home to blog Fiecare la scara lui

Fiecare la scara lui

Nu știu dacă vă amintiți voi, dar acum câțiva ani ați ieșit afară la proteste pentru Afarat sau împotriva lui. Ați reușit să îi dați atunci puterea, dar nu numai puterea, justificarea să facă ceva sau să nu facă nimic.

Greșesc. A făcut destule. A reușit să reziste sub orice sistem politic și să aducă sistemul sanitar român la un nivel submediocru*, dar puternic influențat politic. (* pentru că SMURD este first response unit, dar degeaba dacă nu se corelează cu restul instituțiilor medicale.
Arafat a fost înainte de Colectiv(!), dar a fost confirmat și justificat după Colectiv. Însă fără să schimbe nimic, pentru că hibele din sistemul sanitar se lovesc de problemele politice. Iar aceste probleme politice nu se rezolvă pentru că implică tăieri de bugete, destabilizarea bugetului de stat sau cu alte cuvinte ar implica să nu se mai fure. Iar așa ceva nu se face.

Cineva întreba zilele astea, unde este Președintele, unde este *hâc*, prim-ministrul. Ei sunt tot aici, se numesc Arafat și Raed sau Nadal, în funcție de ce televiziune urmăriți. Pentru că este situație de urgență, decretată de către șeful statului, iar Arafat este persoana care răspunde de această situație de urgență.

Practic, în vreme de pace, Afarat n-ar fi avut nevoie de această funcție. El și-ar fi făcut foarte bine treaba. Dar probabil acum are de plătit niște polițe. Eu văd doar una dintre ele: aplicația DSU de pe Google Play. N-a mai funcționat în ultimele 3 luni, probabil nu s-au plătit serverele. Hopa, a început să funcționeze brusc când am intrat în stare de urgență. Ia uite cum au apărut banii politic, de urgență.

Tot pe internet apăruseră articole care spun că aceste stări de urgență din Europa sunt doar prostii politice, care sunt puse în funcțiune pentru acele entități statale care sunt slabe, extrem de slabe. Și hai să ne uităm puțin la fapte.

Statul este slab, toată lumea știe asta. Dar mai ales cine are încredere în stat. Pentru că fiecare se întreabă, câte cazuri de coronavirus avem, dar mai ales câte ascunde statul.
Azi am mai aflat această întrebare de la două persoane extrem de respectabile și deștepte: De ce sunt doar atâtea cazuri anunțate de către stat. Câte mai sunt ascunse? Dar câți morți?

Și la chestiile astea statul nu are ce răspunde. Pentru că e atât de slab. Statul nu are comunicatori că niciodată nu a fost interesat să aibă așa ceva. Mai ales, statul se ascunde sub litera legii, dacă acolo scrie că așa – într-un limbaj expirat de zeci de ani – păi atunci așa scriem și noi. De ce să spunem ca să înțeleagă omul. E legea, nu trebuie să o înțeleagă.

Carantina este inutilă, dar mai ales inoportună.

Nu avem zeci de mii de cazuri. Nu avem nici măcar sute de cazuri care apar în fiecare zi. Nici nu avem cine știe ce transmitere locală. Transmiterea locală pe care o avem vine de la oameii care au venit pe ascuns din zonele periculoase și ascund acest lucru. Drept urmare sunt infectați sau nu știu că sunt infectați și trimit asta mai departe către restul oamenilor.
Da, carantina este necesară pentru că toți suntem niște oi pentru că am fost crescuți ca niște oi fără educație și fără respect. Pentru că noi ne îmbulzim ca oile la metrou, la autobuz, la coadă, la orice, pentru asta e nevoie de carantină. Dacă la coada respectivă este unul răcit, răcesc deci mai mulți.

Dar nu îmi poți spune mie să stau în casă. Pentru că virusul nu circulă prin aer. Nu vine ploaia asta infectată cu virusul vieții ca să ne infecteze pe toți. Virusul trebuie transmis de cineva infectat care să apară lângă tine, să stea cu tine toată ziua și să-l transmită astfel. La fel ca și colegul răcit de la birou. Stă cu tine toată ziua. Altfel nu. Nu se transmite virusul.

Tot în Italia multă lume a avut impresia că virusul se transmite prin aer. Se transmite pe cale aeriană, nu prin aer. Of, diferențele de limbă și cursurile de biologie din clasa a 10-a.

Oprirea activității

Știți că Italia abia sâmbătă a oprit activitatea. Da, acolo era un fel de carantină, dar firmele încă lucrau. De fapt firmele încă lucrează, pentru că premierul lor a spus că această operațiune este grea și de durată. Îmi place cum la români firmele au dat repede oamenii afară și au tras obloanele. Super patroni, făceți-le și voi niște acatiste.

Până atunci, românii sunt cel mai rezistent popor de pe Planetă. A recunoscut asta și Președintele. Nu ne doboară pe noi virusul. Dar noi suntem niște oi care ne înghesuim ca boii peste tot și pentru asta există această ”carantină” (e între ghilimele), ca să stăm în casă. Nu este un motiv serios pentru acest lucru, dar așa se răzbună Afarat pe voi, că ați ieșit la proteste atunci. Și așa arată statul că poate controla poporul român.

Ați vrut democrație, asta a fost în 1989. Nu s-a schimbat nimic insă, tot comunism avem și comunicări prin care statul folosește un limbaj de lemn, complet necredibil.

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: