home to blog Imbolnaviti-va, noi platim CAS-ul de doua ori

Imbolnaviti-va, noi platim CAS-ul de doua ori

Pentru ca media din Romania e un loc in care curge lapte si miere, unde publicitatea se vinde pe bani buni de tot  si toata lumea are salarii incat isi permit excursii in lumi indepartate, guvernul s-a trezit ca poa sa scoata mai multi bani din aceasta piata. Astfel incat normele de impozitare se aplica acum atat pentru angajator cat si pentru angajat, drept urmare cel putin CAS-ul va fi platit de doua ori, o data de angajator, o data de angajat. Asta  pe langa alte impozite ce se dau la stat.

Daca se gandeste cineva ca banii aia oricum sunt si ca se vor plati, intr-o piata in care veniturile din publicitate au scazut cu 80%, ei bine nu. Banii aia nu sunt si se vor plati doar din salariile fraierilor care lucreaza in media. Care salarii au scazut sub nivelul lui 2006. Daca va ganditi ca voi nu sunteti afectati, dar va luati banii pe drepturi de autor, veti vedea de luna viitoare astfel incat toate aceste drepturi vor purta impozite.

In tot acest timp singurul organism care ar trebui sa apere interesele jurnalistilor o suge la rece si vine cu un comunicat de presa sec, in care nu spune nimic, mai mult intareste spusele guvernului si pare ca este de acord cu aceste masuri. Ceva de genul, astia ne-o trag, noi ce putem face, stam si inghitim.  Asta pentru ca masurile alea de genul va ataca în justiţie  actele emise de Guvern privind modificarea Codului Fiscal, sunt fix pix in conditiile date.

Daca vreuna din federatiile jurnalistilor ar fi avut coaie ar fi facut ca cei de la Adevarul. De maine nu mai scriem nimic despre politic. Sa vedem ce faceti. De maine nu mai scriem nimic despre guvern, sa vedem ce faceti. Iar in secunda doi, pentru ca raman fara audienta isi vor schimba ideea.

In schimb nici asta nu se poate aplica din simplul motiv ca toti depind si sunt speriati de aia 2 lei pe care ii mai castiga din publicitate. Daca nu fac ce le dicteaza ala care cumpara reclama in ziar, atunci reclama dispare, ziarul se inchide. Ceva de genul Guvernul se va duce la publicitarul care cumpara reclama in ziarul X si ii va spune: ala m-a suparat, nu mai cumpara reclama acolo. Baiatul se va conforma si nu va mai cumpara reclama acolo, ziarul va rezista pe investitii si va merge mai departe sau va zice, ok, inchidem ca nu putem sa ne batem cu ei.

Comunicatul FRJ, trist si gresit din punctul meu de vedere la Tiberiu.

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

9 thoughts on “Imbolnaviti-va, noi platim CAS-ul de doua ori

 1. Gogu,nu te-ai exprimat corect . Faza tare este ca acum tu daca esti angajat la firma x si ai si un pfa e nasol . firma iti plateste CAS , iti retine si din salariul tau CAS iar tu daca ai vreun PFA va trebui sa platesti si de acolo CAS din venit . Parca la spital te intreaba aia : ai venit in calitate de administrator al pfa sau angajat al firmei x? Cum plm ?

 2. Primul paragraf din postul tau e total gresit. Mereu au fost contributii platite de catre angajator si contributii platite de catre angajat, prin firma, bineinteles. De aia pe cartea de munca se trece brutul, diferenta pana la net sunt taxe si contributii. Deci partea asta nu s-a schimbat, doar ca nu stiai tu 🙂

 3. asta la dr autor, pt ca au scazut cheltuielile deductibile de la 40% la 20%…adevarul e ca acu nu prea mai ai cum sa te misti ca sa mai fentezi statul la taxe..din pacate. si tot noi suferim, pt ca, cum ai zis si tu, salariile au scazut tocmai din cauza asta.

 4. Asta este valabil acum pentru cei platiti prin drepturi de autor, dar sunt de acord cu Loredana, firmele au avut tot timpul de platit cate 2 seturi de taxe (CAS, sanatate, somaj): contributia angajatului + contributia angajatorului. Numai ca angajatii nu erau interesati de asta, pentru ca era obligatia firmei sa le retina si sa le achite.

  Si daca tot vorbim de taxe duble, tot firmele platesc si impozitul pe dividende, care se aplica la ce ramane dupa plata impozitului pe profit, deci aceeasi suma este impozitata de 2 ori.

  Sau impozitul minim pe profit in conditiile in care firma este in pierdere.

  Sau TVA si impozit achitate in momentul emiterii facturii si incasate peste luni de zile, cand achita clientul.

  Pentru ca se poate.

 5. PS: Partea buna la drepturi de autor este ca, daca nu realizezi venituri lunare, contributiile astea se platesc la nivelul a max 5 salarii medii brute pe economie. Tot e ceva.

 6. asta e, a intrat si media in randul lumii. e de cand lumea asta, cu inpozite plateite de firme si indirect de firma pentru tine.
  eu zic sa iti cauti de munca… romantica e pa de mult, azi am citit ca si telesportul a intrat in insolventa. urmeaza….???
  sergiu toader mai e pe acolo? . daca nu, eu zic sa cotesti cu frana de mana la prima intersectie care apare 😉 daca da. fara frana de mana :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: