home news, to blog De ce se reduce totul la politică

De ce se reduce totul la politică

Zilele astea ascultam România Cultural, pentru că îmi place mie să merg prin crierii munţilor şi nu prinzi vreun alt post de radio pe acolo. Iar pe Cultural era o emisiune în care am aflat, printre altele, ca în perioada interbelică PNL a înfiinţat şi finanţat mai multe edituri şi case de cultură ca scriitorii vremii să poată publica cărţile, nuvelele, ce mai scriau ei.
Iar în toată istorioara asta, care era susţinută de oameni care au lucrat în acele edituri se aduceau elogii pe faţă partidului liberal pentru că acesta a deschis acea editură şi că i-a asigurat finanţarea.
Pe de altă parte au menţionat şi faptul că pe vremea comunismului după ce iniţial a fost închisă, editura a fost redeschisă pentru a elogia Partidul Comunist. Presupun că vă întrebaţi de ce editură este vorba, Cartea Româneasca este editura în cauză, dar nu despre ea vorbim noi aici.

Voiam să vă atrag atenţia că înainte, chiar dacă avem aceeaşi economie de piaţă, presa, instuţiile de cultură erau într-un fel sau altul alăturate politic partidului de la putere sau cum s-a putut, partidelor din opoziţie, ca oamenii să fie astfel informaţi şi educaţi. Şi dacă ne uităm la faptul că de 100 de ani sau mai bine suntem educaţi printr-o presă politică, cred că ar trebui să ne punem intrebarea şi de ce.

Peste tot, totul se reduce la politică

Putem să ne uităm la minunata democraţie americană şi ne întrebăm de ce la ei nu se reduce totul la politică, când vine vorba de presă. Dar apoi nu ne rămâne să ne amintim că Fox News sunt afiliaţi partidului lui Trump, în timp ce CNN sunt cei care sunt împotrivă. Dar acolo nu este controlul politic atât de tare. Ba este, numai că nu este direct. Acolo mai ai un layer între politician şi presă, se numesc lobby-istii. Pentru că acolo sunt atât de mulţi, încât au putut să mai apară aceşti intermediari, pentru a nu fi asociat politicul cu controlul presei.
Dacă ne uităm în Europa la democraţiile importante, în Franţa avem televiziunile care primesc subvenţii de la stat, iar în Marea Britanie avem aceeaşi polarizare între pro şi contra puterii, dar aici în schimb este o economie funcţională şi marile grupuri media reuşesc să îşi ia banii de publicitate dintr-o piaţă solidă şi din publicul care este educat şi dispus să plătească pentru conţinutul media de la televizor sau alte platforme.

Iar la noi? Noi suntem prea mici pentru aşa ceva. Dacă în perioada interbelică, PNL a înfiinţat o editură pentru că altcineva nu avea ce să facă, acum noi am avut parte de câţiva afacerişti care au făcut televiziuni pentru a putea cumpăra astfel influenţă politică. Dar oamenii ăştia au reuşit să se vândă pe ei. Pentru că nu au avut un scop precis, acela de a educa oamenii şi de a-i face să gândească într-un fel sau altul. Ci doar au vrut banii politicienilor.

Media afiliată politic

Până una alta, nu putem blama media afiliată politic. Pentru că acest lucru se întâmplă de atât de mult timp aici, încât nici nu avem de unde să ştim cum este să nu ai media afiliată politic. Mai mult, nici nu avem educaţia unei medii neafiliate politic, pentru care noi ca cetăţeni să plătim. Noi nu suntem UK ca să plătim ca să ne uităm la televizor, noi vrem să avem gratis, să avem media gratis, pentru că aşa ne-a dat partidul până acum.
Oh şi dacă ne-a dat partidul presa gatis până acum, de ce să plătim de acum pentru ceva care a fost gratis.
Iar acesta este fix motivul pentru care presa nu se va schimba.

Problema presei afiliate politic

N-as spune exact că există o problemă a presei afiliate politic. E o problema frumoasa de percepţie. Pentru că iar mă refer la emisiunea de la radio, unde oamenii erau recunoscători PNL-ului că au existat. Dar acum nu zic că cineva ar trebui să fie recunoscător vreunui partid că există, ci doar să îşi asume şi să ştie cum se poziţionează când vine vorba de aşa ceva. Pentru că a minţi publicul că nu eşti afiliat politic şi să fii, aduce mai mult rău decât dacă ai fi şi ai recunoaşte asta.

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

One thought on “De ce se reduce totul la politică

  1. Politica este mama infractiunilor si automat asta inseamna o galagie de bani care pot fi furati, de asta politica este in tot si in toate…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: