home to blog De ce SMURD si Raed Arafat

De ce SMURD si Raed Arafat

In afara de 2008, cand am donat 2% pentru o cauza nobila, in oricare alt an am donat 2% din impozit catre fundatia  pentru SMURD, gratuit, fara sa fiu constrans de nimeni, fara sa fac parte dintr-o campanie, fara sa ma laud cu asta, fara sa bravez acest fapt. Asa mi s-a parut normal, sa donez bani pentru cei care sustin masinile rosii.

Ce face fundatia pentru Smurd?

Misiune: Să îmbunătăţească calitatea vieţii persoanelor care locuiesc şi muncesc în România prin sprijinirea dezvoltării sistemului integrat medical şi tehnic de urgenţă şi prim ajutor, să funcţioneze independent şi fără obţinerea de profit, să promoveze transparenţa şi profesionalismul, să sprijine formarea unui sistem integrat de asistenţă medicală, tehnică de urgenţă şi prim ajutor puternic prin parteneriate durabile între instituţiile abilitate cum ar fi Ministerul Administraţiei şi Internelor, respectiv Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Unitatea Specială de Aviaţie, Ministerul Sănătăţii Publice, Administraţiile Publice Locale.

Obiective: În conformitate cu aceste scopuri, Fundaţia are drept obiective susţinerea activităţilor publice de mai jos:
1. serviciile de sănătate şi asistenţă socială, incluzând dar fără a se limita la servicii educaţionale, de dezvoltare a serviciilor integrate de medicină de urgenţă şi prim ajutor.
2. crearea unităţilor mobile de urgenţă şi prim ajutor.
3. serviciile pentru persoanele dejavantajate, incluzând fără a se limita la minorităţi şi alte grupuri dezavantajate.
4. promovarea altor activităţi apolitice şi fără caracter religios de interes public.
5. Fundaţia nu va acorda sprijin partidelor sau organizaţiilor politice si nu va conduce activităţi politice.
6. Fundaţia va fi independentă de partidele politice, nu va solicita sprijin şi nu va accepta ajutor de la acestea şi nu va promova sau sprijini candidatura nici unei persone sau partid politic la nici un nivel guvernamental acum sau în viitor.
7. Fundaţia va depune toate eforturile să coopereze continuu cu autorităţiile administrative în exerciţiu, cum ar fi, dar fără a se limita la, Ministerul Administraţiei şi Internelor, respective Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Unitatea Specială de Aviaţie, Ministerul Sănătăţii Publice, administraţiile publice locale.
8. Activitatea Fundaţiei este deschisă şi transparentă; activitatea şi operaţiunile ei se bazează pe participarea comunităţii. Fundaţia va funcţiona ca organizaţie pentru sprijinirea dezvoltarii şi îmbunatăţirii serviciilor comunitare conform legii. Fundaţia poate presta servicii comerciale numai în scopul realizării obiectivelor sale sociale şi fără a periclita în vreun fel aceste obiective.
9. Fundaţia nu va sprijinii organizaţii ecleziastice şi nici nu va conduce activităţi religioase, însă această împrejurare nu va împiedica Fundaţia să se asocieze cu organizaţii de bună credinţă în scopul sprijinirii activităţilor care întrunesc criteriile statutare ale Fundaţiei.
10. Participarea ca voluntar sau donator pentru susţinerea activităţii Fundaţiei este deschisă oricărei persoane care este de accord cu obiectivele şi principiile ei de funcţionare. Toate activităţiile Fundaţiei vor servi intereselor comunităţii conform deciziei voluntarilor, care sunt active în desfăşurarea operaţiunilor Fundaţiei în conformitate cu prevederile prezentului Statut.
11. Consiliul Director al Fundaţiei va controla continuu activitatea Fundaţiei.
12. Profiturile obţinute în urma activităţii, dacă există, pot fi distribuite sau investite numai în beneficiul realizării obiectivelor Fundaţiei.

Povestea cu Basescu si Arafat

Traian Basescu, presedintele Romaniei s-a chinuit miercuri seara 49 de minute si 50 de secunde sa explice ca exista doua SMURD-uri in Romania, intr-o conferinta de presa. Conferinta va rog sa o urmariti integral pe REALITATEA.NET sau pe Youtube.

 

In conferinta de presa de mai sus Basescu a spus perle de genul: SMURD n-a fost infiintat de un om. Exista doua SMURD, atentie si asa mai departe. E normal ca SMURD n-a fost infiintat de un om. Acel om a fost ajutat de Statul Roman, ca sa nu isi mai foloseasca masina personala si ca sa coopteze si mai multi oameni pentru a ajuta alti oameni.

Cele doua SMURD-uri sunt de fapt unul singur. Daca serviciul mobil de urgenta, reanimare si descarcerare poate functiona cu bani de la stat, va inselati. El functioneaza cu banii de la fundatia SMURD, adica de la celalalt SMURD. Peste ambele structuri era sef Raed Arafat. Din cauza managementului, zic eu performant, SMURD-ul (ala cu masinile rosii) s-a dezvoltat atat de bine incat a ajuns sa intervina acolo unde trebuie. Vezi clipul de mai jos. In schimb fundatia pentru SMURD strange bani pentru a sustine serviciul de urgenta. Fundatia in acest caz a strans mai multi bani decat a cheltuit, ceea ce e bine. Dar pentru ca e fundatie, nimeni nu se imbogateste. Cititi la Patrick cum si ce se intampla cu banii SMURD pentru SMURD.

Demiterea politica

Se discuta acum la nivel politic o noua lege a sanatatii. Legea asta propune o privatizare a serviciului de urgenta. (sa  ma ajute cineva cu detalii din lege, alea date de Basescu la conferinta de presa) In schimb pentru ca Arafat a venit la televizor si a spus ca nu ii convine cum se face legea si ca nu e normal asta, a fost invitat frumos sa isi dea demisia. Lucru pe care l-a facut. In culmea fericirii, in locul lui a ajuns un PDL-ist, baiatul ala de la Iasi despre care toata lumea din spital spune ca nu isi face treaba, ca nu sta la munca, ca doar apare la televizor. Deci prima numire politica.

In schimb a plecat si baiatul asta de la PDL (nu reusesc sa ii retin numele nici sa ma picuri cu ceara). Si asta dintr-un simplu motiv, au facut ungurii spume, iar ministerul sanatatii e al ungurilor, adica al UDMR.

Un alt argument al lui Basescu in scandalul cu SMURD a fost ca vezi doamne, din cauza lui Arafat, ambulanta nu isi putea face treaba si ca Arafat nu permitea alte interventii daca el nu auzea de ele si ca nu e posibil ca puterea sa fie in mainile unui singur om. Aici am un singur comentariu de facut, nu ii convenea ca puterea sa fie in mainile unui om apolitic. Categoric ca are dreptate. Am vazut cu totii cum la interventia de la spitalul Giulesti, atunci la incendiul de la copii, ca totul s-a rezolvat instant, cu profesionalism, cu extrem de multa atentie si ca toti copii au fost salvati. Asta pentru ca a intervenit SMURD, cu masini noi, complet echipate si utilate. Daca veneau ambulantele si nu le pornea motorul? Doamne fereste!

Avantajul SMURD, oftica Ambulantei

Mai tineti minte articolul cu lupta dintre SMURD si ambulanta? Sa ne uitam, aveam un medic SMURD, aveam un om cazut in strada. Pana sa ajunga ambulanta acolo, doua masini SMURD, complet utilate ii acordasera deja primul ajutor. Ambulanta venise cu o asistenta (probabil) si cu un sofer.

Avantajul SMURD este ca pentru ei exista fundatia pentru SMURD, care le procura fonduri, echipamente, masini, utilitati. Dezavantajul pentru ambulanta e ca acestia lucreaza doar cu bani de la stat. Si pentru ca amandoua sunt de stat, atat SMURD (nu fundatia ci serviciul), cat si ambulanta, noua lege a sanatatii vrea sa le privatizeze pe amandoua. Asa incat, de dragul banilor in loc sa se creeze  un serviciu sau doua foarte bune sau trei, cate vreti voi. Se va lua de la SMURD, pentru ca astia au avut de unde si se va face … “ghici, ghiciotarea mea”, nimic!

 

De ce Raed Arafat?

Pentru simplul motiv ca de fiecare data a dovedit ca poate. Pentru ca de fiecare data a facut ce trebuie facut ca serviciul mobil de urgenta, reanimare si descarcerare sa fie primul, sa fie perfect, sa fie cel mai bun.

De asta!

Si am o intrebare. Ati vazut ca in trafic soferii NU DAU VOIE ambulantelor sa treaca, dar trag pe dreapta IMEDIAT ce vad o masina SMURD?

 

Daca am vreo inadvertenta in text va rog sa o semnalati civilizat in comentarii, altfel le sterg.

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

22 thoughts on “De ce SMURD si Raed Arafat

 1. Da. Baiatul ala de la Iasi nu are legatura cu postul lui Arafat. El a fost numit Consilier onorific al ministrului sanatatii fara ca ministrul sa ceara acest lucru. De aia a si rezistat doar 2 zile

 2. Da, 1.faza cu datu la o parte pe strada. Cei care au un minim simt de raspundere se dau din fata oricarei masini ce are semnale luminoase si acustice in functiune, indiferent de culoarea masinii.
  2. ca aia strang bani pt un avion e cam trasa de par. 4 mil de euro pt 100 de cazuri pe an nu e cam mult?
  3. daca tot au excedent, si vor avea si mai mult in urma acestui scandal, ce ii mai intereseaza ce vine de la stat? sa imparta statul firmelor de ‘casa’ [ca asta se transmite] iar poporul sa sprijine smurd-ul. toata lumea e multumita.

   1. pula lor proprie spune ca au avut 70 de cazuri in care au intervenit cu avionul ala pe care dau 300.000 de euro chirie. am rotunjit la 100 ca poate creste numarul in timp….

  1. Bre @netu liber: daca era tac-tu ala care avea nevoie de transport urgent in de la Pocreaca la Bucuresti si trebuia sa fie acolo in 2-3 ore, dadea bine avionul ala sau nu ?
   Alea 100 de cazuri pe an ( mai mult sau mai putin ) se justifica daca macar o persoana scapa cu viata tuma din acest motiv. Ce usor ne e sa dam cu paru !
   Cita vreme acest serviciu isi face treaba cu brio, se finanteaza si din alte surse ( in mod transparent ), eu nu am nici o problema cu asta. Ba chiar ii incurajez.

   1. Stai linistit ca pe tata l-au luat cu masina din bucuresti [am mai auzit niste povesti despre alocarea cazurilor, dar nu am cum sa le dovedesc]. Si mai vedeti ca avionul ala poate prelua pacienti doar din aeroporturi autorizate. Iar pana la acel aeroport ajunge cu elicopterul. Noi oricum avem putine aeroporturi in tara asa ca de aceea sunt atat de putine cazuri preluate.
    Nu am dat cu paru, am zis ca sa astepti ani de zile pt un avion cu care nu zbori zilnic, mai ales cand poti inchiria unu omplet echipat, e aiurea. mai ales ca din 4 mil de euro cumperi minim 100 ambulante si echipamente pt tot personalul ce le deserveste.

   2. nu tre sa le dovedesti. sunt reale si sunt perfecte povestile alea.

    DAR SI-AU FACUT TREABA MAI BINE!!

    Si cine risca sa trimita o ambulanta care nu isi face treaba, in loc sa trimita SMURD-ul care trece ca prin branza prin oras.

  2. si mi-am amintit de asta.
   momentul in care orice plateste se plimba cu ambulanta privata!! Ilegal bineinteles, dar trece prin intersectii, isi face loc, etc.

 3. Baiatul ala de la PDL e de fapt de la UNPR; nu ca ar conta, doar pentru acuratete

  Nu am remarcat ca soferii trateaza preferential SMURD in defavoarea ambulantelor. Afirmatia se aplica la mitocani si oricum astia nu dau prioritate la nimeni.

  1. care e basismul ala frate? ca mi se pare ca e mai bine sa se cumpere 100 de masini decat 1 avion? aaa daca nu exista deloc, intelegeam. dar daca exista unu pe care il au la dispozitie, sa strangi banii in decursul a cativa ani sa il cumperi pt uz propriu mi se pare deplasat. Aici: http://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_aeroporturi_din_Rom%C3%A2nia sunt enumerate cele 16 aeroporturi din tara noastra. Cate sunt omologate pentru transfer de bolnavi nu stiu. Dar de ex, cei din centrul tarii sunt complet dezavantajati de lipsa unui aeroport iar pentru ei ca are smurdul unul propriu in dotare este aproape egal cu zero.
   Bine, eu comentez pe faza cu avionul ca asa am citit in link. Poate oamenii strang banii aia pt un spital, nu stim. Poate ca asta e problema, ca nu stim.

 4. Mii de scuze pentru indrazneala de a scrie ceva dar cel care l-a scris banuiesc ca habar nu are despre ce vorbeste. Sau vorbeste despre ceva ce nu stie . Scuze din nou, nu am vrut sa jignesc pe nimeni dar.. dar de fapt orice as zice nu conteaza deci…. Am facut parte din acel ( AM FACUT ) sistem de urgenta si stiu ce spun. Culoarea nu salveaza pe nimeni, indiferent de publicitate, cu respect pentru toti cei care stiu si iubesc meseria!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: