home to blog De ce nu vom vedea concedieri in urma grevelor

De ce nu vom vedea concedieri in urma grevelor

In Statele Unite in 1981 controlorii de trafic aerieni au facut o greva generala. Presedintele american de la acea vreme Ronald Reagan i-a concediat pe toti si nu i-a mai angajat inapoi. Asta e exemplul bun.

In Romania lui 2010 unii fac greva, altii se duc la munca, nimeni nu face nimic. Am citit azi povestea asta, un om care incearca sa isi radieze firma neprofitabila. Nu sunt toate actele, dute la ghiseul ala, du-te cumpara perforator, du-te cumpara dosar cu sina, du-te fa nu stiu ce, nu stiu cum, nu stiu unde. Stai la coada! O birocratie idioata si inutila. Oficii institutionale si ghisee pline de oameni angajati pe postul de  plimba hartii.
Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi trebuit sa se intample in mod normal o activitate intr-o institutie publica, sunt atatia specialisti care nu vor sa se dea cu parerea despre asta. Daca ma gandesc si eu veti spune ca nu sustin bugetarii si ma injurati.  In schimb acei specialisti nu vor sa spuna nimic pentru ca sunt bine infiltrati acolo unde trebuie sa fie.

De ce nu se va schimba nimic in institutia bugetara romaneasca? Pentru ca guvernul actual nu e in stare sa reformeze ceva, Vladescu nu vrea sa se lupte singur, iar ceilalti n-au nici un interes in a reforma ceva in clasa politica romaneasca. Teoretic scenariul cel mai pauzibil pentru urmatoarea perioada, guvernul trage 25% din salariile astea, astia fac greva, Romania se blocheaza probabil, nimeni nu este dat afara, institutiile publice nu se reformeaza, investitorii straini pleaca din tara, totul se duce naibi, ajungem la fel ca grecia sau argentina.

Ati vazut filmul cu falimentul Argentinei? E cam acelasi lucru ca  la noi. Diferenta e ca pe noi nu ne fura bancile, ci ne fura un sistem bugetar gandit prost, gandit pentru o alta Romanie, supradimensionat, cu pierderi.

Culmea, la noi sistemul bugetar a fost atat de prost gandit incat  primul ministru, desi e teoretic seful bugetarilor, nu ii poate da afara, sunt intotdeauna alti sefi care sunt mai importanti decat primul ministru. Deci exemplul american nu se aplica la noi. Nu se  poate curata sistemul. Ba se poate, dar trebuie ca cineva sa si-o asume, iar asta … nu.

Pana una alta defilam cu femei de servici cu salarii de aproape 1000 de euro. Da, e normal sa aiba salariul asta, dar in Anglia.

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

13 thoughts on “De ce nu vom vedea concedieri in urma grevelor

 1. Acum 4 luni am rugat-o pe contabila sa faca “plimbarile” pentru a “ingheta’ firma. Fiind plecata 6 luni din tara, deci fara sanse de a face business, am preferat varianta asta, decat sa platesc ca popicul taxe, cand nici macar nu sunt in tara. A umblat 2 zile pe la Registrul Comertului si mama lor. din fericire pentru ea, nu a mers gratis. Din fericire pentru mine, am dat 100 de lei, dar am scapat de crizele de nervi.

  Mi-este o scarba de indivizii astia, ca le-as da foc la cosmelie, vorba “patitei” din primul tau link. Bataie de joc.

 2. Piticu, noi romanii, in ultimii 50 de ani nu doar in ultimii 20, am dezvoltat si perfectionat un model de business numit afacerea satelit.
  Se da o firma A care merge ok, bine sau foarte bine si facem in jurul ei 10 sateliti, 10 firme care vor trai din succesul firmei A, din nevoia consumatorului de a accesa serviciile firmei A.
  Astfel se creaza o relatie de interdependenta intre A si satelitii ei, toata lumea e prietena cu toata lumea, toti au obligatii si datorii fata de toti in acest cerc.

  In Romania, cea mai mare firma de tip A este Statul! 🙂

 3. Cel mai interesant e ca NU prea poti inchide firma daca ai dat faliment (deci evident esti la pamant moral si financiar). Trebuie sa scoti din pamant bani ca sa achiti toate datoriile restante la fisc(impozite, TVA, dobanzi) pentru a putea incepe procedura de inchidere a firmei. Am intrebat executorii lor cum as putea face sa intru cu firma in faliment, si mi-au spus ca pana nu ai datorii de 30.000 ron ei nu incep executarea firmei. Iar atunci, daca te dovedesti de buna credinta se “aplica” chestia cu SRL (raspunzi in limita capitalului social) iar daca considera ca nu esti de buna credinta (nu ai gasit vreo minune de act pe care ei au cerut-o) te urmaresc si personal pentru toti cei 30000 ron. Nu stiu daca stiti alte metode, dar din ce am aflat NU poti da faliment in Romania asta de kkt, si sa inchizi firma. Se cumuleaza datorii, care te asteapta rabdatoare sa iti revii financiar, ca sa te caute iarasi..

 4. nu se poate batand din palme. La noi trebuie ca tinerii sa fie promovati (gen Victor Ponta – ca varsta) nu, bosorogii de ii avem.

 5. Stati linistiti, povestea continua la Administratia Financiara unde am decartat 20 de milioane pentru forfetarul vietii in conditiile in care nu am venituri de aproape 3 ani si sunt pe 0. Din fericire, doar am suspendat firma. Daca vroiam sa o radiez, veneau astia in controale si imi dadeau amenzi pentru orice mizerie.

 6. “Asta e exemplul bun.”
  Nu-mi vine sa cred ce citesc.
  Sau am interpretat eu gresit aceasta afirmatie? Sau poate am inteles eu gresit situatia prezentata in primul paragraf? (Nu o cunosc decat din acest articol, si numai pe baza celor afirmate in prezentul articol o comentez): dumneata consideri intr-adevar ca este un bun exemplu concedierea unei intregi categorii socio-profesionale care isi revendica niste drepturi intr-un mod democratic si statuat prin lege, INDIFERENT de faptul ca acele solicitari ar putea eventual sa nu fie justificate si indiferent daca acele “drepturi” sunt indreptatite sau nu? O INTREAGA CATEGORIE SOCIOPROFESIONALA LA NIVEL NATIONAL?!? (Despre o greva generala la nivel national era vorba, DA? Despre o intreaga categorie socio-profesionala nationala intrata simultan in greva…)
  Acest gen de reactie nu este tipic dictatoriala? (“Nu stam de vorba: ori faceti cum va spun eu, ori va dau afara!”)
  Nu consideri ca protestul respectivei categorii devine indreptatit prin insasi participarea la protest a tuturor membrilor sai? (Asta – bineinteles – in cazul unei democratii. Sau – din cauza protestului declansat – membrii respectivei categorii devin cetateni cu mai putine drepturi?)
  As fi curios daca dumneata consideri ca acest mod de a “rezolva problema” ar fi mai indreptatit in cazul unei categorii mai restranse numeric (asa ca in exemplul prezentat), SAU in cazul unei categorii foarte “abundente”, sa zicem profesori, sau medici, sau juristi, sau camionagii?
  (In opinia mea, in cazul unei categorii numeroase cred ca nu mai este cazul de detailat mecanismul prin care o atat de mare masa de oameni ARE indreptatire democratica sa faca revendicari, iar in cazul unei categorii restranse numeric indreptatirea provine din importanta sociala deosebita a reprezentantilor sai, intrucat in caz contrar fie ar fi pur-si-simplu desfiintata respectiva categorie, fie ar fi lasata sa stea in greva pana cand membrii sai “se plictisesc” si revin la treaba pe vechea leafa, bucurosi ca n-au fost desfiintati, SAU se “convertesc” la alte ocupatii profesionale, categoria disparand “de facto” de la sine din lipsa de membri. Tot in cazul categoriilor restranse numeric, PE LANGA importanta sociala mai e de luat in considerare si criteriul practic al faptului ca TOCMAI din cauza numarului mic, chiar si in cazul unor solicitari exagerate efectul total asupra bugetului ramane nesemnificativ.)

 7. Eu sunt de acord cu plata taxelor si impozitelor, pentru ca, teoretic, numai asa se pot face investitii in infrastructura, sanatate, educatie etc… dar ce facem in momentul in care aceste taxe devin aberante si reprezinta doar incercarea disperata a unor hoti de a acoperi gaurile facute in bugetul de stat?
  De cata umilinta mai e nevoie pentru a spune STOP? Au trecut 20 de ani…ce facem? asteptam sa mai treaca alti 20 de ani pentru a-i judeca si a-i impusca asa cum au facut ei cu tovarasu?
  Eu zic sa-i impuscam de pe acum, numai asa putem da o sansa Romaniei si noua implicit!!……who’s with me…..somebody????….anybody????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.