home to blog Am fost la Tucano Coffee, ca voi sa nu mai fiti nevoiti sa o faceti

Am fost la Tucano Coffee, ca voi sa nu mai fiti nevoiti sa o faceti

Ieri eram prin oras la o conferinta despre cum sa faci bani grupa mare, conferinta despre care va voi mai povesti eu zilele astea. Pana una alta, in pauza am zis sa mergem sa luam niste cafea. Cum singurul lucru din zona era Tucano Coffee, am fost acolo.

Pentru cei care nu stiu, Tucano Coffee e un lant de carciumi unde se bea cafea (am zis carciumi ca au si alcool), pornit din Chisinau, foarte apreciat de hipsterimea de acolo si emigrat la Bucuresti, locul unde hipsterimea nu e chiar bagata in seama. Si pana una alta, de ce sa nu concurezi cu Starbucks si de ce sa nu castigi pe nisa asta, a cafelelor de uz comercial.

Acuma eu nu stiu daca oamenii (angajatii) de la Tucano Coffee sunt moldoveni sau nu, dar cert este ca au trainingul acolo, peste Prut. Cred ca le-au explicat asa, cu accent, da-i ma incolo de romani, ei tot vor veni aici, e hipsterime, trebuie sa vina.

Daca te duci in orice Tucano Coffee, de peste Prut sau din Bucuresti o sa observi un lucru misto. Locatia este foarte cozy, calda si primitoare. Doar locatia. Ca odata  intrat acolo, intri de fapt in lumea secreta a celor de la Tucano Coffee, lume secreta pe care ei nu vor sa o impartaseasca, mai mult, nu vor ca tu sa cunosti ceva din ea. Lumea lor secreta e doar a lor, nu sunt sigur ca ei o cunosc, dar cert este ca nu vor sa o impartaseasca cu nimeni.

Apoi, dupa ce ai intrat in lumea lor, te lovesti de servire. Sau ma rog, de ceea ce ar trebui sa para a fi servire. Practic, mai bine faci tu niste cursuri de barista,   ca sa intelegi cum se face cafeaua corect si mai bine te duci tu sa iti faci singur cafeaua, lor doar le dai banii. Nu ca as zice ceva aiurea. Dar asa e si la Chisinau. Iar daca acolo credeam ca e un obicei al locului sau un fel de-a fi nesimit, aici e doar o continuare a acelui obicei de mare succes.
Mi-au placut inimioarele din jurul casei de marcat. Sunt niste inimioare acolo cu numere pe ele. Si atunci cand faci o comanda de o cafea, iar tu te asezi la o masa, primesti o inimioara din asta cu cifre si te duci la o masa. Teoretic, cei de la casa, vor tine minte si vor nota undeva ce inimioara si ce cifra ai primit. Practic … se vor plimba chianui printre mese, pana cand isi vor aminti numarul sau pur si simplu vin la tine sa te intrebe ce ai comandat si de ce nu ti-a venit. Iar daca indraznesti sa ii intrebi, ba e un cacat de LATTE, vreau si eu sa stiu de ce dureaza prepararea lui mai mult de 5 minute (laa latte se ia laptele, se fierbe, se pune in pahar, se pun shoturile de cafea si aia e); ti se raspunde in sila, dar aveti rabdare ca va veni. Asta mi s-a intamplat la Chisinau. Aici nu am stat la masa, desi timpul a fost acelasi.

La Tucano Coffee din Bucuresti, de la Romana e fix acelasi lucru. Ziceam ieri ca m-am dus sa iau o cafea. Eram cu o prietena. Ea voia un ceai de fructe.  Asa ca am comandat si am platit.

Eu ma gandesc ca procedura e simpla. Comanzi o cafea la casa, platesti, iei un bon, baiatul de la casa anunta vreun barista sa faca cafeaua respectiva si tu astepti cafeaua. Cel putin asa se intampla intr-o lume normala. Nu. Aici, la Tucano Coffee, e altfel.
Te duci la casa, comanzi. Baiatul de la casa, se apuca sa apese preocupat pe casa de marcat cu touch screen de zici ca scrie ceva pe chat sau ca are nevoie de 50 de mii de ingrediente pentru cafeaua ta. Intr-un final iti apare produsul pe afisajul pe care tu il vezi. O fi asta ceea ce vrei sa comanzi?
Ok, dupa asta platesti. Te astepti sa primesti vreun bon ceva, nada. Prima data n-am primit nimic, dupa vreo doua ore, venise deja sefa mi s-a dat un bon.
Dupa care nu te baga nimeni in seama. Apar alti clienti si li se iau si lor banii si comenzile. Care comenzi nu pleaca catre nimeni altcineva. Sunt niste bariste in bar care stau de vorba intre ele. Probabil povestesc filmul de aseara sau rad de mine ca am intrat cu ochelari si geaca pe mine la ei in Tucano Coffee ca sa le comand o cafea trista cu lapte. Pentru ca am smartphone, il scot din buzunar, imi fac un selfie si imi fac  de lucru pe net pe telefon. Ii las pe cei de la bar in pace, dar tot in fata barului. Cine stie ce treaba mai importanta au, decat eu. Fie!
La un  moment dat ma uit urat spre bar si cineva ma remarca. Dumneavoastra ce aveti? Un latte? Zic da si un ceai de fructe. Se apuca sa imi prepare latte-ul. Care dureaza bineinteles 30 de secunde in producere, iar ceaiul … nu era. La un moment dat, prietena cu care eram, intreaba, unde e ceaiul? Iar aia de la bar, bineinteles deranjati de intrebare, cum unde e? E la infuzat! Pai vezi, gresit ca nu stia ca ceaiul se face in vreo 6 minute, ca atat dureaza sa se infuzeze fructele alea. Ce credeai ca e ceas la pliculet? Bineinteles ca nu i-a zis nimeni cat sa astepte. Asta ca sa stim si noi cat dureaza cele 6 minute.

Am trecut peste. La plecare ne vedem cu ceva sefa, care intreaba daca ne-a placut acolo. Zic bine, eu ma intorc peste doua ore sa mai iau o cafea.

De data asta aveam o comanda speciala. Cafea cu lapte de soia. Pentru cei care nu stiu, comanda asta nu e neaparat speciala, ci se adreseaza celor care au intoleranta la lactoza. Asa incat, ori bei lapte cu lapte, care are lactoza, ori bei lapte de soia, care nu are lactoza. Si fac comanda asta la casa.  Dupa ce butoneaza iar 40 de clickuri pe casa, vad ca apare pe partea dinspre mine a casei de marcat cafea cu Low fat milk. Si pentru ca stiu treaba asta, low fat milk  nu inseamna lapte fara lactoza. Nah, aia e. Ma asteptam sa fie pe bon, ca de data asta era sefa cu ochii pe ei si mi-au dat bon. Ma asteptam zic, ca pe bon sa fie low fat milk, iar in cafea sa puna lapte de soia. Ghinion! Au pus lapte de 1.5% grasime.  Dar nu asa usor.

Barista  m-au auzit cand am zis ca vreau lapte de soia. Si il intreaba pe celalalt barista de la casa, auzi, n-avem lapte de soia, ii punem din asta? Dupa care se consulta intre ele. Auzi, dar facem cu lapte din asta?

Pentru ca nu erau alti clienti in carciuma si pentru ca am vazut ca treaba asta cu facutul unei cafele mai poate dura, m-am pus pe un scaun si am asteptat. Dupa vreo doua minute de facebook, sefa era in stanga mea, le intreba pe astia de la bar o groaza de alte tampenii, nu era atenta daca au comenzi sau nu, butona ceva pe laptop. Dupa vreo doua minute de Facebook ziceam, ma intreaba iar, una dintre barista nu cel de la casa. Cafea cu lapte de soia nu?  Gizas fuck, da! Asta astept. E atat de greu de facut? Nu i-am interbat daca au sau nu au lapte de soia. Pentru ca ma asteptam sa aiba. Nu-i asa? Adica sunt suficient de multi oameni care au dezvoltat intoleranta la lactoza, astfel incat sa fie suficiente motive ca orice aberatie de cafenea sau preparataor de cafea sa aiba asa ceva in frigider acolo. Nu, la Tucano Coffee nu s-au interesat de asa ceva. Pe ei i-a interesat sa vanda acolo repede o cafea, low fat milk. Lasa ca e low fat, inseamna ca tine bine acolo, anuleaza cafeaua lactoza, nu?

 

 

Pe scurt, daca sunteti hipsteri si vreti un loc unde sa va etalati si sa va simtiti batjocoriti, go to Tocano Coffee. Au si cafea cu canabis. Altfel, am impresia ca astia servesc doar canabisul din cafea inainte de a intra in tura, pentru ca sunt total pe dinafara, atat la preparatul cafelei cat si la servire. Dar asta e modelul moldovenesc. Iar ei daca vad ca prostia asta merge la Chisinau, cred ca asa merge peste tot.

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

30 thoughts on “Am fost la Tucano Coffee, ca voi sa nu mai fiti nevoiti sa o faceti

  1. 1) Articol destul de plictisitor. Ai avut s-au o zi proasta, s-au doua. Da-ti sa fim mai buni! Mai tolerează lucrurile astea… De unde atita negativitate??? Nu chiar orice mișcare trebuie postata pe net. Ocupa-ti timpul cu lucruri mai importante si nu miza pe faptul ca articolul ii va speria pe mulți – sa nu meargă la Tucano ăla. Ma gindeam ca daca avuse-i la Chișinău o experiența oribila, nu trebuia sa mergi la București si a 2 si a 3 oară. Nu contează ca va trebui sa mergi + 10 more minutes pina la alt local dupa cafea, dar odată ce te irita localul – nu merge. Boicotează astfel, dar nu te duce de 100 ori si te plingi pe toți si toate. Sunt sigura ca mulți in afara de tine, au fost satisfăcuti de modul in care au fost serviți acolo!
    2) Inimioarele alea care zici ca luminează, nu știu cum e la Tucano, dar menirea lor e ca, casierul îți înregistrează numărul de pe inimioara odată cu comanda plasata si cind e gata se activează, îți semnalizeaza, prin iluminarea lor… Si tu te apropii singur si o i-ai…nu trebuie sa vina nimeni sa te caute( poti fi la baie,nu e nimeni dator sa te caute) e un fel de semi self serve.
    3) consider sa mai ai răbdare, sunt sigura ca sunt si lucrători buni printre cei ce lucrează acolo. Nu poti da vina pe toți, cind doar 1 persoana te irita 🙂 good luck!

    1. Ai de lupa mea și de gramatica limbii române!

      Uite vezi tu, Cristina, asta-i diferența adevărată între calitate și rahat. Fix detaliile astea care stau în cratime și alte aberații din astea gramaticale.

  2. monsieur. da’ti o palma
    nu ca as baga mana in foc pentru Tucano, dar de cate ori i’am vizitat (fiind in Chisinau) nu am avut probleme niciodata

    cred ca va deserviti voi reciproc asa cu dragoste

    unica obiectie ar lipsa de locuri libere )

  3. Intoleranta la lactoza si intoleranta pentru moldoveni 🙂 Nu te grabi sa pui etichete si sa vorbesti despre “modelul moldovenesc”. Ma intreb, decit sa mocnesti atata in sinea ta, sa observi una, alta, pentru ca dupa asta sa mai si scrii, nu iti era mai util sa articulezi 2 vorbe si sa zoresti un pic angajatii aia? Nu zic ca Tucano e vreun etalon al bunei deserviri, dar nici atat de dezastruos nu e.

  4. acest articol mi-a lasat un gust amar nu pt locatia de care e scris (incoerent si plictisitor), dar pt frustrarile acestui domn, care e basarabean si scrie asa de urat despre originile sale. jalnic…

  5. Individul imi aminteste de o femeie in menopauza,..nu vrea aia, nu-i place aia,..cu lapte, fara lapte, cu soia, fara grasimi,…amuzant si ridicol :)))

  6. Omul are dreptate – la Tucano Bucuresti chiar astepti foarte mult pana ti se prepara comanda. Iar in privinta intolerantei la unele ingrediente, e si normal ca clientii sa aiba aceleasi drepturi si sa ceara ce isi doresc la banii pe care ii plateste pentru o amarata de cafea. Ahh da, si treceti si pe “La Placinte” sa asteptati 40 minute o nenorocita de placinta, nu de alta, dar s-au scris multe review-uri despre acest ‘service moldovenesc’. Sunt si eu moldovean si mi-i scarba ca unii dintre noi nu au nimic mai mult decat sa se mandreasca ca sunt moldoveni si sa ignore orice observatie care li se face.

  7. doar pentru că nu ți s-a suflat în fund și a trebuit să stai în rând pentru a lăsa comanda și să aștepți un pic prepararea ei te-ai umflat așa în pene? deservirea la Tucano e o practică pe larg utilizată în cafenelele din Europa.

    iar pentru darul de a înflori lucrurile meriți o diplomă de merit.

  8. Merg in Tucano destul de des. Pe langa atmosfera linistita si placuta, staff-ul este amabil si de treaba. Spre deosebire de majoritatea cafenelelor, nimenei nu se uita urat la tine, chiar daca comanzi o omleta la doua farfurii sau daca mananci ceva din afara cafenelei. Sa nu mai zic ca nu te da nimeni afara dupa ce termini cafeaua, chit ca mai stai si doua ore. Cafeaua este buna (ai o varietate larga de cafele, limonade, smoothie-uri si altele), servita intr-un timp rezonabil, iar sistemul cu “inimioare” este bine pus la punct. Inauntru nu se fumeaza, ceea ce este bine pentru nefumatori. Inainte sa comentati de Tucano, invatati sa scrieti corect 🙂
    Eu recomand tuturor care cauta un loc placut si relaxant aceasta cafenea.

      1. Atunci nu inteleg de ce sunteti asa impotriva acetei cafenele. Eu am si stat am luat si “coffe to go“ si chiar nu gasesc niciun motiv de nemultumire.

  9. Mai piticule,
    Daca n-ai avut bani sa cumperi programele mai scumpe ale lui Gerry, nu inseamna ca tre sa-ti versi nervii pe Tucano.
    Stiu cum este cand esti intr-o pauza, cand vrei sa mai si ajungi in timp. Oare te-ai uitat la ceas? Ai cronometrat in cat timp ai fost servit? Timpul este relativ, iar cand te grabesti…. minutele sunt mai lungi.
    Merg la Tucano de 2-3 ori pe saptamana. Nu am intampinat pana acum problemele semnalate de tine. Mereu oameni calzi, comunicativi, fericiti…
    Si probabil te gandesti ca sunt un client fara pretentii sau care merge pe la KFC si atat.
    Nu, nu merg deloc la KFC sau vecinii lor care te servesc instant (oare de aici pretentia sa primesti cafeaua in 30 sec?!?!). De obicei, imi beau cafeaua la Hilton, Radisson sau Grand Continental.

    So… data viitoare mergi la McDonald’s daca ai pretentii de McDonald’s si lasa oamenii aia superbi sa aiba grija de clientii care stiu sa-i aprecieze si sa se bucure de mediul de acolo.

    Si… app… ai fost la un curs care te invata SA-I DAI MULTI BANI, NU SA FACI MULTI BANI.
    Daca vrei sa inveti sa faci multi bani, incepe cu MMI – se tine in Londra, apoi mergi mai departe.

      1. Intamplator…. chiar am intoleranta la lactoza.
        Insa… am si rabdare si ganduri pozitive.
        PS: Acum sunt la Tucano 😉

  10. Daca ai intoleranta la lactoza, nu mai ceri cafea cu lapte (din soia)..nu e ca si cum ar fi cineva gravid/a si nu se poate abtine. Stii ca ai intoleranta si incerci sa eviti complicatiile. WTF?!

  11. Ce sa spun, eu am fost cu colegii mei de forma spanioli, portughezi, italieni, ardeleni si pot spune caci aceasta cafenea este una excelenta.
    Despre acest domn, ori esti platit de catre concurenta ori esti batut in cap sau ai tras ceva pe nas inainte sa mergi acolo.
    Iti pot spune si in privat fara nici o retinere la telefon, eventual te invit la noi la birou sa vezi parerea mea si a celor 15 colegi care am fost acolo.
    Doar sa ma anunti in privat flaviudragomir@yahoo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: