Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

In primul rand n-ai unde sa organizezi decent un concert. Sa vedem unde s-au mai facut pana acum:
Bestfest  – pe asfalt. La 3 ore de concert te doar picioarele de abia mai poti sta in picioare. Plus ca pe caldura asta asfaltul ala incar arde.
Madonna – in parcul Izvor. Am fost acolo la vizita Papei, un loc total nepotrivit. Nu auzi nimic, nu vezi nimic, doar cat sa fii acolo. Plus ca e foarte mic.
Stadionul Steaua – chiar daca Becali ar fi de acord, mai mult de 20 de mii de oameni nu incap acolo.
Stadionul National – de la Metallica si Michael Jackson nu prea s-a mai organizat nimic care sa aduca acolo 80 de mii de spectatori. Dar alea sunt vremuri de mult apuse.

Si acum sa ne referim si la ceilalti. La public.
Care public? Avem public in Romania?  Care din publicul asta a fost vreodata la un concert de asemenea amploare? Sa reiau … cand acum 15 ani au fost cele mai mari concerte din Romania?  Atunci cum sa educi oamenii daca nu le servesti concerte? Cum sa le explici ca n-au voie cu umbrele inauntru, daca nu faci concerte care sa le interzica asta? Cum sa le explici ca n-au voie cu apa inauntru, daca nu le oferi altceva?
Si acum aia dureroasa? Care public din Romania a fost la alte concerte, care alte concerte din afara au fost prezentate publicului roman sub sloganul asa se face, asa nu se face. Posturile TV romanesti de muzica nu pot sa dea asa ceva, ca e mai ieftin sa dai o manea decat sa cumperi drepturile de la un concert extern.
Cine din publicul roman se duce sa vada U2 la Barcelona, dar la Dublin, dar la Zagreb? Si ce civilizatie gaseste acolo? Ha, nu gaseste acolo acelasi concert ca si aici? Insa acolo daca fac vreo prostie stiu ca platesc pentru asta, aici se plimba tiganii la intrare, ca doar a venit Madonna la 5 minute de mers pe jos fata de Rahova si au dat-o la tv.

Organizarea concertului? Ca la romani. Nu vreau sa zic de naspa de E-magic pentru ca nu mai intru la anul la Bestfest, in schimb … la experienta lor, se puteau descurca mai bine. De fapt ei se pot descurca mai bine, doar daca au profit de 500%.

Ei bine de asta n-am vrut eu sa ma duc la concert. Nu aici.

About The Author

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

15 Responses

 1. Puştiu

  Recunosc, in Romania nu am fost la nici un concert dar am fost la un “concert” din Germania “Sensation Black” la care am ramas masca la cat de frumos a fost. In Rromania nu m-am dus pana acum la nici un concert din mai multe motive, unul ar fi romanul in sine.

  Reply
 2. Aty

  Locul ar trebui sa fie ultima problema, eventual organizezi la marginea orasului pe un camp daca vrei sa iti vina 100k oameni, dar pentru asta trebuie organizare de calitate. Problema este intr-adevar publicul si organizarea, publicul din Romania are acum posibilitatea sa vada concerte in afara, au fost la U2 in Amsterdam sau in alte parti si incet incet vedem ce inseamna public si ce inseamna concert adevarat. Madonna nu are nimic special dar ofera lumii ceea ce vrea, show exceptional. Dar, vazand ce pretentii exagerate a avut, mi s-a cam taiat de concert….

  Reply
 3. tina

  Pe romani trebuie sa-i inveti si cum sa se distreze, cum sa se simta bine fara sa fie deranjati de cei de langa (fara sa-l deranjeze pe cel de langa).
  Si mare e vorba aia cum ca din greseli inveti si capeti experienta, dar mai pretioasa e cea cum ca ai invata si din greselile altora, din experienta altora.. Haideti sa ne uitam la cei mai evoluati si mai educati si sa luam aminte, nu in urma noastra.. daca mai e cineva. De ce credeti ca Madonna a cerut atata securitatea, de sigura ce se simte in Bucuresti?

  Reply
 4. cris_a

  Am fost si la concerte in afara tarii. Si ce am vazut? Aceeasi oameni, acelasi public. Nu facem noi diferenta, ca nu stim la ce sa ne uitam, dar sincer prefer sa vad un tigan ca vinde seminte, decat sa vad unul care se drogheaza langa mine.

  Anul trecut, concert in Ungaria… daca ascultam la casti auzeam mult mai bine si mai clar (au limita de dB). Nici nu mi-am dat seama daca a fost show sau nu, ca am plecat destul de repede.

  Anul acesta, Amsterdam… sonorizarea proasta, muzica la fel (unii au si adormit). Spectacolul, insa, interesant.

  Tot anul acesta, Berlin… sonorizarea buna, muzica buna, show-ul nu prea, iar civilizatia… e mai de soi la noi.

  Si singurul loc in care nu m-au durut picioarele, dupa 9 ore de dans, a fost pe nisip, la mare. Si sa nu uit: sonorizarea buna, show-ul la fel si, culmea, profit 0 (zero) pentru organizatori – nu vreau sa fac reclama.

  Cam astea sunt parerile mele proprii si personale. Da! Sunt nationalista convinsa!

  Reply
 5. Skag

  Pana la urma educarea oamenilor se face la concertele de mai mica amploare. Cele organizate cu trupe romanesti, la festivaluri si alte alea. Insa alea sunt de cea mai proasta calitate, Plus ca romanii nu sunt fani. Romanii nu merg la concert pentru ca le place trupa aceea, ci pentru ca merge toata lumea acolo. Cam cum se duc si la biserica.

  Reply
 6. sin

  Um, cand ziceam ca ce de rahat e oranizat BestFestu si ca e exagerat de scump ala ziceai ca are lumea ceva. Da se pare ca tie ti-a placut ca te-au lasat unii sa intri moka si acu nu vrei sa scrii de rau de ei ca la anu n-o sa-ti mai dea intrare moka la concerte.

  Ce sa zic, dai dovada de foarte multa coloana vertebrala. Succesuri!

  Reply
 7. Cristi

  In primul rand stadion national nu mai avem, se reconstruieste. Nu uita de Cotroceni, Arcul de Triumf si Pista de Atletism Iolanda Balas. E adevarat, nu incap 50000 de oameni, dar in afara de Madonna nu cred ca o sa mai stranga cineva asa multa lume. Poate U2. Si la Madonna a fost asa multa lume pentru ca presa l-a transformat in evenimentul monden al anului.

  Reply
 8. silvia

  La U2 in Zagreb, pe 30 de grade, se distribuia apa rece celor din primul rand, in – ce oroare! – sticla. si oamenii langa care stateam dadeau apa sa ajunga si mai in spate. cand am plecat la toaleta, austriacul de langa mine mi-a pastrat locul – desi stateam sprijinita de gardul din fata lui bono – si m-a ajutat sa ajung inapoi cand ma impotmolisem.

  exercitiu de imaginatie, U2 in Romania, presupunand ca ar avea unde (ca scena e gigant). 30 de grade, n-ai decat sa mori deshidratat in primul rand, ca nu-ti da nimeni nimic. si moca. si in sticla. ca sa nu mai zic sa iesi de acolo, ca nu te-ar lasa romanii sa treci inapoi. daca, prin absurd, ti s-ar da apa, toata lumea din fata ar pastra pentru e;. pai ce, e prost?

  Nu ma mir ca a fost atat de naspa organizat concertul. E drept ca mai avem multe de invatat ca organizatori, dar mai ales ca public. Ce-ar face un roman cu o sticla de apa? Ar da cu ea in oameni. Ce faceau astia? Le aruncau unde li s-a zis, intre scena si gard. Si nu dadeau cu ele prin aer, le dadeau din mana in mana pana in fata

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.