home to blog IMAX 3D, mai mult decat 3D

IMAX 3D, mai mult decat 3D

Cand am fost la Praga am avut ocazia sa vad ce inseamna IMAX 3D. Un ecran urias, de 30 de metri. O sala de cinema imensa, de 400 de locuri, iar in orice punct al salii te-ai afla imaginile se afiseaza exact la fel, datorita tehnologiei, peliculei, ecranului, dar si ochelarilor speciali.

Ce inseamna IMAX 3D? As putea sa dau detalii tehnice de genul pelicula de 17 centimetri in loc de 3.5 sau ca are un framerate de 10 ori mai mare decat filmul original, asta pentru a vedea mai mult. Sau as putea spune ca lampa de xenon care lumineaza si proiecteaza filmul are o putere atat de mare incat poate ajunge direct pe luna, iar aparatul in sine are propriul sistem de climatizare pentru a se pastra o temperatura corecta si pentru a nu topi filmul. As putea sa zic ca filmele sunt imense, vin pe role speciale si se manevreaza cu o macara in camera de proiectie. Sau as putea sa zic ca productia unui film pe tehnologie IMAX costa de la 2 – 3 milioane de dolari la 6- 10.  Dar pentru asta va las sa vedeti poze.

Ce este important si foarte tare, de pe 20 noiembrie vine si la noi tehnologia IMAX 3D la Cinema City la mall-ul din Cotroceni. In final as spune. Daca in Praga sunt cozi de 20 de minute la cumpararea de bilete pentru filmele IMAX, iar la noi abia a venit tehnologia, sper ca ne vom putea numi si noi intrati in randul lumii cinematografice.

De ce zic ca IMAX 3D e mai mult decat 3D? Pai simplu. Pe 3D normal, imaginea este tridimensionala, placuta si misto, dar nu interactioneaza cu tine. Aici, pe tehnologie IMAX, imaginea vine in tine. E atat de aproape incat tu esti parte din film, vezi personajele atat de aproape incat crezi ca le poti atinge. Si reiau, nu conteaza unde te asezi in sala, din orice punct vezi exact la fel.

In schimb pentru mine, care am fost si am vazut, prefer un film la cinema pe IMAX 3D in locul oricarui film HD vazut acasa. Efectele nu se compara.

9 thoughts on “IMAX 3D, mai mult decat 3D

  1. Imax are si dezavantaje: putine filme sunt IMAX-ready (in 2 ani de zile am vazut doar Beowulf si un documentar). Ai dreptate la partea interactiva, pacat doar de nr limitat de filme. Pentru cei interesati, http://www.grandcinemas.com,sectiunea UAE Ibn Battuta Mall are prima sala IMAX din Orientul Mijlociu.

    PS: sagetile care vin spre tine si te fac sa te dai cap in cap cu vecinul de alaturi care s-a ferit si el -> priceless.
    PPS: Costul unui bilet IMAX e (cel putin aici) ceva mai mare decat cel normal: normal e pe la 24 de lei, imax e 40 de lei

  2. la Disneyland au un cinematograf de genul asta, dar pe langa evectele vizuale cand au dat drumul la soareci in salai ii puteai simti la picioare! cand a inceput sa ploua in film, ploua si in sala!

  3. cu acest articol =)) mi-ai adus aminte ca am de tradus pentru facultate un text FIX despre tehnologia IMAX 3D. Mnah o sa stiu sa-i zic profei :)) ca vine si in ro :))

  4. NU va duceti la IMAX !!!! Eu am vizionat la ei cele doua documentare si Avatar. Subtitrarea se vede ca si cum te-ai uita prin ochelari cu dioptrii mari, de multe ori efectele sunt foarte deranjante pentru ochi iar pe la mijlocul filmului au pornit aerul conditionat sau nu stiu ce anume ca se simtea destul de tare un curent rece. Cand am reclamat unui responsabil faptul ca subtitrarea nu se poate citi decat daca inchizi un ochi, acesta mi-a raspuns ca stie despre aceasta problema, ca exista reclamatii pentru acest fapt dar nu au ce sa faca pentru ca asa au primit filmul. Biletul costa 32 ron pentru adultti. In aceste conditii, de ce nu scrie nicaieri ca subtitrarea nu poate fi afisata in conditii optime? De ce nu iau modelul mesajelor de pe pachetele de tigari? Asa ar fi corect. Sa fii avertizat dinainte ca filmul IMAX iti poate afecta vederea … E strigator la cer. Am facut o rezervare cu doua saptamani inainte. Se duc romanii la IMAX de parca ar fi gratis intrarea … Din luna Decembrie 2009 nu gasesti niciun loc disponibil pentru perioada imediat urmatoare. Astfel, pe internet nu poti face nicio rezervare pentru ca nu mai sunt locuri disponibile. Daca suni la nr. lor de telefon, 021/407.00.00, iti va raspunde cu siguranta cineva daca astepti vreo …. 2 ore. De ce nimeni nu ia niciun fel de masuri impotriva celor care isi bat joc de oameni???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.