home to blog Degeaba s-a mutat Ghiță la Telekom, tot nu merge netul

Degeaba s-a mutat Ghiță la Telekom, tot nu merge netul

A fost mega tărăboi azi pentru că Ciobanul Ghiță s-a mutat de la Vodafone la Telekom și drept urmare a părăsit rețeaua care l-a făcut celebru și așa mai departe. 

Dar nu este Ghiță elementul sau motivarea plecării între rețele, chiar dacă este o imagine de impact uriaș. 

Dar rețelele de telefonie de astăzi sunt ultra saturate de numărul de smartphone-uri de pe piață. Practic, comparăm o rețea 4G, lansată acum 8 ani, la nivelul de trafic de acum 8 ani, cu cerințele pieței de astăzi. 

Acum 8 ani,  traficul în rețeaua  Vodafone Germania ajungea în peak-uri de 40 Gbps în orele de maximă solicitare din timpul zilei. Acum traficul din interlan – unul din switch-urile de internet din România ajunge la 200 de Gbps și asta la ora 20, seara când toată lumea se uită pe internet la Youtube, Facebook, televiziune online sau niste siteuri. 

În schimb, după ce a apărut Digi, toată lumea a început să ofere internet gratuit. Toată lumea a crezut ca poate face față și a riscat cu rețeaua și au pus rețeaua la pământ oferind internet gratuit, la viteză 4G pentru toată lumea. 

Eu la Vodafone am acum vreo 3TB de trafic de internet și asta pentru doar 7 euro pe lună, la cartelă. Și nici nu trebuie să încarc la o anumită dată limită. 

Și asta e motivul pentru care dacă acum câțiva ani puteai obține viteze de transfer de 150 mbps lângă antene, pe rețeaua 4G, acum aceste viteze ajung să fie mai mici decât în conexiunea 3G, care atinge maxim 21 mbps. 

De Orange nu am spus nimic, pentru că pe Orange am avut neplăcuta situație să mi se întrerupă convorbirea în aplicația Telegram. Care apel voce nu consumă atât de multă rețea. 

Toată lumea se plânge de aceste viteze reduse la internet și toată lumea abia acum o sesizează. Dar dacă toată lumea e online,  e normal. 

Soluții există. Cea mai simplă este organizarea licitației de 5G.  Asta ar putea conecta antenele 4G deja existente la viteze mai mari decât fibra aia de 1Gbps cu care dau internet acum. Dar și mai multe antene. Dar asta deja nu prea mai rentează, pentru că se schimbă tehnologia. 

Momentan nu avem ce face decât să suferim, să dăm vina pe noi că avem consum tot mai mare de internet și să strângem bani pentru următoarele telefoane 5G, cu care vom putea descărca de pe internet la 450 mbps, așa cum puteam face prin 4G+ acum câțiva ani. 

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

One thought on “Degeaba s-a mutat Ghiță la Telekom, tot nu merge netul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: