home to blog Importanța limbajului într-o cerință. Cazul ”te rog”

Importanța limbajului într-o cerință. Cazul ”te rog”

Eu tot încerc să aduc în atenție faptul că suntem deja în 2020 și că nu se mai aplică multe din lucrurile cu care noi am crescut. Putem spune că e din cauză că lumea a evoluat, iar acum nu mai ai voie să îți bați copilul, chiar să îl cerți și nici nu mai ai voie să faci scandal acasă. Mai e puțin și vom ajunge la momentul când vom fi obligați să ne uităm cu căști la televizor, în propria casă, ca să nu supărăm vecinii, dar asta e altă poveste. 

Violența este combătută și interzisă în 2020, în toate mijloacele ei. Și aici vorbim de toate aspectele, de la violența verbală la cea emoțională și chiar fizică. Ok când vine vorba de emoțional, ne referim la bullying, iar acesta este sub atât de multe forme, încât mă întreb de ce nu avem un cuvânt care să structureze acest lucru în limba română. 

Avem șansa zilele astea să ne lovim de o nouă generație, care este din 2000. Iar aceștia au deja 20 de ani și diferit de noi, ei au crescut cu totul cu alte valori morale, față de ale noastre. Și nu e din vina noastră că noi nu i-am fi educat, ci pentru că educația și accesul la educație a fost altul. Dacă noi am fost educați de părinți, pentru că ei știau mai bine, cei mici sunt educați de Youtube, pentru că acolo găsesc orice, de la crime la povețe, dar și la exemple de viață. 

Unul din conflictele dintre generațiile astea nu va fi pentru că vreo generație ar fi rebelă sau nu, ci pentru că nu știm cum să vorbim cu aceste generații. 

Limba română este bună, o consider una din cele mai bune limbi din lume, poetica și plină de înțelesuri, dar nu este și la fel de concisă și de poztivă. Înjurăurile sunt la fel peste tot, dar sunt mai rele la noi. Pe de altă parte, nu neapărat din cauza injurăturilor, dar din cauza situației idioate în care am trăit până acum, nu știm să fim pozitivi în limbaj. Și încă nu știe nimeni să ne educe. 

Una din cele mai pozitive limbi este engleza. Ei au reușit nu știu cum, nu știu cine, ca în timpul celui de-al doilea război mondial, să introducă chestia aia cu Keep Calm and … și așa au transformat toată limba. 

Drept urmare în engleză nu se spune că este fumatul interzis. Ci că it’s against the law to smoke here. Ceea ce mi se pare extraordinar. Fumează dacă vrei, dar vezi că e impotriva legii. Și pentru că ai o educație civilizată, nu o să faci lucruri care sunt împotriva legii.

În schimb în română avem acest limbaj pe care acum îl putem considera agresiv:  Te rog!  Te rog să faci asta. Te rog să nu faci asta. Te rog să … 

Plasarea acestui te rog în propoziție nu numai că este ultimativă, ci este și imperativă, dar aduce cu ea și pedepse. 

Cum ar fi ca în loc de te rog să spunem ar fi bine să, hai să, vrem să facem acest lucru împreună și avem nevoie de tine ca să. Cum ar fi să nu mai încercăm să ne demonstrăm autoritatea când spunem te rog, ci să îi ajutăm și pe alții ca să ne ajute și să facem lucruri mai bune împreună. 

Deci, se poate fără te rog și să fim mai pozitivi, pentru că așa prosperăm mai repede? 

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: