home to blog Diferența dintre eMAG și marketplace-ul eMAG

Diferența dintre eMAG și marketplace-ul eMAG

Odată cu faptul că trebuie să stăm acasă, oamenii au început să cumpere de pe unicul magazin online din România – eMAG. Bine, dacă doriți putem spune că mai sunt extensii în online ale unor alte magazine, dar nu le-as numi magazine online. Pentru că atunci când mă gândesc la magazin, mă refer la buticul acela de cartier de la parterul blocului, unde găsești de toate. Și asta găsești pe eMAG, de toate.

Diferența este dată de faptul că eMAG este de fapt o piață, iar nu toată lumea realizează acest fapt. Încă nu realizează acest lucru. La piață găsești de toate, la prețuri mai mici ca la supermakret, pentru că la piață nu se plătește curentul electric, pe care îl vezi aprins în supermarket. La piață ai lumină naturală, miros specific. Nu ai aer condiționat și ai praf pe jos. Asta e piața. În timp ce la supermarket ai acces monitorizat, sisteme de măsurare a clientului, sistemele de pază la ieșire și așa mai departe.

De mulți ani eMAG s-a transformat într-un marketplace, într-o piață, de fapt într-o platformă digitală pentru cei care vor să cumpere de acolo în format electronic. Dar mai ales pentru cei care vor să vândă în format electronic și nu vor să se streseze atât de mult cu instalarea și menținerea unui site, cu promovarea lui și așa mai departe. Este mult mai simplu să vinzi pe eMAG. Mai ales că pe eMAG ai acel minunat motor de căutare care îți arată toate produsele pe care le cauți.

De asta sunt foarte mulți care preferă să vândă pe eMAG, iar aceștia din urmă vor să aibă aici cât mai multe produse pentru care să nu își bată capul. Nu știu cât de greu e să intri în marketplace-ul eMAG, dar presupun că este extrem de ușor, atât timp cât firma de unde am luat eu laptopul meu are o reputație îndoielnică dar vinde foarte ușor pe eMAG.

Însă datorită acestor firme care vând chestii prin platforma eMAG, apar clienții dezamăgiți. Una e să cumperi de pe un site obscur, de la o firmă obscură, indiferent de preț. Alta e să cumperi același produs, de la aceeași firmă obscură prin eMAG. Iar clienții nu fac diferența dintre eMAG și firmele care vând prin eMAG. Iar denumirea firmei, a vânzătorului de acolo este ascunsă mic, undeva în pagina produsului. Ca la piață. Nu știi de unde cumperi roșiile și dacă nu îți plac, nu știi la cine să te duci să te plângi că nu au fost bune roșiile. Dar te apuci să eviți piața respectivă pentru că de acolo ai cumpărat roșii proaste.

Aici apare o problemă de responsabilitate pentru eMAG, care nu prea se implică în soluționarea litigiilor cu aceste firme care vând prin paltformă. Îți oferă adresa de mail a firmei, descurcă-te cu ele. Iar clienții care au cumpărat ceva defect, se pot trezi că trebuie să se ducă la ANPC și mai departe împotriva firmei respective, de unde au cumpărat, nu împotriva eMAG.

Dar oamenii nu stau să facă diferența dintre eMAG – vânzătorul și eMAG piața de desfacere a produselor, magazinul online, unde sunt mai mulți vânzători. Mai nou am văzut, de fapt am și cumpărat, chinezării din alea de pe Wish, cumpărate de diverse firme din astea și vândute la suprapreț pe eMAG. Eu mi-am luat niște microfoane, pe care scria că sunt wireless. Au venit niște chestii de jucărie când vine vorba de wireless, dar măcar este microfonul bun și o să le adaptez la fir ca să își facă treaba mai bine. Aș putea să vă povestesc și cum mi-am cumpărat un laptop DELL la jumătate de preț de la unii de la Bacău și ce probleme am avut cu el, dar nu vreau sa-mi atrag bad karma.

Sfatul ar fi simplu. Când cumperi de pe eMAG, uită-te cine este vânzătorul înainte de a finaliza comanda. Citește despre vânzător și află cu ce se ocupă acesta, dar și alte detalii despre el. Asta până a apăsa butonul de finalizare. Poate într-un viitor eMAG va introduce și un sistem de puncte și de stele pentru vânzători, dar noi suntem un popor rău și nu prea dorim binele omul de lângă noi.

Altfel nu ne putem plânge de eMAG, decât din produsele vândute de aceștia. Iar eMAG înțeleg că are o echipă de suport foarte bună când vine vorba de astfel de soluționări ale problemelor. Dar nu îi poți face răspunzători pentru ce fac alte firme pe platforma lor.

One thought on “Diferența dintre eMAG și marketplace-ul eMAG

  1. Nu am cumparat niciodata de la o firma partenera emag and I’ll never will. Daca vreau un produs de altundeva, iau direct de pe site-ul lor. Nu au site? Nu merita atentia mea.
    La fel recomand si la mancare, mai bine comanzi de pe site-ul comerciantului decat prin glovo/foodpanda/ubereats etc
    Niciodata nu mi-a placut ideea asta de MarketPlace.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: