Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


Cineva a scris la finalul filmului ca e un mare cacat. Oarecum a avut dreptate. Filmul nu exceleaza si totusi nu e un film obisnuit. E un documentar despre ultimii 20 de ani din .ro, in care aflam ceea ce stiam de mult: anume ca unii au furat si ca au lucrat de dinainte ca sa faca banii de pe acum. Am aflat ca Patriciu a facut greu primul milion, in cam juma de an, ca Voiculescu a facut afaceri cu Securitatea ca sa fie bogat acum.

Partea proasta a fimului  e ca l-am vazut subtitrat in engleza. Ceea ce inseamna ca nu era destinat pentru Romania, ci pentru export. Iar daca asta e cartea noastra de vizita, nu-i de mirare ca vom fi vazuti aiurea in continuare. Filmul e partinitor. E exact felul in care sunt vazuti oamenii bogati de catre cei saraci, atunci cand cei saraci nu pot intelege de ce unii s-au imbogatit si altii nu.

In schimb ce nu spune filmul asta, pe langa faptul ca in ultimii 18 ani de la revolutie, s-a vandut orice din tara asta, e ca o data vandute fabricile fiecare a primit asemenea rechinului aluia, partea sa din furt, drept urmare toata lumea a fost multumita, nu numai patronii. Adica nu numai cei care au furat au avut de castigat, ci toti cei care au desfiintat si vandut la fier vechi toate fabricile tarii.
Au fost intr-adevar si exemple bune, dar toate astea au fost umbrite de faptul ca unii oameni chiar fac niste bani din afacerile lor. De parca asta ar fi un lucru rau, iar daca cineva se imbogateste dintr-o afacere, inseamna ca face lucruri necurate.

Dar ce sa-i ceri, asta e filmul unui regizor care n-a inteles cam pe ce lume se afla. In schimb,  o data terminat filmul, iesi afara din sala de cinema si nu iti dai seama daca filmarile sunt oprite sau ce ai vazut a fost doar o fictiune sau nu. Nu, n-a fost, iar restul tine de noi, de cat furam de cat muncim.

M-a mirat ca la filmul asta  a fost un public foarte contrastant: studenti din primii ani de facultate, dar si fosti nomeclanturisti cu parul alb, probabil bucurosi ca l-au mai vazut o data pe Ceausescu in imagini. Multumesc Cristina pentru bilete, imagini din film pe contul de Youtube.

About The Author

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

8 Responses

 1. sly

  Si “felul asta in care sunt vazuti oamenii bogati de catre cei saraci, atunci cand cei saraci nu pot intelege de ce unii s-au imbogatit si altii nu” nu e cel corect?

  Nu esti de acord cu asta?
  Furatul nu are doua clase sociale. Hotii sunt hoti. Ca sunt de lux sau de gainari, in conduita sau in lege sunt categorisiti clar: HOTI.

  Si vorba lui Phidas, m-am saturat de cat de artisti sunt regizorii romani in a reda realitatea asa cum este ea. Regizorul roman nu are stiinta fictiunii si a artei. Pune pe ecran mizerii reale pe care le stim. Mare arta!

  Reply
 2. piticu

  Silvu nu e. Pentru ca asa cum sunt romanii, intotdeauna apare xulescu sau ygreculescu care sa iti ceara bani si sa te dea in gat. De asta au cam plecat toti din tara, toti bunii.

  Reply
 3. tracker

  l-am vazut . vizionarea filmului iti ridica aceeasi intrebare pe care fiecare si-o pune: va fi mai bine in romania ? Da. si cine va face asta ? Nimeni,toti care au avut cap sa faca ceva si-au facut deja pt ei. Cum zicea si Diaconescu in film : cei care aveau cap au plecat deja , au ramas doar cei care au facut bani de pe urma sistemului si cei carora nu le pasa. Cred ca asta e realitatea care ne este asa greu sa o acceptam .

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.