home to blog Cum setez routerul sa faca PPPOE?

Cum setez routerul sa faca PPPOE?

Luam un exemplu clasic. Ai internet de la RDS si vrei sa iti cumperi un router ca sa nu stai cu un calculator pornit tot timpul, vrei de asemenea sa dai internet la mai multe calculatoare, sau sa iti setezi sa ai internet pe wireless ca sa nu fii limitat de fir.

Eu am un router si se procedeaza in felul urmator. Se acceseaza routerul (pentru aceasta este nevoie de obicei sa consultati manualul, e nevoie de username si parola) din pagina de web.

cum setez un router sa faca ppoe

Dupa ce ne logam in meniul principal cautam settings, sau wan settings. Cablul de internet trebuie conectat in portul de WAN, port ce reprezinta wide area network si nu wireless sau orice altceva ati crede.  Se selecteaza pur si simplu PPPoE, apoi se introduce userul si parola.
Daca vrem ca routerul sa aloce dhcp, ne asiguram ca setarea de dhcp este pornita. Mai departe trebuie sa ne uitam la securitatea routerului, sa se schimbe parola standard a routerului cu o alta parola, eventual – daca este nevoie si de wireless – securizarea conexiunii wireless.

Se salveaza setarile si asteptam sa se conecteze la internet. Daca conectarea cere si adresa de mac, se cloneaza adresa de mac a calculatorului ce a avut acces internet. Exista un meniu ce se numeste mac address clone, unde se introduce mac-ul calculatorului ce se conecteaza la internet.

Routerul ramane pornit si are protectie la deconectare, aceasta pentru a nu pierde niciodata legatura de net.  Daca se intampla vreo problema pagina de status a routerului sau logurile sale va spun ce s-a intamplat. Daca nu reusiti sa traduceti  mesajele de acolo vi le explic eu.

58 thoughts on “Cum setez routerul sa faca PPPOE?

 1. salve.Am un modem speedtouch st 516v6 din cite am citit pe aici e si router. Vreau sa fac o retea, la isirea din modem ii pun un switch 10/100/1000 , cu iesirile din switch vreau sa fac o retea de 20 pc.Se poate face asa ceva sau mai trebuie niste setari facute.VA MULTUMESC

 2. Salutare!Am dat din intamplare de articoul asta…am un speedtouch st516v6 cum are si lipan.Am 2 pc-uri,si momentan dau de la pc-ul meu celuilalt prin a 2a placa de retea.Deoarece,celalalt pc depindea de calculatorul meu,daca e pornit sau oprit,mi-am luat un router de la TP-link modelul TL-r460…si nu reusesc sa-l setez dupa cum precizezi mai sus.Daca m-ai putea ajuta te rog da-mi un semn!Numai bine & Sarbatori fericite!

 3. Salut
  Cine ma poate ajuta si pe mine, am internet de la RDS mobil si ip se schimba mereu cum pot sa fac sa fie ip fix mereu chiar si daca restartez calculatorul, am incercat cu No-ip dar defiecare data cind deschid pc. am alt ip, sau poate nu am procedat eu bine cu No-ip.
  Problema mea este urmatoarea :Am un calculator la tara si acolo nu locueste nimeni am si o camera montata iar eu vreau sa controlez acel calculator , mentionez ca si acolo am internet tot de la RDS mobil{prin stik} rugamintea mea este cine ma poate ajuta sa am ip stabil
  Multumesc

  1. Singura solutie in cazul tau este sa-ti iei un router care are posibilitatea de imparti conexiunea de Internet si de pe modem-urile USB. In acel router vei set-a fie cu un sub-domeniu de la NO-IP.org sau DyNDNS posibilitatea de a-ti accesa IP-ul tau dinamic folosindu-te de dinamic dns.
   Un router de acest gen este D-Link DIR 655, care vine si cu un port USB si care port poate fi folosit pentru a atasa si un modem USB pentru a imparti conexiunea mobila, la Internet.

 4. Din pacate, de curand am studiat si eu problema, insa rezultatele sunt negative.

  Fiecare provider are un astfel de serviciu, pentru obtinere IP fix, insa din pacate nu poate fi contractat decat de catre firme. Pentru persoane fizice nu e disponibil.
  Se pare ca doar la Zapp ar fi posibil, insa nu am avut un modem de la ei si nu am putut testa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.