home to blog In final a aparut protectia pentru baterie

In final a aparut protectia pentru baterie

Stiti ca bateriile laptopurilor mor in vreo 6 luni de zile. Si asta din cauza faptului ca laptopurile se alimenteaza cu energie electrica mai mult decat trebuie, iar alimentarea bateriei nu este intrerupta. Cu alte cuvinte si cand tii laptopul in priza, dupa ce s-a incarcat si cand il folosesti pe baterie tu omori bateria aia. Iar principiul de functionare al bateriilor pe litiu ni-l poate explica cam orice baiat de clasa a 6-a (se mai face asa ceva in a 6-a la fizica nu?).

Am gasit pe un DELL un programel care exact asta face. Iti intrerupe alimentarea bateriei  pana cand vrei tu sa ii dai iarasi curent. Daca se opreste curentul, laptopul continua sa functioneze din baterie, dar daca trece in priza inapoi, continua sa functioneze din priza fara sa reincarce bateria. O izoleaza, iar astfel ii prelungeste durata de viata.  In final, zic eu. Nu de alta dar la un nivel de utilizare zilnica, bateria unui laptop ajungea sa reziste maxim 6 luni de zile, dupa care performantele se diminuau drastic.

Si programelul face chestia asta:

48 thoughts on “In final a aparut protectia pentru baterie

 1. La dell moare imediat bateria… eu dupa un an o adusesem la 11 minute durata vietii. La vaio dupa fix un an s-a redus cu 20 si ceva de minute (de la 2h30min la 2h8min). Cum sa nu iubesti o baterie Sony?:))

 2. vedeti? asa ca terminati-va cu prostiile alea cum ca aia au de mult softul asta.

  daca il au de mult, atunci sa le transmit niste carne colegilor de la departamentul IT. ceafa de porc ceva … cu cartofi prajiti si salata de castraveti murati

 3. e linku in prima pagina de comentarii (asa ca foloseste butonul de sus de comentarii mai vechi de 3 ori), sper sa mearga, naiba stie, e doar pentru versiunea de 64 ded biti

 4. Stiu ca bateriile Dell, sau cele facute de Sanyo, au un obicei prost de a muri subit. Acum cu protectia, toate le au. Incarci bateria la 100%, gata, adio, nu mai ajunge curent la ea. Bateria se descarca singura evident intr-o sapt doua la 95%. Cand ajunge acolo, se reia incarcarea pana la 100%. Odata la 3-4 luni de zile, recomandata o descarcare completa. No, I’m not kidding. Eu dupa 6 luni in care nu am mai descarcat-o vreodata complet, imi arata wear level de 20%. Si in timpul descarcarii complete, s-a plans juma de ora ca moare in 5 minute imediat. Bateria o am pe cea originala, si din ianuarie 2010, am pierdut 10%. Din 57Whr, mai am vreo 51. Ma tine 3 ore daca am grija. Asa ca buba in principal, ramane la producatorii de baterii, nu modul de utilizare.

 5. Repet…nu e ce si cum zici tu acolo pentru acumulatori moderni. Aia se pastreaza la povestile de demult cu acumulatorii ce aveau in compozitie Nichel sau nu aveau un senzor care sa le scoata in idle odata ajunse la full. Singura chestie, grija la temperatura, daca e prea mare atunci da, ideal ar fi sa fie decuplata din laptop.

   1. Daca e li-ion, singurul motiv pentru care se va deteriora in timp e din cauza decalibrarilor senzorului sau al ciclurilor excesive de incarcare/reincarcare si nu datorita faptului ca a stat conectat la priza mai mult sau mai putin timp. Eu am baterie din 2007 pe dell-ul meu si mi-a scazut 40% capacitatea in 3 ani, respectand ideea asta.

   2. da, poate m-am exprimat aiurea si futzi un ciclul d`asta ca pui calculatorul in priza acasa, dupa care ca-l cari la munca si tot asa 😉

    3 incarcari pe zi si se fute in 6 luni da

 6. mda …eu am un Asus, care are o setare/chestie/treaba cum vrei tu sa ii zici, care e by default. Nu intelegeam de ce imi afiseaza mesajul “plugged in, not charging”. Dupa un search pe Sf. Google am aflat. Practic e aceeasi chestie de cre vorbesti tu aici, dar fara programele si alte rahaturi. Am laptopul din martie si e din “serie noua”.

  That’s it!

 7. old news, am avut feature-ul asta pe un sony vaio cumparat acuma vreo 5 ani si aruncat acuma vreo 2 ani. oricum e lucru bun ca apare si pe modele de la producatori mai mainstream, nu doar la cei premium. inca cativa ani si o sa inceapa si taiwanezii sa foloseasca asa ceva, si toata lumea o sa fie fericita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.