home to blog Împănatul boului la Căianu Mic

Împănatul boului la Căianu Mic

Traditiile din Romania sunt uneori atat de uimitoare, pe atat de frumoase. Am fost in a doua zi de rusalii la Caianu Mic din judetul Bistrita-Nasaud, sa vedem impanarea boului. De data asta boul a fost o vaca, pentru ca localnicii au dus in iarna toti boii la abator ca sa aiba ce manca sau ce carne vinde.

Si in ciuda greutatilor traditiile se respecta. In acest caz, in a doua zi de rusalii in aceasta localitate sau chiar in ziua de rusalii in alte localitati din Ardeal, se ia un bou (cel mai frumos si cel mai sanatos) din sat, se ingrijeste bine, pentru ca el va defila pe ulita satului pentru a aduce bunastare, roade frumoase, dar si pentru a hotari ce fata sa se marite din satul respectiv. Cum ar veni in cazul nostru o vaca va decide pentru o fata, vorba lui Lilisor.

Animalul este plimbat prin sat alaturi de o multime pestrita, cu toti oamenii iesiti la poarta pentru a uda animalul, pentru a se bucura de procesiune si pentru a avea roade bune ale campului. La intrarea in sat oamenii opresc masinile si le cer bani pentru ca sa cante muzica. Si ceva imagini.

 

Redescopera Romania este un proiect Petrom, sustinut de BCRDaciaRomtelecomParalela 45 si Muzeul National al Taranului Roman.

 

2 thoughts on “Împănatul boului la Căianu Mic

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: