home to blog Doar 40 de credite in proiectul prima casa

Doar 40 de credite in proiectul prima casa

Atat au dat bancile in programul prima casa pana acum. Si e deja o luna parca de cand functioneaza acest program.

Ideea programului e cat se poate de simpla. Tu te duci la banca si iti faci un credit pentru casa, iti iei casa si platesti ratele. Pe aia 200 de ani sau pe cat timp reusesti sa iti faci creditul. Cu ce te ajuta statul in treaba asta? Cu nimic. Daca nu platesti banii la banca, bineinteles ramai fara casa.  Ce castiga banca din treaba asta? Casa ta, dar si banii pe care tu trebuia sa ii dai, in schimb ii primeste de la stat,  pentru ca statul garanteaza bancii faptul ca tu iti vei plati creditul.

Care sunt limitarile? Toate.

Banca nu acorda banii oricum. Exista un evaluator care vine si iti vede casa pe care vrei sa o cumperi, tu ii spui ca are un pret de 50.000 sa zicem, el iti spune dupa evaluarea mea casa asta costa 25.000. Atunci banca iti da tie prin credit garantat de stat doar 25.000, iar tu trebuie sa dai restul de bani.

Aici gresesc dezvoltatorii si agentii imobiliari. Ei au umflat preturile pentru ca oricum statul garanteaza credit. Insa statul garanteaza doar creditele pe care bancile le acorda, iar bancile acorda credite doar daca dosarele sunt in regula. Iar pentru faptul ca banii sunt garantati de stat (stat care n-are bani deloc), bancile nu acorda credite. Drept urmare blocaj.

Ce trebuie facut?

O data bancile sa isi faca treaba si sa isi scoata proiecte de creditare corecte si accesibile, iar statul sa ofere o metodologie clara asupra acestei creditari. Cum se acorda creditul, cum se cumpara casa, cum se plateste creditul.

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

8 thoughts on “Doar 40 de credite in proiectul prima casa

  1. Tot programul asta e o vrajeala electorala. Doar vrajeala, nu si masura electorala, adica nici macar nu functioneaza programul, sa primeasca niste votanti case in conditii mai bune. Nu am ce sa discut despre beneficii reale pentru economie, stimularea locurilor de munca si altele. Nu e cazul, doar o vrajeala…

  2. “…Daca nu platesti banii la banca, bineinteles ramai fara casa. Ce castiga banca din treaba asta? Casa ta, dar si banii pe care tu trebuia sa ii dai, in schimb ii primeste de la stat, pentru ca statul garanteaza bancii faptul ca tu iti vei plati creditul”..

    Esti cam pe alaturi… casa o ia statul, pentru ca el da banii daca nu platesti. Si tu si zoso va bagati in povesti pe care doar credeti ca le stapaniti. Ca ziaristii, nu:)?

    Poate pui un post si despre fotbal, o alta chestie la care ne pricem toti. Azi joaca Timisoara, iar maine Steaua. Te bagi?
    In rest, esti simpatic.

  3. ..atata timp cat nimeni nu controleaza banciile in romania e clar ca vor calcula profitul la maxim ..asa ca mai bine te lipsesti 😉

  4. Indiferent ce si cum statul de mult nu mai gandeste si nu mai actioneaza in interesul cetateanului. Toti cretinii au ajuns in fruntea tarii si toti hotaresc in favoarea lor iar noua de scot ochii cu cate 1-2 programe si alea prost gandite drept pentru care sunt nefunctionale . Cineva a spus o data ” vai de tara si de om cand ajunge prostul domn” si mare dreptate a avut. Nu e nicio diferenta intre epoca moderna si regimul fanariot cand taxele si impozitele cocosau taranii acelor vremuri ,decat ca taranii din ziua de azi merg cu masini si nu se mai suie in carul cu boi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.