ADV, ALTADATA…(ex.:”altadata eram mai ingrijit”E LEGAT…DAR DACA VREI SA SPUI…ACEASTA E O ALTA DATA….nu aceea pe care o stii tu,se scrie separat…ai inteles?

 5. superb, genial, antologic! pe mine mă surprinde în mod placut faptul că nu sunt singurul care gândește așa. Ăștia de la antene, sunt aceeași oameni care intr-un puseu de corectitudine spunea că în România a scăzut pana și inflația. Mai ciudat era că o spuneau intr-un mod negativist surprins lejer de cei de la Cronica Cârcotașilor. penibil, jenant….

  1. Mai,Filip…”aceiasioameni” e corect,nu cum ai scris tu…e plural masculin,nu feminin…zici de exemplu: “aceeasi carte”,corect, la feminin singular…ce mama naibii faceti atatea greseli? …parca n
   -ati fi romani!

 6. superb, genial, antologic! pe mine mă surprinde în mod plăcut faptul că nu sunt singurul care gândește așa. Ăștia de la antene, sunt aceeași oameni care intr-un puseu de corectitudine spuneau că în România a scăzut pana și inflația. Mai ciudat era că o spuneau intr-un mod negativist surprins lejer de cei de la Cronica Cârcotașilor. penibil, jenant….

 7. folosind un stereotip sportiv: cred ca ati vazut alt meci! gadea a folosit corect cuvantul! ca sa para interesant mucul lui basescu, intrerupe interlocutorul de parca a picat pe subiect la bac! cred ca trebuie sa acceptam evolutia limbii romane , chiar daca in mare parte nu ne convine. mie mi s-a parut gratuita si imbecila interventia. hai sa-l luam de gat si pe eminescu, sa-l intrebam de ce-si „ dezmiarda „ iubirile cand acest lucru inseamna a curata de fecale un prunc! acelas lucru si cu termenul „desfatare”. Ce-ar fi sa invat un neologism si apoi sa te duc cu discutia la el sa-ti demonstrez ca nu stii? ce a facut ungureanu, face tot semidoctul din romania! in alta ordine de idei, nici eu nu i-as fi raspuns pseudopremierului la intrebari doar pentru simplu fapt ca a avut o revelatie cu materia de clasa a 8-a! era mult mai ridicol pentru gadea sa fie examinat de un mucea!

  1. Sunt de parere ca toti suntem capabili de aceleasi rezultate…..diferenta o face faptul ca, desi fiecare dintre noi avem capacitatea de a ajunge oriunde, multi se comporta ca niste oi la stana: ori ca nu percep dincolo de aparente si o iau ca atare, fie ca daca spune unuca asa e … Pai asa e…. In scimb JUSTiN tocmai ne a demonstrat ca desi toti putem….doar unii vor sa gandeasca.

 8. filiPUTza,nu cred ca are vreun rost sa ii introduci in discutie pe cei de la Cronica Carcotasilor,niste incompetenti care nu au fost in stare sa faca macar o singura data o emisiune in direct.normal ca este usor sa critici munca,desigur, mai mult sau mai putin buna a altora care incearca totusi sa faca si sa arate ceva.in schimb cei de la cronica carcotasilor stau cu “basurile” imputite pe scaun analizeaza o saptamana si normal ca nu sunt in stare sa faca enmisiunea in direct.eu cred ca ar fi in masura sa vbeasca atunci cand vor realiza si ei cateva emisiuni in direct fara greseli gramaticale,fara balbe si alte chestii.:D

  1. MAMMA mia….iata cine-si da cu parerea…!! “mai draga”, nu te avanta si tu in discutii,daca nu stii a scrie corect romaneste…ca te ia Ungureanu la rost:”v-a rupt nasul”,se scrie corect si nu cum ai scris tu.El umbla zilnic cu dex-ul in buzunar si se gandeste cu ce sa mai puna pe cineva in inferioritate…ca sa para el …cel mai cel si “mai superior”…hai ca il provoc si eu cu o chestie de gramatica….gresita:-)…A RIVEDERCI !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: