Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Una din problemele cu care se confrunta utilizatorii Internetului, pe langa virusi, spam, phishing, scam sau alte programe periculoase, sunt hoax-urile. Ca fenomen informatic, hoax-ul este un tip de spam mai putin daunator. El se caracterizeaza prin transmiterea prin mesaje in lant trimise cu scopul de a ironiza un public neavizat. Metodele de propagare a hoax-urilor s-au inmultit in ultimul timp, transmitandu-se prin intermediul postei electronice, a forumurilor sau a programelor de mesagerie instanta. Acest tip de mesaje se dezvolta folosind informatii putine si citand surse neoficiale dar sigure. De altfel, acestea reusesc sa se raspandeasca de cele mai multe ori datorita lipsei de cunostinte tehnice ale persoanelor tinta.
O clasificare cat mai cuprinzatoare a acestora poate arata astfel:


Alarme false despre coduri malitioase (virusi si troieni)
Mituri urbane povesti inventate despre intamplari nefericite din viata animalelor sau oamenilor
Informatii false despre cadouri sau bani primiti in cazul trimiterii mai departe a mesajelor
Alarme nefondate referitoare la evenimente reale dar nu relevante
Scrisori de simpatie si cereri de a ajuta diferite persoane
Scrisori traditionale in lant care spun o poveste si ameninta cu ghinion daca nu le trimiti mai departe la n persoane
Scrisori de amenintare in cazul in care nu sunt trimise mai departe ameninta cu distrugerea fisierelor sau ghinioane
Glume, alarme pe care nimeni nu le-ar putea crede
Povesti si mesaje adevarate care fac inconjurul lumii prin redirectionare
Hoax-uri politice
Pagubele provocate de hoax-uri sunt de cele mai multe ori minore, si constau in general in marirea nejustificata a traficului in retelele de mesagerie instant, pe forumuri sau pe serverele de mail. Totodata, ele au ca efect banarea utilizatorilor neinformati ce le raspandesc din retelele publice. Exista totusi si hoax-uri deosebit de periculoase, ce au ca scop denigrarea anumitor personalitati publice/politice sau a unor companii.
n toate cazurile elementul definitoriu este cererea facuta publicului tinta de a raspadi mesajul la un anumit numar de persoane sau chiar la toata lista de contacte. Motivul pentru care au un foarte mare succes este faptul ca redirectionarea mesajelor se face catre prieteni sau apropiati. n acest fel reusesc sa dea mai multa credibilitate stirii si totodata sa treaca peste filtrele antispam, intrucat orice persoana isi trece persoanele din addres book intr-un white list.
Cea mai buna modalitate de recunoastere a hoax-urilor o reprezinta cautarea surselor din care provine informatia, stilul impersonal si incurajarile excesive in a trimite mesajul mai departe. Totodata, exagerarea excesiva a unei probleme intr-un mesaj impersonal ne poate duce cu gandul ca este vorba de un hoax. tergerea lor este cea mai buna metoda de evitare a acestei probleme.
Bogdan Dumitru, CTO BitDefender

About The Author

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

2 Responses

 1. Spamul de azi, OMV at piticu.ro

  […] Cred ca o sa scriu o noua rubrica, SPAM. Desi am mai scris despre  asta , vad ca nu se linisteste lumea. Si, despre asta, s-a vorbit si aseara la Marfa. > Citeste si da mai departe! (Desi nu ti se va indeplini o dorinta > daca dai mai departe, si nici nu iti va muri pisica daca nu.) > > OMV dicteaza: Tariful gazelor naturale creste incepand cu 11 > Noiembrie. In urma unui santaj, OMV a determinat scumpirea > pretului la gazele naturale. > > In prezent pretul a 1000 metri cubi de gaz costa 330 RON.Incepand > cu 11 Noiembrie OMV va scoate din buzunarul nostru 410 RON pentru > aceiasi 1000 metri cubi de gaz […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.