home to blog Cutremurele din era internetului

Cutremurele din era internetului

De ceva timp incoace se intampla ceva nou in Vrancea. Pe langa cutremurele clasice care se intampla la 140 – 170 de kilometri adancime, au aparut cutremure noi la doar 40 de kilometri adancime.

Acum daca va intrebati daca stati intr-un bloc pregatit pentru cutremure sau nu, uitati-va la ce crapaturi aveti in casa sau pe casa scarii. Daca sunt crapaturi, atunci poate ar trebui sa va ganditi la o alta solutie. In schimb de la cutremurul major din 1977 incoace, Romania a trecut pe lista tarilor cu seisme de intensitate mare, drept urmare noi trebuie  sa ne facem blocuri mai solide decat altii. Daca asta se intampla sau nu, vedeti tot dupa numarul crapaturilor din pereti.

Pana una alta, avem institutul de seismologie al Europei. Se numeste EMSC.

The European-Mediterranean Seismological Centre (EMSC) was founded in 1975, following a recommendation from the European Seismological Commission (ESC). The ESC is a regional commission of the International Association of Seismology and Physics of the Earth’s Interior(IASPEI), itself a specialized association of the International Union of Geodesy and Geophysics (IUGG).

Si as recomanda acest institut cu mult peste Marmureanu sau INFP-ul lor, dintr-un singur motiv. Baietii astia sunt automatizati, au seismologi de calibru la sediu, dar isi fac treaba in mod automat, via internet, folosind echipamentele seismice ale institutelor nationale. Drept urmare, in cadrul unui seism, vedeti pe emsc-csem.org (bookmark please) ca datele despre acel seism nu sunt oferite numai de catre Romania, ci de catre orice alt centru seismologic care a simtit acest cutremur.

EMSC au si aplicatii de cutremure, pe Android si iPhone. Va recomand sa le instalati. Iar daca vreti sa intrati pe siteul lor imediat  dupa cutremur, va recomand rabdare, pentru ca siteul lor pica in cazul unor accesari intense.

Pe de alta parte, acestia sunt cei care raporteaza cel mai corect cutremurul, in timp ce  baietii romani de la INFP fac raportari, in functie de cutremur, pentru a atrage atentia media. Sau pentru a il suna pe  Marmureanu sau cum il cheama pe directorul actual.

Oricum, am avut un cutermur in seara asta, care s-a simtit in toata Moldova, mai putin la Bucuresti. Dar e un cutremur la fel ca cel care s-a simtit la Bucuresti acum o saptamana. Revin la povestea cu blocurile. Daca sunteti ok, stabiliti, daca nu … sa speram ca nu va fi un cutremur mare.

Screenshot_2014-12-07-23-51-33

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

3 thoughts on “Cutremurele din era internetului

  1. În 2011 am fost 4 zile în București şi tot mă gândeam oare nu am ghinionul să mă prindă cutremurul cel mare. Eu am simțit cutremurul din 1977 cu toate că eram la Timișoara. Aşa de tare s-a simțit la Timișoara încât majoritatea locuitorilor au fugit în stradă.
    Dacă voi cei care staţi în zona cu risc mărit de pericol … şi vedeți că aveți crăpături sau dacă aşa credeți că clădirea în care stați nu va rezista unui cutremur, de ce nu vă mutați de acolo ???
    Eu după cum am văzut Bucureștiul, mai ales ca aglomerație, sunt convins că în cazul unui cutremur ca şi în 1977, va fi una din cele mai mari drame din istoria României.

  2. Uite d’asta ma duc eu bucuros la serviciu. Cladirea in care lucrez se zice ca tine la >8.5 pe scara Richer, constructie pe sine, bila automata de contrabalans in varf. Cat despre blocul unde stau e din ’75 dar arata bine momentan. Noroc ca stau cu chirie si la primul semn de crapaturi m-am mutat 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: