Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Un video despre copyright, internet, libertatea pe internet. De vazut.

 

About The Author

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

3 Responses

 1. Radu Dumitrescu

  Eu cred că prima jumătate de clip este în plus 🙂 Direcția în care se îndreaptă prima jumătate este, din punctul meu de vedere, total greșită și din păcate la ideile din prima jumătate se rezumă majoritatea susținătorilor “libertății” pe internet.

  Ori nu cred că are nimeni dreptul să decidă în numele meu ce fac și ce nu fac cu produsul meu, doar așa, pentru că trebuie să fie liber.

  Treaba cu Gigel care nu câștigă nimic că trimite o fotografie de-a mea (de exemplu) pe mail mamei lui, dar adaugă un fundal albastru și niște mustăți nu este aceeași cu a lui Daniel Stanciu (muzicianul din prima parte) care a “reinventat” o piesă.

  În momentul în care el ajunge să câștige niște bani, să zicem din reclame, prin conținutul pe care l-a reinterpretat, el câștigă niște bani folosind munca celor care au realizat melodia inițială. Dar poate cei care au realizat melodia inițială vor da faliment pentru că singurii lor clienți sunt cei care trăiesc din munca lor fără a plăti nimic, iar atunci lucrurile n-ar mai fi tocmai în regulă.

  Sunt de acord că trebuie schimbate unele lucruri, deoarece internetul este un mediu diferit și într-o continuă schimbare, dar nu cred că ar trebui să găsim scuze pentru că vrem să câștigăm ceva folosind munca altora.

  Un soi de later edit: tocmai l-am căutat pe muzicianul de care vorbeam și am ajuns pe myspace.com/minusro, de unde pot cumpăra varianta lui de “Power of love – Jennifer Rush”. Și nu cu bani de Monopoly sau mulțumiri eterne, ci cu bani reali.

  El nu mai intră în categoria descrisă la sfârșitul clipului, a celor care NU câștigă din acțiunile lor creative. Asta este metoda prin care creatorul nu trăiește, ci moare de foame. Singurul care trăiește este cel care “reinterpretează”.

  El nu mai este studentul care învață să folosească Photoshop, iar nemernicii de la BSA îi confiscă laptopul și-l trimit la închisoare. El este, în momentul ăsta, fix un alt comerciant. O entitate care vinde un produs ce nu-i aparține. Ipocrizia este o noțiune foarte, foarte delicată 🙂

  Noțiunile legate de copyright trebuie reformate, dar și niște mentalități.

  Reply
 2. Lucianna

  Ok, aia asa o fi, ideea nu apare din nimic, contribuie mai multi, blaaa, bla! Informatia trebuie sa circule libera. Dar in momentul in care cineva copiaza de pe blogul meu ceva si spune ca ideea ii apartine, am o problema cu asta! Si inca una mare! In momentul in care se castiga ceva pe munca mea, chiar si laude, eu am o problema cu asta! Asa ca nu cred ca nenea cretu a avut vreodata de-a face cu creatia sau ceva de genul. Se poarta ca unul care cauta scuze sa plagieze pe undeva.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.