home to blog Datele tale personale sunt in regula?

Datele tale personale sunt in regula?

Acum cateva zile, la fix 12 noaptea, am primit mailul asta de la Facebook.
1070048_10151794680486204_487035192_n

Sarind peste faptul ca parola mea de la Facebook nu am introdus-o nicaieri decat in calculatorul meu, pe care il am tot timpul la mine, dar si peste faptul ca am stat pe niste retele wifi dubioase (nu stiu exact daca se trimite parola in clar prin wifi daca nu te deloghezi din sistem), m-am gandit ca nimeni nu avea acces la contul meu de Facebook. Conform politicilor de securitate am modificat bineinteles parola si am confirmat ca sunt eu. (atentie la cum confirmi ca esti tu pe Facebook).

Dar trebuie sa atrag atentia asupra urmatoarelor chestii. Acum pe internet aproape toate serviciile online majore implica prezenta unui telefon mobil pe care sa trimita SMS pentru a confirma persoana. E un fel de verificare CAPTCHA daca vreti, dar e facuta cu telefonul mobil, acel dispozitiv pe care il aveti intotdeauna la indemana. Si astfel pentru a-mi fura identitatea mea online, trebuie sa aveti ambele cartele sim cu numerele mele de telefon. Altfel nu veti putea folosi conturile mele.

De altfel, mai jos un scenariu despre cum se pot fura datele personale ale tale de la banca.

Oricum in Romania nu e suficient de dezvoltata o infrastructura IT pentru procesarea datelor personale. Dar asta e si cel mai grav aspect, pentru ca aceste date personale circula liber, asa, aiurea, pe internet sau te mai miri pe unde. De la subscrieri la tigari pentru ca sunt fetele dragute, la companiile de telefonie care le “inchriaza” pentru trimiterea de mesaje comerciale – direct mailing.

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

7 thoughts on “Datele tale personale sunt in regula?

  1. Primesc zilnic pe emailul firmei zeci de mesaje de tip SPAM, insa in Romanica noastra nu avem vreo institutie care sa ii sanctioneze pe cei care fac SPAM, si foarte interesant este ca primesc SPAM si de la firme nu doar de la pustani…

  2. Sunt cu duiumul aplicatii care iti permit sa, conectat fiind la un wifi pe o terasa, scanezi si sa te folosesti de sesiunea altuia sa intri pe contul lui de facebook, sa postezi diverse chesttii si eventual sa furi unele date private.

    Asa ca va recomand sa evitati retele wifi publice, nu din pricina proprietarilor, ci a celor care au mult prea mult timp la dispozitie pentru a se distra.

  3. cand se vor finaliza proiectele cu wifi free pe strada,sa vezi atunci furturi de date.
    anumite retele pot fi monitorizate…de aici si pana la “transferul”de informatie nu este dacat un pas.

  4. Si eu am primit pe e-mail-ul secundar de la Google Accounts ca a incercat cineva din China sa intre in cont dar au blocat accesul respectivului/ei. Oricum este contul care il am pentru Android. Dar e vital, oarecum, asa ca mi-am activat verificarea prin SMS. Good to know that.

  5. este o adevarata mafie in spatele retelelor de socializare si siteurilor de dating se fura la greu date personale, este stiut asta si nimeni nu face nimic.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: