home to blog Cum se seteaza centrala termica?

Cum se seteaza centrala termica?

Aici la casa am o centrala termica pe gaze. Habar n-am ce model e, n-am carte, proprietarul nu stie nici macar atat, drept urmare iata cum arata:

20150315_213638

 

Se nasc urmatoarele intrebari.

– la cat setez apa calda ca sa am si eu o apa calda constanta? Ca in momentul asta pleaca si se opreste si tot alterneaza temperatura.

– termostatul nu functioneaza ca n-are alimentare de 12v in el. Ce fel de transformator / mufa imi trebuie? Sa explic. Merge cu un transformator din ala universal?

– Se va face cald afara, cum opresc caldura? Ca in momentul de fata daca o dau la 30 de grade, tot porneste din cand in cand.

 

Poate v-ati confruntat si voi cu probleme asemanatoare. Cum le-ati rezolvat?

 

Si asta e termostatul.

11054487_10153217086841204_7256318297366341151_n 11070546_10153217086331204_7152593701954595620_n

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

25 thoughts on “Cum se seteaza centrala termica?

 1. 1. butonul de apa calda trebuie sa stea cam la 75% din gradatie (daca totul e ok cu centrala la aceasta setare cam orice centrala asigura debitul maxim de apa fierbinte.. aprox 11 – 13l/min placand de la aprox 10 grade apa la intrare)
  2. termostatul integrat in centrala nu are nevoie de 12v separati, daca vorbim de cel de ambient separat de centrala are nevoie de alimentare dar la baterii si de o legatura cu placa de baza a centralei.
  3. potentiometrul de incalzire (cel cu radiatorul langa) trebuie dat la minim. astfel centrala va porni doar daca temperatura ambientala va scadea sub 4 grade (daca are termostat ambiental legat la ea) sau daca temperatura apei de pe retur scad sub 2 grade (daca nu are termostat de ambient).

 2. 1. Din cate stiu, pe la 55-60 de grade trebuie sa fie setata ca sa fie ok. Nu ai cum sa vezi modelul? De obicei e cate o eticheta pe lateral, sau chiar sub ea, in interior, in spatiul unde sunt piesele (de obicei jos sunt deschise si poti sa vezi ce e inauntru si o eventuala eticheta). Este foarte important daca e clasica sau in condensatie, simpla sau cu boiler incorporat.

  2. La 70 de lei gasesti termostat cu fir care pleaca direct in centrala. Electric este foarte simplu, are doar un bimetal care porneste sau opreste centrala la temperatura prestabilita (ca la fierul de calcat), asta ca sa scapi de toate problemele utilizarii celui wireless. Poti sa ti-l montezi si singur daca stii care sunt cele 2 fire ale termostatului, din centrala. Daca totusi esti sigur si SIGUR scrie 12V pe el, merge cu un alimentator universal, insa trebuie vazuta inainte polaritatea corecta (polarizarea inversa il poate arde), adica unde vine plusul si unde minusul si OBLIGATORIU masurata tensiunea reala, pentru ca unele chinezarii ieftine pot da chiar si cu 2-3 volti in plus, si atunci, din nou BUM.

  3. In partea din dreapta jos, din cate vad, in stanga manometrului, are butonul de on/off. Il dai pe zero.

   1. Daca opresti incalzirea apa calda iti va merge, nu are treaba. Termostatul de camera sau reglajul temparaturii din calorifere nu are treaba cu incalzirea. Pentru dezactivarea incalzirii e de obicei o setare de iarna/vara. Termostatul de camera de obicei doar inchide sau deschide un contact. indiferent cat de sf ar arata si cate reglaje are, in final tot va porni sau opri un contact.

  1. 1. potentiometrul de apa calda nu are gradatie pe baza de grade
   2. are deja un termostat nu merita inca o investitie (termostatele nu se alimenteaza de la priza)
   3.comutatorul de langa manometrul este pentru oprirea/pornirea centralei. prin urmare actionarea sa nu va conduce doar la lipsa caldurii ci si la lipsa apei calde menajere.

 3. Centrala este un Vaillant, model 242 3-3. Cand zici ca nu e apa constanta te referi la acele dusuri scotiene ?
  Daca e pot trimite pe cine sa vada centrala ca si noi avem in gama de produse, asa ca astept sa ma contactezi pe email.

 4. din ce vad eu in poza e apa in centrala… 1 bar la 52 grade temperatura.. Deci la rece sunt 0,8-0,9 bar..
  Incarca centrala la 1,2 bar la rece.

  Dupa ce ai legat termostatul, regleaza termostatul cazanului la 50-60-70 grade, ca sa nu inchida acesta centrala, ci termostatul de camera (centrala este comandata in continuare de ambele termostate -de ambient, respectiv de cazan)

   1. termostatul e legat la 3-4 la centrala (la regleta 230 V) ?
    De fapt… termostatul trebuie sa aiba si o alimentare 230 V, dupa cum reiese si din Instructiunile lui:
    http://www.utilul.ro/cs-docs/2611_Termostat_de_camera_wireless_WH601.pdf

    Alimentarea 230 V o iei de la o priza, sau poti s-o iei tot din centrala, de la regleta de 230 V a centralei. Mai pui 2 fire acolo in acelasi loc unde vine alimentarea electrica generala a centralei.
    Termostatul nu arata nimic ca nu e alimentat electric.

   2. Oh genial, in centrala mea nu intra tzevi (sunt undeva in spate extrem de bine mascate), dar sa intre firul de la termostat. Si daca firul asta trece prin pod, cred ca l-au mancat soarecii. PF!

   1. centrala are o defectiune. Este un senzor defect. Nu ar strica nici o curatare generala. Am patit-o in aceasta iarna.

 5. presiunea variaza in functionare -respectiv creste de la rece la cald, si inapoi. O variate normala ar fi intre 1,2 bar si 1,8-2 bar..
  Daca scade in timp sub presiunea de incarcare la rece, atunci se pierde apa pe undeva (in centrala sau in instalatie).
  Cand se face o aerisire, mai scade presiunea in centrala.. Dar dupa aerisirie trebuie refacuta presiunea initiala la rece.

  A nu se confunda ventilul de aerisire cu robinetul de umplere al centralei (cel care face legatura intre instalatia de apa rece si circuitul inchis al instalatie de incalzire).

 6. 1. presupunand ca centrala este in stare buna de functionare, variatia apei calde vine de obicei de la combinarea cu apa rece (din cauza diferentelor de presiune dintre coloana apa rece si apa calda de la centrala)
  solutii: reglarea temperaturii apei calde din centrala cat sa nu mai fie nevoie de combinarea cu apa rece (adica sa nu friga)
  sau
  reglarea robinetului de apa rece general asa incat al baterii sa ai aproximativ aceeasi presiune/debit si la apa calda si la apa rece

  2.termostatul are de obicei baterii (unele sunt alimentate direct din centrala)..

  3. centrala are sigur doua modudi de lucru: vara si iarna (setabile de la cele 4 butoane, dupa cum arata,sigur se gaseste usor si fara manual)
  o pui pe “vara” si gata, nu mai porneste incalzirea

 7. Buna, am montat ambient la centrala, e setete pe 25 grade, ea arata 20 grade si tot nu porneste centrala, oare nu e setataconcordanta celor doua piese?

  1. In primul rand trebuie verificat ca termostatul suprascrie controlul de temperatura al centralei… (prin instalare se creaza o punte in placa de baza a centralei), dupa aceea se verifica ca termostatul sa aiba declansarea la o setare cat mai mica de grade (in general la 0.5 grade didferenta intre temp programat si cea a incaperii)..in ultimul rand se verifica ca termostatul se afla in stare manuala….adica temperatura ceruta de tine in timop real este manual introdusa si nu face parte dintr-un program temporizat.

   Bafta.

   Detalii pe mail

 8. am o centrala de apartament marca junkers si cand am pornit incalzirea a crescut presiunea in cat peste 3 atm in cat incepe sa picure la supapa de siguranta ce credeti ca are .
  mentionez ca apa calda functioneaza bine

 9. am o centrala feroli 24 noua si nu pot sa o reglez mai mult de 30 grade ptr.incalzire la calorifere.Un sfat daca se poate..

 10. Buna am o centrala lamborghini si nu stiu cum sa o pornesc are doua desene gheata so soare pe care sa dau?!centrala e legate la curent pe direct are siguranta separata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.