home to blog Las-o ma ca merge si asa

Las-o ma ca merge si asa

Un muncitor lucreaza la un strung in fabrica. La un moment dat strungul se strica. Isi anunta maistrul iar acesta ii spune ca se rezolva. I se aduc piese de schimb si ii se repara strungul repede, asa incat muncitorul isi face treaba in continuare.
Dupa un timp strungul se strica iar, iar maistrul se enerveaza si il intreaba pe muncitor de ce naiba a stricat strungul. Muncitorul incearca sa ii explice ca strungul nu s-a schimbat din cauza sa, ci din cauza ca munceste prea mult. Maistrul il intelege, il linisteste si ii spune ca chestia merge in continuare si va putea prelucra piese la strung.

Muncitorul a continuat sa lucreze in continuare la strung, dar piesele sale nu mai erau asa de bune ca inainte, nu mai ieseau asa de repede, nu erau foarte bine finisate. Dar ieseau, pentru ca trebuia realizata norma de lucru. Din pacate muncitorul a inceput sa nu se mai intereseze de strung, a inceput sa nu mai fie atent la ce lucreaza, a inceput sa faca lucrurile robotic, iar daca acestea nu mergeau le arunca.
Seful sectiei a vazut ca se consuma prea multe resurse pentru piesele prelucrate la strung si l-a intrebat pe maistru de ce nu mai merge productia bine. Maistrul a sustinut ca productia merge bine, ca se face numarul de materiale la norma, mai mult ca si strungurile merg bine.
Mai tarziu strungul ala s-a stricat de tot, muncitorul i-a spus maistrului ca exista si un strung mai nou si mai rezistent pe piata si l-a rugat sa ii cumpere un strung nou, ca sa faca treaba mai bine si mai usor. Maistrul s-a uitat la strungul nou si a spus … nu, lasa ca merge si asa. N-avem nevoie de un strung nou, ne putem face treaba si acum.
Asa s-a terminat comunismul. In imposibilitatea de a face ceva bun, in consum mare de resurse, iar toata lumea era obisnuita cu las-o ma ca merge si asa. S-a schimbat ceva de atunci? Nu, inca lucreaza lumea la strung manual, desi unii roboti au incercat sa faca asta. S-a intamplat la Dacia, dar au facut scandal cand au dat afara oameni. N-au vrut sa accepte o schimbare si o retehnologizare pentru ca asta insemna sa faca altceva decat sa lucreze la acelasi strung si sa fie nevoiti sa lucreze cu chestii proaste.

Ceva diferit azi? Nu n-am vazut decat incercari infime … dar asta e economia

7 thoughts on “Las-o ma ca merge si asa

  1. Piticule, ai atins in acest post un subiect care, din pacate, ne caracterizeaza pe noi, romanii: superficialitatea in aproape tot ceea ce facem. De aci pana la necompetitivitate nu-i decat un pas. Un prost obicei mostenit de pe vremea impuscatului, este acela cand,o masina, un subansamblu, da semne de “oboseala”, preferam sa continuam asa treaba cu el, pana “pica’, nu mai poate fi reparat, aceasta repercutandu-se in proasta calitate al produsului, cresterea costului de productie al produsului si eforturi financiare suplimentare pentru achizitionarea unui alt subansamblu care putea fi reparat la costuri mult mai mici. Printre noi, romanii, s-a inregimentat conceptia ca produsele autohtone sunt de proasta calitate. Poate nu intotdeauna este asa, numai ca noi, nu stim sa ne vindem produsele, le impachetam in niste ambalaje anoste, fara nici o noima. Daca ne uitam la multe produse straine, ele sunt ambalate frumos, stiu sa atraga clientul, desi calitatea produsului, nu de putine ori, este cu mult inferioara unui produs similar autohton. Luam exemplu batranul Aro: cu ce putea fi mai prejos unui autoturism de teren strain daca ar fi avut o vopsea de calitate, tot felul de briz-brizuri nichelate, un bord mai modern si un motor mai bun? Sau un articol vestimentar de dincolo, cu un ambalaj atragator dar confectionat dintr-un material jenant de inferior celui romanesc. Aici, pe aceasta tema, putem spune mai multe: despre frumusetile naturale ale Romaniei pe care nu stim sa le punem in valoare si slava domnului, avem destule fata de altii dar degeaba. Romania ar putea deveni o tara turistica din care s-ar castiga bani buni, dar ce sa-i faci, Dumnezeu iti da, dar in traista nu-ti baga. Felicitari pentru acest post, iti urez o saptamana frumoasa, plina de realizari.
    http://www.neacostache.com

  2. Piticule bine gandit, bine punctat. Romania nu se va schimba pana nu se va schimba mentalitatea. Resurse de dezvoltare sunt dar romanul are o mentalitate foarte proasta…..idioata chiar

  3. Mda, dar din păcate așa a stat situația după ’90 încoa. Românul își facea treaba mai bine înainte. Și crede-mă că știu exemple multe. O făcea mai bine pentru că mai era cineva cu biciu’ pe el. După ’90 a fost o perioadă foarte înfloritoare pentru “las’ că merge și-așa” și încă încercăm să scăpăm de viciul ăsta. Atât a înțeles românul din libertate, faptul că poa’ să muncească-n dorul lelii fără să-l belească nimeni. Ba’ mai mult, poa’ să mai primească și despăgubiri dacă-i trecut în șomaj din diverse motive.

  4. Pingback: 5 ca e marti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.