home to blog Ebook sau digitalizarea cartii

Ebook sau digitalizarea cartii

N-am mai citit de mult. Stateam si ma gandeam ce naiba, la ce bun sa citesc daca am calculatorul in brate, daca am internet peste tot, daca vreau sa citesc ceva doar deschid calculatorul si citesc. Ei bine nu e chiar asa.

Au existat destule momente in istorie  timpului care au schimbat comportamentul oamenilor intr-un mod radical. Daca e sa ne uitam numai la haine, am vazut cum am trecut de la chestii impopotonate sau zale de metal, la blugi si tricouri cu buricul gol. Asa oamenii si citesc.

La inceput au citit papirusuri, apoi chinezii au inventat hartia, iar altcineva a inventat sistemul de legare al cartilor, apoi oamenii au citit din carti. Acum oamenii citesc din laptopuri si din ecrane de 3 mm. Ceea ce inseamna ca si cartile trebuie sa se reinventeze. Pentru asta exista e-Book-urile. Ce vedeti mai sus, modelul 3162 de la Prestigio, e un e-book  care pe mine m-a impresionat cu doua chestii. Primul a fost imbracamintea de piele in care este prins, exact ca o carte foarte importanta din biblioteca, iar al doilea a fost display-ul care imita aproape la perfectie aspectul unei foi de carte. Nu este lucios, nu este greoi, nu ti se vede urma degetului pe el, nu te deranjeaza razele soarelui si nici pozitia in care il tii.

Si drept urmare m-am apucat sa citesc. Din nou. Bateria tine 24 de ore daca uiti e-book-ul pornit, dar se incarca imediat de la o mufa micro-usb. E-book-urile astea vin cu cele mai bune articole de pe piticu.ro deja instalate, vin fara protectie de tip DRM (deci puteti citi orice carte) si au o capacitate de stocare de 2 giga interna.

Daca vreti sa vedeti cum functioneaza jucaria si cum te poti pierde in metrou citind un e-book, unde nu trebuie sa dai pagina si doar sa apesi butonul de jos, n-aveti decat sa incercati. Iar asta ar trebui sa fie viitorul, iar librariile ar trebui sa vanda asa ceva, atat carti electronice cat si device-uri. Sau te duci la librarie sa mai conectezi mufa usb sa mai iei niste carti electronice cu imprumut, cum suna? Asta ca sa ramai iarasi cu ideea de librarie si loc de raspandire a culturii.

La evenimentul de lansare de saptamana trecuta am fost impreuna cu Adrian, Chinezu, iar poze aici.

10 thoughts on “Ebook sau digitalizarea cartii

 1. 24 de ore? Kindle sta linistit (pe demonstrate!) cel putin 20 de zile fara sa-l incarci daca nu ai activat 3G-ul…

  Asa ca eu as fi pus un P, tinand cont ca eu vorbesc fara sa fiu sponsorizat de Amazon…

  Parerea mea 🙂

 2. Cred ca a incurcat el lucrurile un pic cu alea 24h. Atata vreme cat doar citesti un ebook nu exista notiunea de “uitat pornit”. Astea sunt cu tehnologie eInk, ceea ce inseamna ca foloseste curent doar cand intorci pagina.

  Modelul asta suporta pana la 4000 de pagini cu o baterie plina asa ca nu stiu ce ai facut tu de s’a terminat bateria in 24h. Daca asculti audio atunci merge maxim 20h. Macar da si tu informati corecte.

  La fel ca si Ionut, eu recomand Kindle 3, nu exista comparatie.

 3. Ma gandesc ca in felul asta s-ar evita intarzierea la returnarea cartilor catre biblioteca. Contra unei sume minuscule, poti inchiria un e-book pentru o perioada de X zile. La sfarsitul perioadei cartea sa devina inactiva. Suna a idee de afacere 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: