home to blog De ce nu au funcționat alertele de cutremur

De ce nu au funcționat alertele de cutremur

Lumea s-a obișnuit că există niște alerte de cutremur, care îți spun că va fi cutremur și să apuci să te bagi sub masă dacă tot pleci cu apartamentul pe scări. Și toată lumea se înteabă de ce aceste aplicații nu funcționează. Pai ele nu funcționează pentru că încă nu există.

RO-ALERT nu este alertă de cutremur

Aplicația RO-ALERT nu este aplicație de alertă de cutremur. Nu vă mai întrebați de ce nu a trimis alerte, pentru că nu s-a întâmplat nimic prin care să vă trimită alerte. RO-ALERT va trimite alerte în caz de tornadă, în caz de furtună puternică, în caz de inundații sau incendii care vă pot pune viața în pericol. Nu îaninte, ci după ce se produc. Pentru că nimeni nu știe cât de periculos e un incendiu, ci doar când îl vede că e periculos. Pe de altă parte, treaba cu vremea este extrem de discutabilă și încă nu avem o mega rețea de radare Doppler ca să putem estima tornadele ca americanii. O să vedem primăvara asta în noul sezon de tornade.
Aplicația RO-ALERT ar putea trimite alertă după un cutremur, doar dacă se prăbușesc blocuri și trebuie să vă spună unde să vă adresați după ajutor.

Aplicația telegram de alertă a cutremurelor

Telegram este o aplicație de chat. E o super aplicație de chat, mai bună decât whatsapp, folosită deja de sute de milioane de oameni, iar fondatorul ei se laudă că este secure. Și aceasta pentru că aplicația e suficient de descentralizată încât dacă omori un datacenter cum i-au mai făcut rușii în trecut, nu mai omori aplicația. Dezvoltatorul aplicației e fostul proprietar al rețelei sociale VK.com care a fugit din Rusia.
INFP – românii care studiază cutremure – au creat un bot pe telegram, un canal, care trimite alerte în caz că se întâmplă cutremur. Ultima alertă mișto trimisă de botul ăsta a fost în septembrie anul trecut, la ora 14. Când a fost un cutremur de 4 pe Richter, iar aplicația a început să țipe în fiecare secundă cât a durat cutremurul, până când să ajungă unda seismică la mine. Am avut timp să mă panichez, să mă liniștesc și să mă așez înapoi pe scaun, iar apoi să mă sperii iar când a început să se miște scaunul.
E foarte bine că am știut când a venit cutremurul, că am știut înainte de asta. Și am avut un 20 – 30 de secunde de când a început să țipe telefonul până când a venit mișcarea. În schimb, în septembrie mișcarea seismică a fost suficient de lungă.
Probabil cutremurul de azi noapte nu a fost destul de lung ca să declanșeze botul. Probabil că e o problemă la bot, pentru că nu a comunicat cu telegram. Poate că telegram a modificat modul de funcționare a botului și românii au uitat să îl actualizeze. Tot soiul de detalii tehnice, unde programatorul de la INFP ar avea timp să se uite. Din fericire nu poate face un test pentru asta, că ar genera panică inutilă.
Sunt vreo 20 de mii de oameni abonați pe canalele de alertă de telegram de la INFP. Le găsiți pe pagina lor, sus. Vom vedea data viitoare, la următorul cutremur dacă funcționează. Aplicația telegram necesită conexiune permanentă la internet și drepturi speciale pentru a vă putea alerta.

Soluția XIAOMI pentru cutremure

Cei de la Xiaomi s-au apucat de lucru cu statul chinez și cu agențiile de acolo care se ocupă de cutremure ca să introducă aceste alerte de cutremure, timpurii în sistemul de operare. Iar telefonul să o ia razna, înainte de a ajunge unda seismică, chiar dacă nu este conectat la internet. Momentan sunt la faza de testare într-o regiune din China, predispusă la cutremure, iar utilizatorii de Xiaomi ar putea ști când vine cutremurul și ar putea să se liniștească sau să se pregătească de unda seismică. Funcționează la fel ca la noi, te alertează când s-a produs cutremurul, citind datele din seismograf și tu ai timp să te pregătești.
Imediat ce termină de dezvoltat tehnologia, cei de la Xiaomi vor să facă paterneriate cu toate autoritățile care monitorizează aceste cutremure.

INFP are aplicație de alertă

Noi avem aplicație de alertă la cutremur în timp real de la INFP. La ea sunt abonate niște prefecturi din țară, niște baraje de la Vidraru și Bicaz, niște centrale sensibile care trebuie să oprească alimentarea cu gaze și cam cine vrea să plătească așa ceva. De exemplu dacă ești un bloc cu inteligență artificială și vrei să oprești gazele, să pornești generatoarele de curent și alte măsuri împotriva cutremurului, poți să te abonezi la așa ceva. D

Dar pentru populație zic să așteptăm aplicațiile pe telefon și să nu ne speriem de asta. Ci mai ales să ne informăm și să avem un plan de evacuare / salvare pregătit, dacă de exemplu locuiți într-o zonă sensibilă.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: