home to blog In ce tara traim

In ce tara traim

Sa citim o stire:

“A fost o simplă fluctuaţie de tensiune în alimentarea cu energie electrică(…)care a afectat din păcate alimentarea cu energie electrică a serverelor şi din această cauză s-a întrerupt funcţionarea sistemului de carduri al BCR” , a declarat purtătorul de cuvânt al BCR, Corneliu Cojocaru.

Realitatea.net

Acuma eu ce fac? Ma bucur, sau plang? La 18:30 am incercat sa imi verific cardul la un ATM, mi-a zis ca nu-mi poate furniza datele. Drept urmare am scos bani, astia mi-a dat. Si totusi, daca mega sistemul lor era cazut, sau in balarii, banii aia au fost retrasi din cont? Atat timp cat toata tranzactia aia e online?

Asta o sa aflu peste vreo 2 zile cand mi se updateaza internet banking-ul.

Pana una alta, avem o banca din care se fura / vand datele si conturile si banii clientilor – banc post.
Avem o a doua banca unde nu sunt bani de UPS-uri, datacentere si sisteme de protectie a informatiei. – BCR

Mai avem si alte banci prin tara asta? Hai sa le picam si alora curentul sau sa le vindem si alora bazele de date, ca vad ca se practica. Dupa care ne luam vile si jeepuri. Si nu ne poate acuza nimeni de nimic, doar a fost pana de curent.

iLL, ce pana mea frate? Chiar asa?

7 thoughts on “In ce tara traim

 1. mai avem brd-u’ – cu cel mai low sistem de securitate a informatiilor bancare 🙂 si cu cele mai mari comisioane 🙂

 2. 🙂 NU LUCREZ LA BCR SAU BANC POST!!!

  In general cica sunt backp-uri peste tot… dar failoverul cred ca e manual, iar baietii de la IT jucau starcraft… in retea, beti sau se uitau la PORN!

  Sistemele IT cel mai bine puse la punct sunt la bancile care isi proceseaza singure tranzactiile (alea mari, mari mari!!!) fapt datorat cerintelor VISA/MASTERCARD. Pot sa va spun ca audit-ul visa/mastercard pot aduce cosmaruri organizatiei si angajatului la IT. Cerintele sunt ENORME dar evident REALIZABILE. Ce se intampla la becere, banc post banuiesc ca sunt cauzate punctual de oamenii “de calitate” angajati, durincurisme la nivel de management, un departament prost de risc operational… si asa mai departe. Sper sa fie trecatoare bushelile astea!

 3. backp-uri exista ca impune bnr-ul sa exista site-uri de disaster recovery and stuff pentru banci, insa nu toate sistemele sunt gandite sa faca failover automat din motive relativ evidente de costuri si intretinere.

  io acu nu iau apararea bcr-ului (maine ma duc sa-mi inchid si io socotelile cu ei), insa ca un gigel care ma mai dau si eu prin banci, se fac niste calcule relativ simple de cati bani se pierd daca nu merge bancomatele sau tranzactiile la pos 30-60min versus cat ii costa sa treaca totul pe backup si dupa o perioada oarecare sa faca restore si s-o ia de la cap.

  iLL, in romania cel putin VISA se tranzactioneaza prin PROVUS, nici o banca nu face de capul ei asta. La fel cum toate tranzactiile interbancare din Romania + international trec prin Transfond.

 4. @swamp: u were lucky 🙂
  @sin: mai sunt si alti procesatori de carduri in afara de Provus care emit/proceseaza Visa/Mastercard. Cat despre “nici o banca nu face de capul ei asta” as vrea, daca se poate, sa te contrazic.

 5. Stii ce este interesant? Acum vreo 10 ani, BCR se pregatea sa sparga o super-basculanta de bani pe un sistem fail-safe, fix ca sa poata tine sistemul de carduri in functiune.

  Ar fi culmea sa-l fi cumparat si apoi sa nu le mai fi ajuns banii de generator si UPS-uri!!! 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: