home to blog JOACA DE-A JOCURILE COPILARIEI…

JOACA DE-A JOCURILE COPILARIEI…

Poate mai tineti minte joaca aceea puerila, a carei semnificatie nici macar nu o desluseam pe-atunci, cu-atat mai putin nu o intuiam, cand strigam pe cete “tara tara vrem ostasi !!!”… Si daca tot am intrat in Europa (de parca n-am fi fost acolo nicicand…) si ne-am aliniat la cerintele armatelor moderne, balansand intre doua continente cu sau fara voia noastra, jocul s-a transformat in deja decenalul “counter strike” iar armata cea adevarata a devenit una de profesionisti (?)…

In timp ce marea majoritate a “intreprinzatorilor romani” isi gasesc ceva copaci de doborat in nordul geros al Canadei, masline de cules din padurile Greciei, pui de abatorizat in atelierele mancarii din Germania, babe si mosi de sters la c.. in Marea Britanie, Franta sau Italia, si evident omniprezentele capsuni si struguri de cules in Spania, militarii nostri pornesc spre “teatrele de operatiuni” de aiurea, manati de aceleasi motivatii mercantile. Drama este ca acolo afla ca nu mai este vorba de un joc si nici de o joaca… Personajele “piesei” (daca tot e “teatru”) sunt cat se poate de reale, iar oamenii buni devin oameni rai pentru cealalta tabara, si lupta se desfasoara in consecinta, adica pe viata si pe moarte… La intoarcere, toti devin subiecte de stiri senzationale, indiferent ca se intorc pe picioarele lor, sau pe mainile camarazilor… Mai primesc ceva solde ca prima (functie de imprejurari), ceva avansari in grad, si incep pregatirea pentru urmatoarea misiune. Unii in oastea romana… altii in oastea Domnului…

Oare sotiile care-si petrec pe ultimul drum dragostea si speranta ramase undeva departe pe coclauri, pot sa se numeasca “vaduve de razboi”? Sau si ele sunt victime ale aceleiasi epoci in care “ochiul dracului” vede mai bine dacat “Ochiul Domnului”?

3 thoughts on “JOACA DE-A JOCURILE COPILARIEI…

  1. Vaduvele despre care ziceai sufera sincer vreo 2 luni apoi se consoleaza cheltuind despagubirile de cateva zeci de mii de euro. Eventual cu vreun amic … intelegator. Copiii vor fi cei mai nenorociti pentru ca vor trebui sa treaca prin viata fara un tata adevarat alaturi.

    Din acelasi spirit capsunarist au plecat si fotbalistii la euro2008 – li s-a promis un milion de euro daca se califica in sferturi. Plus banii castigati din viitoare contracte ce le-ar fi putut incheia daca ar fi avut o evolutie onorabila spre stralucitoare.

  2. Nu stiu despre văduve dacă se pot numi văduve de război, dar subscriu la ideea că e tragic pentru copii să îşi piardă un părinte într-un război despre care nu ştiu nimic, într-o ţară care e pentru ei doar o pată colorată pe hartă şi atât, cu care nu avem nimic în comun decât nişte interese, poate de moment, poate pe termen mai lung.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.