home to blog De ce Romania nu conteaza pe internet

De ce Romania nu conteaza pe internet

V-ati saturat ca atunci cand va e lumea mai draga si vreti sa vedeti ceva pe internet sa nu puteti sa faceti asta. Sau atunci cand vreti sa vedeti spre exemplu un clip pe Youtube sa vi se taie direct, pentru ca e continutul blocat in tara voastra. Solutia acum e sa plecati din tara, sa folositi un proxy sau o alt fel de conexiune care sa va afiseze ca fiind de undeva din tarile in care aceste clipuri nu sunt restrictionate.

De altfel noi suntem nesemnificativi. Degeaba ne laudam in articolul precedent ca suntem pe locul 4 in lume ca nivel al  conexiunii de internet, ca viteza internetului este cea mai rapida din Europa la noi in tara, daca noi suntem prea putini. In finalul studiului Akamai, e prezinta acest index al tarilor pe care Akamai le considera reprezentative, iar noi iar nu suntem acolo.

Sa zicem ca nu avem suficient de multe conexiuni la internet, dar daca ne uitam pe MaxMind vedem ca Romania are inregistrate vreo zece milioane de IP-uri, in timp ce Statele Unite conduc detasat cu un miliard jumatate de IP-uri de net. Urmeaza totusi China cu doua sute de milioane si restul tarilor care conteaza si care au servicii pe internet.

Acum, daca ne gandim de ce in Franta Orange cumpara DailyMotion pentru o suma mare, atunci sa ne uitam si la ce public targeteaza acestia: 72 de milioane de IP-uri unice, din care 22 de milioane ajung pe serverele Akamai, adica chiar exista pe internet.

In schimb in Romania naiba stie cati oameni sunt pe internet. Fiecare se lauda cu cat poate si cum poate. Asa aflam ca avem vreo 7 milioane de oameni pe Hi5, dar ca avem si 5 milioane de unici pe trafic.ro sau ca avem 10 milioane de unici in fiecare luna care intra pe Yahoo.

Oricum ar fi adevarul e sumbru. Si daca acum ceva timp ne plangeam ca vindem bannere la kilogram, fara sa urmarim nimic de pe urma lor, doar o afisare enervanta pe siteuri, se pare ca asta nu e suficient. Si asta dintr-un simplu motiv, e nevoie de mai mult. Mai avem vreo 15 milioane de oameni in tara, daca astia ar sta pe net, atunci probabil am conta si noi pentru servicii de genul Youtube, Yahoo, Google. Dar atat timp cat noi suntem doar 10 milioane de IP-uri inregistrate, suntem doar mici, foarte mici in comparatie cu altii.  Nici macar piata emergenta pe internet nu putem fi, insa nu consumam resursele care trebuie, cand trebuie si cum trebuie acestea.
Si ma gandeam aici ca Youtube nu permite accesul la o graoza de clipuri. Si asta e normal si simplu, nu le facem suficient trafic. Daca le-am face din alea 10 milioane de IP-uri, vreo 30 de milioane de afisari in fiecare zi, deci fiecare om sa se uite la 3 clipuri pe Youtube, atunci acestia s-ar gandi ca ar putea sa scoata de la noi niste bani din publicitate, mai mult ar investi sa se promoveze aici. Dar cum asta nu se intampla …

Contrastul e ca Turcia are doar 12 milioane de IP-uri inregistrate, in timp ce doar in Istanbul sunt peste 30 de milioane de locuitori.

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

21 thoughts on “De ce Romania nu conteaza pe internet

  1. Eu sunt în Finlanda și am și aici am foarte multe probleme cu YouTube care ba nu vrea să-mi arate videoclipul, ba merge precum un melc la siestă. Finlanda este pe locul 5 în tabelul făcut de Akamai, așa că nu cred că ăsta este criteriul determinant. E adevărat însă că majoritatea filmelor au reclamă și că finlandezii nu se tem de cumpărături pe internet, dar mă așteptam ca ei să intre în categoria țărilor cu apă caldă.

  2. deci iutubu nu te lasa sa vezi un videoclip ca nu esti relevant pe net? Jizas…nu prea iesi din casa, nu?

    in rest articolu: da. ai dreptate. suntem inca putini

  3. Nu numai cu România este problema asta, ci şi cu alte ţări civilizate. Pot să-ţi dau exemplul Spaniei, că aici locuiesc de vreun an. De mai multe ori mi s-a întâmplat să nu pot vedea un clip pentru că este restricţionat. Aşa că eu zic că cei ce trăiesc în România se victimizează prea uşor şi prea des. Generalizez puţin, dar cam aşa e.

  4. le restrictioneaza din motive de copyright / nu au drept de difuzare worldwide.
    oricum ce sa asteptam daca trafic zice ca sunt 5mil, yahoo 10..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.