home to blog Distractia din vami

Distractia din vami

Stiti cum i-au prins pe vamesii aia? Chipurile aveau pe calculatoarele noi (probabil performante) aduse in vama, un webcam care inregistra tot timpul ce se intampla in cabina in care era calculatorul. Cum la calculatoare poti atasa usor un sistem spyware sau un sistem de monitorizare de la distanta a serviciilor it, gen dameware, se putea afla de la centru foarte usor ce faceau oamenii cu calculatoarele.

Vama Nadlac e una din cele mai mari vami din tara, daca nu e mare e importanta. In vama asta se termina una din zecile autostrazi ale ungurilor, autostrada care ajunge pana aproape de Romania. Ungurii asteapta sa vada daca noi ne construim autostrada la Nadlac sau in alta parte ca sa faca lipeala. Ma rog. Deci prin vama Nadlac trec sute de tiruri zilnic, sute de masini si asa mai departe. Pana acum politistii inregistrau datele soferilor asa cum se intampla la orice alta frontiera din lumea asta, se scaneaza pasaportul / cartea de identitate, pe codul de nume special scris pe asemenea carti. In secunda doi apar pe ecran, din baza de date centralizata toate datele persoanei respective care nu sunt neaparat  trecute in actul respectiv, plus o poza actualizata, amenzi, infractiuni, etc.

Boon, azi dimineata vamesii de la Nadlac, bineinteles speriati pentru ca si ei au luat spaga si pentru ca ei iau spaga mare la ce trafic e acolo, au refuzat sa mai scaneze buletinele si pasapoartele oamenilor care trec prin vama. Chestia asta a dus la cozi uriase, iar cum vamesii n-au mai folsit calculatoarele si au revenit la lucrul manual, modalitate prin care nu puteau fi verificati in timp real, tiristii s-au enervat si au blocat drumul. Foarte bine au facut.

In concluzie

Vamesii vin si refuza sa mai foloseasca aparatura electronica, pentru ca astfel sunt ei verificati si prinsi ca iau spaga.  Chestia asta se intampla la granita cu Ungaria, un stat la fel ca al nostru. (ah nu, mai smecher ca astia sunt in Schengen din 2008). Adica e ca si cum chestia asta se intampla la o granita cu Uniunea Europeana – noi considerandu-ne in afara uniunii, atat timp cat ne autoverificam la granite, iar ungurii nu. Chestia asta se intampla la granita si la vama la care tirurile de la AC/DC  au dat spaga, iar nimeni nu a fost sanctionat in urma anchetei.

4 thoughts on “Distractia din vami

  1. Mai stiti declaratia lu` nenea ala…”Am aflat ca vamesii iau spaga” – declaratie data anul trecut de un om politic…lucru care se intampla in vami de vreo 20 de ani. Cea mai vanata meserie este “agent vamal”. Nu intru in detalii cat e spaga sa intri la o vama la granita:).

  2. Mie mi se pare ciudat, cum adica sa refuzi sa lucrezi pe un sistem pus la dispozitie de angajator, si obligatoriu pe deasupra. In situatia de fata i-as concedia fara remuscari, lasand la o parte eventuale anchete ale politiei. Pur si simplu, out si la revedere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: