Despre Hoax … citeste ca oricum il faci in fiecare zi

Una din problemele cu care se confrunta utilizatorii Internetului, pe langa virusi, spam, phishing, scam sau alte programe periculoase, sunt hoax-urile. Ca fenomen informatic, hoax-ul este un tip de spam mai putin daunator. El se caracterizeaza prin transmiterea prin mesaje in lant trimise cu scopul de a ironiza un public neavizat. Metodele de propagare a hoax-urilor s-au inmultit in ultimul timp, transmitandu-se prin intermediul postei electronice, a forumurilor sau a programelor de mesagerie instanta. Acest tip de mesaje se dezvolta folosind informatii putine si citand ?surse neoficiale dar sigure?. De altfel, acestea reusesc sa se raspandeasca de cele mai multe ori datorita lipsei de cunostinte tehnice ale persoanelor tinta.
O clasificare cat mai cuprinzatoare a acestora poate arata astfel:


?Alarme false despre coduri malitioase (virusi si troieni)
?Mituri urbane ? povesti inventate despre intamplari nefericite din viata animalelor sau oamenilor
?Informatii false despre cadouri sau bani primiti in cazul trimiterii mai departe a mesajelor
?Alarme nefondate referitoare la evenimente reale dar nu relevante
?Scrisori de simpatie si cereri de a ajuta diferite persoane
?Scrisori traditionale in lant ? care spun o poveste si ameninta cu ghinion daca nu le trimiti mai departe la n persoane
?Scrisori de amenintare ? in cazul in care nu sunt trimise mai departe ameninta cu distrugerea fisierelor sau ghinioane
?Glume, alarme pe care nimeni nu le-ar putea crede
?Povesti si mesaje adevarate care fac inconjurul lumii prin redirectionare
Hoax-uri politice
Pagubele provocate de hoax-uri sunt de cele mai multe ori minore, si constau in general in marirea nejustificata a traficului in retelele de mesagerie instant, pe forumuri sau pe serverele de mail. Totodata, ele au ca efect banarea utilizatorilor neinformati ce le raspandesc din retelele publice. Exista totusi si hoax-uri deosebit de periculoase, ce au ca scop denigrarea anumitor personalitati publice/politice sau a unor companii.
?n toate cazurile elementul definitoriu este cererea facuta publicului tinta de a raspadi mesajul la un anumit numar de persoane sau chiar la toata lista de contacte. Motivul pentru care au un foarte mare succes este faptul ca redirectionarea mesajelor se face catre prieteni sau apropiati. ?n acest fel reusesc sa dea mai multa credibilitate stirii si totodata sa treaca peste filtrele antispam, intrucat orice persoana isi trece persoanele din addres book intr-un ?white list?.
Cea mai buna modalitate de recunoastere a hoax-urilor o reprezinta cautarea surselor din care provine informatia, stilul impersonal si incurajarile excesive in a trimite mesajul mai departe. Totodata, exagerarea excesiva a unei probleme intr-un mesaj impersonal ne poate duce cu gandul ca este vorba de un hoax. ?tergerea lor este cea mai buna metoda de evitare a acestei probleme.
Bogdan Dumitru, CTO BitDefender

?

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply