home to blog Despre ACTA si la televizor

Despre ACTA si la televizor

Am vorbit azi dimineata despre ACTA la Realitatea TV, in Dimineata de Stiri. Citeam inainte de emisiune si la Razvan ca in Romania legile pentru protectia drepturilor de autor sunt foarte drastice si ca totul poate fi reclamat aici. Insa ce ar aduce ACTA in plus, ar fi un mai mare control al informatiei. Control venit in mod voluntar de la furnizorul de internet, asta daca ar exista o lege care sa spuna si sa afirme lucrul asta.

Teoretic prin ACTA, furnizorul de internet ar trebui sa stocheze si sa masoare ce faci tu pe internet. Iar daca vreo companie, in baza unei legi si pe baza unei cereri justificate cere datele tale de identificare, acestea ar trebui furnizate de catre ISP. Practic asta e mai greu de realizat si de facut, pentru ca nu suntem in China sa avem marele firewall chinezesc.

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

8 thoughts on “Despre ACTA si la televizor

 1. Si in cazul in care ii va obliga prin lege sa presteze, cine va suporta cheltuielile cu infrastructura necesara arhivarii si stocarii acestor date si pesonalul necesar (inclusiv cel care va extrage si oferi la cerere datele)?

 2. De obicei, cand apare cate o lege de genul asta, cheltuielile trebuie suportate de catre ISP. Problema este ca de multe ori investitia intr-un sistem care sa faca asta are toate sansele sa fie ceva mai scumpa decat infrastructura – ma refer aici la operatorii de dimensiuni medii/mici (nu retea de scara de bloc, ci cateva sute/mii de clienti). Iar daca vor sa faci si DPI (Deep Packet Inspection) si sa verifici ce fel de date plimba utilizatorul, atunci este o problema si de “intimitate”, probabil de aici se va rupe oarecum initiativa cu ACTA – cel putin in felul asta, in care ISP-ul ar trebui sa se ocupe…

 3. Strict la obiect, concis, explicit . Ar trebui facuta o emisiune cu toate fazele astea . Omul ar intelege, s-ar educa in ale comunicarii pe internet si s-ar simti in siguranta, sa poata exprima propriile pareri linistit . Cat despre chat…? ar fi aberant , ne-am intoarce la ” dosarele ” SRI.

 4. ACTA n-a fost gandita sa fie aplicata in 3-5 ani, ci in 10-20; important e ca acum s-o accepti, dupa…vad ei. Apoi o sa decida daca ce faci tu e bine sau rau in numele binelui avand LEGEA de partea lor, legea pe care o accepti ACUM. Cu cat e mai confuza cu atat mai bine pt ei ca o pot interpreta dupa bunu’ plac. Seamana cu KAFKA sau ’84..

 5. doar ca si idee, rcs-rds, upc si ines au cumparat deja echipamentele de monitorizare, costul lor?
  Undeva la aproximativ 200 000 euro per provider.
  Daca va trece ACTA vor fi obligati si cei mai mici sa o faca.
  ADNET acum discuta despre achizitia acestora.
  Deci la alt nivel discutile sunt de mult purtate.

 6. nu fiti naivi ca in conditiile in care acta va trece multi foarte multi utilizatori vor disparea si de unde credeti voi ca firmele furnizoare de net vor mai avea de incasat bani lunar? deci toata tehnologia nu mai foloseste la nimic si banii vor fi ca si aruncati pe fereastra pentru ca in aceste conditii vor fi din ce in ce mai putini utilizatori de internet si nu stiu ce valoare ar mai avea atunci un laptop sau un calculator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.