home to blog De ce să ai Revolut

De ce să ai Revolut

Da, e la modă acum, săracilor care nu aveți Revolut. Numai lumea bună are Revolut, tu de ce să ai Revolut. Nu îți permiți. Revolut a dat PR gratis și de unde și acest articol.

Glumesc, nu a dat nimic, le-a dat unora și acuma i-a păcălit frumos.

Preambul. Eu vin după o relație cu BCR unde imi ajunsese abonamentul lunar 15 lei, pentru internet banking și atât. Ultima tâmpenie s-a întâmplat când statul mi-a pus proprire pe un cont și BCR nu a fost în stare și nici nu e în stare să rezolve conturile clienților când apare poprire. Și ăsta a fost ultimul meu cont bancar.

Și doi ani am stat cash only. Bine nu fără cont în bancă and stuff, dar nu l-am folosit. Cum e să fii cash only în 2019. Wow. E foarte tare, bashtan de bashtan ca întotdeauna. Scoți teancul de bancnote din buzunar, așa cum îi vedeam noi pe ăștia înstăriți în anii ’90. Și cheltui mult, al dracu de mult. Diferența dintre card only și cash only, e că dacă folosești doar cardul nu cheltui bani. Că nu e posibilă plata, că te mai gândești dacă să cumperi aia, că vezi balanța contului pe telefon și … why not.

Și apoi a venit abonamentul la Netflix și totul a luat o altă întorsătură.

Cu ce e mai bun Revolut față de banca normală?

Am pus întrebarea asta pe Facebook și mi-am luat extrem de mult hate gratuit, de parcă eu trebuia să știu, să am cont pe Revolut de acum un an și să le fi învățat toate ideile lor de marketing. Singurul lucru pe care l-am văzut de la Revolut a fost mailul ăla în care ei au început cu wow, ai deschis un mail de-al nostru. Apropo, e pe internet un ghid de ce scriu cei de la Revolut cum scriu, în comunicarea cu clienții. E de citit.

Cu ce e Revolut mai bun?

Greu de răspuns, pentru că e tot o banca la fel ca băncile normale, așa că voi extrage din răspunsurile primite pe Facebook și le scriu și aici.

 • asigurare medicală pentru călătorie. O da, asta e un serviciu bun, pe care nu îl văd la alte bănci. Am încercat să calculez și să fac o asigurare din asta, nu vrea. Ok then.
 • protecție la dublă conversie. LOL. La asta chiar am râs. Păi unde ai tu dublă conversie la cardul tău care este în lei, din care plătești în lei. Ah, plătești în euro sau dolari, bate la cap banca să îți scoată dubla conversie. Eu am dublă conversie când plătesc chiria. Trebuie să schimb din ruble în lei și din lei să cumpăr euro, că altfel nu merge. Așa e normal. Tranzacțiile aici se fac doar din valuta țării. Cum Revolut nu e în vreo țară, atunci teoretic e o singură conversie. Teoretic.
 • Posibilitatea de a avea diferite conturi in diferite valute pe același card. Păi asta ai și în serviciul tău de internet banking de la banca ta. Numai că nu e atât de intuitiv și de bun ca la ăștia.
 • card metalic. Ultima oară când m-am bucurat de vreun card din ăsta, era când Clooney abia filma UP – in the air, iar eu aveam Mastercard Gold cu acces la VIP pe Otopeni (asta înseamnă free drinks – free free).
 • Comisioane mai mici la retragere în alte țări. Recunosc, nu am călătorit în țări dubioase. Singura țară dubioasă dacă vreți să îi zicem așa a fost Ucraina. Dar și acolo s-a plătit cu cardul peste tot și nu a fost nevoie de cash. Iar la plata cu cardul în alte țări poate exista un comision, dar acesta îl verifici cu banca ta. Oricum nu e exagerat. Nu ca la retragere de la ATM, unde ai și 15 lei comision la o retragere de 20 de lei. Și acuma serios, când ai fost ultima dată într-o țară suspectă sau cât de des mergi?
 • Scapi de drumurile la casa de schimb. Aici e parțial corect. Asta se aplica pe vremea când eu nu voiam să am de a face cu banca și lucram cash.
 • Se face spălare de bani prin Revolut. Asta sună ceva de genul, vrei să ai niște bani de care să nu știe nimeni sau să nu îi justifici, atunci fă-ți Revolut. Mă întreb dacă chiar vrea statul să impoziteze asta sau dacă poate verifica asta. Contul Revolut e făcut cu buletinul meu, deci ca cetățean al statului. Și dacă se face spălare de bani, atunci cum se alimentează contul.
 • Revolut te scapă de proprire. V-am zis povestea de mai sus. Da, ar fi mers frumos asta la faza cu poprirea. Dar dacă ai poprire pe cont, atunci cum alimentezi contul de la Revolut, pentru că tot trebuie să iei niște bani cash și să ii bagi într-un cont, iar de acolo să faci transferul în Revolut. Care până la urmă este virtual.

Astea au fost comentarii de pe Facebook. Acum vă zic eu cu ce e Revolut mai bun din punctul meu de vedere.

 • Poți ascunde tranzacția. Să zicem că ai luat niște bere și nu vrei să vadă mult iubita că ai cumpărat niște bere sau cadou. Mai bine cu cadou. Să nu vadă că i-ai cumpărat un cadou scump, atunci ascunzi această tranzacție după ce a fost făcută și pam. Nu o găsește nimeni.
 • Autentificare pe amprentă. Iubesc aplicațiile care nu mai funcționează cu token și coduri pe SMS, de ce să nu evoluăm.
 • UX foarte bun. Dacă e să compar cu cealaltă aplicație de bancă, da, aceasta arată într-un anume fel. Și chiar funcționează.
 • Schimb valutar. Teoretic asta pot să fac și din aplicația băncii mele.
 • Carduri virtuale plus câte carduri vrei. Să zicem că vrei să cumperi cadoul de care ziceam mai sus și nu ai încredere în siteul respectiv. Păi generezi un card virtual, faci plata, plata acceptată și procesată instant, ștergi cardul respectiv. Exact ca incognito. Exact ca abonamentul la siteul ala po…. oh, nu asta.
 • Poți cerși cu Revolut. Acum am descoperit că pot să cer bani, să vă fac pe voi să îmi trimiteți bani, dar pentru asta trebuie să alimentez contul și să folosesc cardul ăla fizic.
 • Apropo de carduri. Poți dezactiva funcții de pe cardurile Revolut. Cum ar fi banda magnetică sau posibilitatea de a plăti contactless sau posibilitatea de a extrage bani de la ATM. Nicio bancă nu oferă asta on the fly.
 • Depozite. Văd că există opțiunea de depozite. Și e din asta smecheră, de îți rotunjește cafeaua de 3,2 euro la 4 euro ca să îți fure restul de bani să îi depoziteze acolo. Interesantă și opțiunea de depozite în grup.
 • Alerte pe cursul valutar. Ok, cred că tocmai mi-am găsit o jucărie. A și când prețul scade sau crește peste o valoare se poate seta un schimb valutar automat. Asta în cazul în care credeți că vă puteți lua din schimbul valutar bani de țigări. Să facă cineva un calcul vă rog, cât ai nevoie în cont ca să câștigi ceva.
 • Convertor valutar. Aveam unul pe calculatorul de pe telefonul de backup și uneori scoteam 2 telefoane să fac niște duble conversii. Acum acestea sunt direct din Revolut. Plus că sunt în vreo 5 valute deodată.

Dezavantajul Revolut e că IBAN-ul e de UK. Ceea ce înseamnă că un transfer interbancar standard, are comisionul de 30 de euro, internațional. Deci firma nu te poate plăti în Revolut, doar dacă te plătește prin PayPal.

Avantajele băncii mele.

În schimb banca unde am conturile – Victoria Bank, deținută de BT, îmi permite să depun în contul meu orice fel de valută vreau, iar conversia se face automat. Mai mult decât atât, pot alimenta cardul cu orice valută vreau de la bancomat.

Aplicația de internet banking are integrate principalele servicii de plată și e ușor mai intuitivă. Poate interacționa de exemplu cu furnizorul meu de internet să-l întrebe cât am de plată, ca să nu mă mai bat eu cu problema asta.

Și cea mai tare chestie, are aplicație de plată cu telefonul prin NFC, fără PIN și o poți seta să fie fără limită de plată. Adică eu mă duc la magazin și nu plătesc cu cardul, plătesc cu telefonul și nu mă întreabă de PIN pentru asta. Tipa din IKEA când i-am arătat treaba asta s-a bucurat de parcă ar fi venit Crăciunul.

În schimb la banca mea se pot face transferuri de tip p2p între carduri. Adică este un site (nu știu exact care că nu am făcut), unde faci transfer de pe cardul tău, pe cardul celeilalte persoane, doar dacă știi numărul cardului persoanei căreia îi trimiți bani. Și asta e instant.

Atât. Astea sunt avantajele băncii mele. Asta nu înseamnă că are vreunul din serviciile oferite de Revolut.

Pe de altă parte, Revolut vrea să fie un fel de răspuns la industria bancară care e blocată în continuare în anii ’60 când au apărut primele carduri de credit, așa cum le cunoaștem și în prezent. Revolut aduce inovații și servicii noi, pe care nicio altă bancă nu vrea să le ofere. Dar încă nu știu dacă să trec pe Revolut complet sau să mă bucur de plățile cu telefonul fără comisioane și fără să scot cardul.

Ah, vă rog doar să vă faceți un cont Revolut pornind de la acest link. Asta mi-ar da abonament gratis 12 luni la cardul metalic. Care e fița de la Revolut.

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: