De ce nu vom vedea concedieri in urma grevelor

In Statele Unite in 1981 controlorii de trafic aerieni au facut o greva generala. Presedintele american de la acea vreme Ronald Reagan i-a concediat pe toti si nu i-a mai angajat inapoi. Asta e exemplul bun.

In Romania lui 2010 unii fac greva, altii se duc la munca, nimeni nu face nimic. Am citit azi povestea asta, un om care incearca sa isi radieze firma neprofitabila. Nu sunt toate actele, dute la ghiseul ala, du-te cumpara perforator, du-te cumpara dosar cu sina, du-te fa nu stiu ce, nu stiu cum, nu stiu unde. Stai la coada! O birocratie idioata si inutila. Oficii institutionale si ghisee pline de oameni angajati pe postul de  plimba hartii.
Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi trebuit sa se intample in mod normal o activitate intr-o institutie publica, sunt atatia specialisti care nu vor sa se dea cu parerea despre asta. Daca ma gandesc si eu veti spune ca nu sustin bugetarii si ma injurati.  In schimb acei specialisti nu vor sa spuna nimic pentru ca sunt bine infiltrati acolo unde trebuie sa fie.

De ce nu se va schimba nimic in institutia bugetara romaneasca? Pentru ca guvernul actual nu e in stare sa reformeze ceva, Vladescu nu vrea sa se lupte singur, iar ceilalti n-au nici un interes in a reforma ceva in clasa politica romaneasca. Teoretic scenariul cel mai pauzibil pentru urmatoarea perioada, guvernul trage 25% din salariile astea, astia fac greva, Romania se blocheaza probabil, nimeni nu este dat afara, institutiile publice nu se reformeaza, investitorii straini pleaca din tara, totul se duce naibi, ajungem la fel ca grecia sau argentina.

Ati vazut filmul cu falimentul Argentinei? E cam acelasi lucru ca  la noi. Diferenta e ca pe noi nu ne fura bancile, ci ne fura un sistem bugetar gandit prost, gandit pentru o alta Romanie, supradimensionat, cu pierderi.

Culmea, la noi sistemul bugetar a fost atat de prost gandit incat  primul ministru, desi e teoretic seful bugetarilor, nu ii poate da afara, sunt intotdeauna alti sefi care sunt mai importanti decat primul ministru. Deci exemplul american nu se aplica la noi. Nu se  poate curata sistemul. Ba se poate, dar trebuie ca cineva sa si-o asume, iar asta … nu.

Pana una alta defilam cu femei de servici cu salarii de aproape 1000 de euro. Da, e normal sa aiba salariul asta, dar in Anglia.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply