home to blog Gramatica limbii romane, inexistenta pe internet

Gramatica limbii romane, inexistenta pe internet

Incercand sa caut ceva despre prepozitia la pe google, am aflat ca nu exista absolut nimic acolo despre limba romana.  Atunci trai-ti-ar academia romana, voi ce mama dracu faceti acolo studii academice aprofundate? Dar nimeni nu publica pe internet nimic pentru limba asta?

Drept urmare nu exista pe net NIMIC despre regulile de scriere corecta a limbii romane. Nici un profesor de scoala generala n-a avut chef si nici inspiratia sa publice in format electronic, pe net, cum trebuie sa se scrie corect. Drept urmare, pe net gasim crima si pedeapsa.

Si atunci nu pot sa vin sa atrag atentia ca aceasta  formulare e gresita si ca ar fi trebuit sa fie scrisa corect: Basescu raspunde intrebarilor, pentru ca nu pot argumenta cu nici un link, cu nici o pagina, cu nici un site, unde am putea gasi exemple de scriere corecta in limba romana.

Si asta in 2011.

 

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

24 thoughts on “Gramatica limbii romane, inexistenta pe internet

  1. n-auzi ca n`am cum sa iti explic?
   🙂

   ca n`am ce argumente sa iti aduc, manualul de gramatica – hartia – nu o mai am. asa stiu ca se scrie, nu zici basescu raspunde la intrebari ci intrebarilor.

   1. Problema ta este ca ambele variante sunt corecte. Daca folosesti ‘intrebarilor’, limba romana cere si o continuare de tip “care” sau “ale cui”, altfel lasi propozitia in aer si nu este clar ceea ce ai dorit sa exprimi.

 1. Chiar spălam vasele și trăgeam cu ochiul la TV. Era un tip acolo cu un laptop și scria de zor după dictare și mă întrebam…chiar atât de repede trebuie să apară o știre? Ontopic: e scris ca pentru babe, să le răspundă LA babe. Dacă publicul o cere..că doar nu se uită la Realitatea intelectualii (eu mă uitam :))) ei au altele de făcut.

  1. Această pagină tratează câteva din cele mai frecvente probleme de exprimare în limba română. Vă reamintim că DEX online nu este afiliat în niciun fel Academiei Române.

   deci niste unii care s-au gandit sa faca un ghid

  1. sunt perfect de acord.

   n-ai vazut pe twitter si pe facebook ca ma criticau niste oameni ca cica eu n-as scrie corect.

   Cateogic, stiu ca nu scriu corect. am fost la bautura in timpul orelor de romana, la cursurile de gramatica de la facultatea de profil nu te invatau nimic si asa mai departe.

   drept umrare acum cautam un indreptar, cautam un ceva sa existe pe net … nu exista … tzapa …

 2. Cu inversiune lucrurile devin mai clare:
  „Întrebării acesteia i-a răspuns dl X” sau „La această întrebare a răspuns dl X”?
  E “a răspunde cuiva” şi “a răspunde la ceva”. Nu zice pe nicăieri anume, dar rezultă din definiţia din DEX: http://dexonline.ro/definitie/r%C4%83spunde : “A da un răspuns la o întrebare sau la cuvintele adresate de cineva”.

  S-ar putea ca structura “răspund la întrebare” să fie resimţită drept greşită din cauză că “îi răspund/zic la mama” e greşit (deşi folosit regional).

  După cum toată istoria (răspunde la întrebări / întrebărilor) s-ar putea să fie doar niţică hipercorectitudine şi să fie acceptabile ambele forme. 🙂

  O bună idee de articol, mulţumesc. 🙂

 3. ce sa facem piticule cu gramatica ? 🙂 totul se rezolva pac pac cu niste lovele din buzunar pac pac m-ai inteles ? vrei tu acum sa le dai de treaba universitarilor …..
  ori esti blogger ori nu mai esti nu ? :))

 4. Ai dreptate, am avut si eu nevoie. In afara de dexonline si cateva articole izolate pe diverse teme mici si scurte de gramatica chiar nu exista. Demonstreaza cat de invechite si prafuite sunt aceste institutii.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: