home to blog De ce vă relaxați așa ușor? Mai este până pe 15 mai

De ce vă relaxați așa ușor? Mai este până pe 15 mai

Pe 15 mai expiră perioada de stat în casă. Abia atunci vom putea ieși afară la plimbare. Pentru că acum plimbările sunt interzise. Ai putea să le justifici cu activitate în jurul casei, dar aici rămâne la latitudinea poliției dacă ce facem noi în jurul blocului este activitate sportivă sau nu.

În schimb președintele a spus că pe 15 mai va ridica restricțiile. Iar oamenii au început să se bucure de acest lucru deși asta este încă prea devreme. Și cum se bucură oamenii altfel decât să iasă din casă.
Am văzut azi în fața blocului o mulțime de oameni, ca într-o dimineață de sâmbătă când toată lumea iese afară să se bucure de vremea frumoasă. Și toată lumea se ducea la magazin să cumpere prostii, bineînțeles indespinsabile pentru viață și alimentare.

Și incă nu a venit valul îmbolnăviților de Paște. Așa cum ne știm, toată lumea a fost de Paște la rude și a evitat filtrele de poliție, dar dacă s-au îmbolnăvit acolo rămâne să aflăm.

Iar virusul ăsta nu știm ce este, nu știm cum se transmite, încă se fac studii și se cercetează acest lucru. Și nici nu știm cum ne infectăm, dar mai mult nu știm de ce unii sunt asimptomatici și alții nu. De asta nu știm dacă omul de lângă noi este bolnav, are virusul, dacă îl transmite, dar mai ales nu știm ce a făcut străinul de lângă noi înainte de a ne vedea pe noi.

Această stare de incertitudine cu acest virus, numărul de persoane diagnosticate, ușurința cu care se transmite el, dar mai ales reacțiile pe care le provoacă în organismele unor oameni infectați i-au făcut pe guvernanți să impună această stare de urgență tocmai pentru a potoli populația.

Pe de altă parte, România este lideră la amenzile date cu această pandemie, cu suma uriașă pe care o va colecta la buget, dacă oamenii vor plăti aceste amenzi. Asta i-a speriat la început pe oameni, dar acum probabil au intrat primele de Paște și își permit oamenii să iasă afară, pentru că nu îi amendează tocmai pe ei.
Pe de altă parte au fost și scandalurile care au fost atât de bine amplificate de media, astfel încât autoritatea poliției s-a diminuat. Ce poate să facă, să ne împuște, nu e mare panică – spun oamenii.

Acestea l-au făcut pe Iohannis să iasă și să anunțe că pe 15 mai nu vor mai fi restricții. Și oamenii au înțeles de fapt că pericolul a trecut. Nu a trecut pericolul. Președintele a ieșit la declarații ca să nu se mai omoare hoții cu vadiștii. Pentru că exemplul unei violențe aduce și alte violențe apoi. De asta a ieșit președintele.

Mă tare tem de două scenarii, iar în ambele este cuvântul ofensivă. Nu cumva poliția să declanșeze acum o ofensivă și mai puternică care să dea și mai multe amenzi și să afecteze astfel mai mult libertatea de mișcare a oamenilor, dar mai ales să creeze o frustrare și mai puternică. Și cealaltă ofensivă a virusului, care datorită acestei relaxări a populației să se îmbolnăvească mai ușor.

Concluzie. Încă nu știm sigur cum se transmite virusul. CDC, centrul de control al epidemiilor din Statele Unite, în care am o încredere ridicată pentru că se ocupă de 300 de milioane de americani, spune că: COVID-19 is a new disease and we are still learning about how it spreads and the severity of illness it causes. Categoric nu știm cum se tratează acest virus, această infecție. În spitale se tratează de fapt acum reacțiile pe care acesta le are în organismul infectaților – adică pneumonia – răceala aia de care vorbea un președinte de limbă română.
Pentru asta trebuie să ne protejăm. Cum ne protejăm de orice virus? Cu spălat pe mâni ca la hepatită, cu purtat mască ca la gripa spaniolă. Și cu distanțare socială ca în 2020.

Eu am comandat măști fashion, acum cât sunt ieftine, pentru că această modă va devei obligatorie în acest an. Detalii despre măști, imediat ce ajung.

Foto: Ambulante la centrul de triere Covid-19. Irina Coptu pentru publika.md

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: