home to blog Am investit in reteaua RDS

Am investit in reteaua RDS

Am spus ca a venit momentul sa imi fac upgrade al conexiunii la internet. Si nu atat pentru mine, ca nu am eu nevoie de 1 Gigabit acasa, cat sa ii fac pe cei de la RDS sa isi faca upgrade la echipamente si conexiune in zona mea. Drept urmare, pentru ca eu am aplicat pentru un abonament de 1 Gigabit, la RDS, in zona mea s-a schimbat switch-ul de pe scara, s-a conectat blocul la fibra optica, iar viteza de internet, dar si stabilitatea retelei au crescut. Si aceasta pentru ca RDS a trebuit sa puna pe scara un switch care sa stie sa transfere viteze de peste 1 Gigabit. A durat cam o luna.

Cum merge internetul de 1 Gigabit de la RDS? Pai merge la fel, pentru ca viteza de internet nu creste. Creste doar download-ul din reteaua metropolitana (in cazul  de fata Bucuresti) la 1 Gigabit. In testul facut de pe un alt laptop cu speedtestul de la RDS viteza a fost de 850 mbps (nu am screenshot).  In testul facut pe laptopul meu viteza maxima a fost asta:

BZYEdWCCIAAl4rO.png large

Dar laptopul meu nu e perfect elocvent acum, pentru ca e destul de ingreunat de niste spyware si niste carcalaci de care nu am timp acum sa scap.

Oricum, la testul de torrent viteza de download a fost asta.

BZYF31mCAAEsSpv.png large

Bine, la testul de torrent capacitatea e irelevanta. Pentru ca dupa cum vedem in poza de mai sus, doar unul din seederi poate trimite cu 10 MB/s materialul cerut. Ceilalti, cu cat ii sustine calculatorul sau routerul de acasa sau reteaua. Daca ar fi fost mai multi, atunci probabil am fi vazut si viteze mai mari.

Acum pun si eu aceeasi intrebare ca Radu. De unde facem niste teste cu fisiere de sa zicem 20 GB pe care sa le tragem de pe net sa ne asiguram ca reteaua functioneaza la maxim?

In alta ordine de idei, desi routerul meu anunta mandru asta:

BZYA_GTCAAARbZc.png large

am avut neplacuta surpriza sa aflu ca acesta stie sa ruteze MAXIM 100 mb/s. Din fericire sunt Full Duplex. In LAN viteza routerului e de 300 mbps si pe aceasta o respecta fara nici o problema, dar cand vine vorba de rutare cu internetul nu a vrut si pace. Acum exista doua solutii. Sa repornesc un desktop si sa-l fac pe acesta router, iar wireless-ul sa fie doar un switch, unde as putea avea capacitati de rutare aproape de Gigabit ori sa caut alt router.

Drept urmare, pentru ca mai e putin pana vineri, ce Routere Wireless cu capacitate de rutare apropiata de Gigabit recomandati? A testat cineva, ceva?  Specialistii IT ce recomanda? Cei care s-au jucat cu ele, nu cei care au citit pe internet. Multumesc.

 

 

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

28 thoughts on “Am investit in reteaua RDS

  1. Mie mi l-au instalat dupa 4 zile!!! Nu ma asteptam. Acum trebuie sa ma scobesc de bani pentru router. Vreau sa-l cumpar, pentru ca nu imi place ideea sa platesc chirie pentru el pana la batranete (chiar si numai 5 lei/luna).

 1. Routere cu care o sa vezi 900+ mbps (dar numai la ore tampite, adica intre 0-7) :
  Asus N56U
  Asus N65U
  Tplink wdr3600
  A crescut viteza si in internet, fa niste teste pe servere din afara si o sa ai surprize. In mod sigur Paris si Londra nu sunt in retea cu mine 🙂

   1. Si urate
    Nu pot sa le sufar, dar deocamdata nu am altceva.
    Am router mai nou si mai scum care lesina la 400 mbps, desi are hardware mai bun,am scris mai jos la un reply.

 2. Nu stiu cu ce a deranjat raspunsul meu de a fost sters…
  Am enumerat 3 modele de routere capabile si am spus ca se simte o crestere si in extern.

   1. Dupa al 2-lea post a reaparut primul, cu mentiunea ca asteapta verificare sau asa ceva. Probabil asta este procedura normala, scuzele mele pentru un post in plus.
    Ca sa nu fiu total off-topic, Asus N65U il am si merge 900+ mbps, celelalte 2 modele au fost testate de altii. Mai am 2 care nu fac fata :
    dlink dir 868L – maxim 400 mbps (pacat de el)
    linksys e4200v1 maxim 240 mbps cu tomato firmware
    Multe routere gigabit rated nu fac fata pentru ca nu fac hardware offload la pppoe, degeaba au hardware nat daca e slab implementat.

   2. La E4200v1 (atentie, nu si v2):
    Cu tomato raf custom firmware, speedtest version
    http://victek.is-a-geek.com/downloads.html

    Versiune speedtest e mai jos pe pagina, nu la categoria linksys
    In afara de optimizari, a scos niste chestii din el, pe care eu oricum nu le foloseam.
    Cu firmware oficial nici eu nu treceam de 90 mbps cu pppoe de la rds.

 3. Cred că iar a intrat un răspuns la spam…
  Am spus acolo cu ce firmware ajunge e4200v1 la 240 mbps, am pus si link de unde sa-l iei dacă vrei să încerci.

   1. Da, speedtest version pentru e4200
    Am vazut ca cineva mai sus recomanda niste routere si a pus un link cu review de pe smallnetbuilder; testele facute acolo sunt egale cu 0 pentru ca sunt facute fara pppoe. DIR 868 L de exemplu e pe la 930mbps testat la ei, dar cu pppoe duce maxim 400

 4. Si? Pana la urma ce router ti-ai luat?
  Din cate vad, singurul router cu wireless AC care atinge peste 900mbps (pe LAN) la Fiberlink-ul de la RDS este TP-LINK Archer C7.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.