Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sa conduci zilele astea e o experienta foarte misto. Sa nu ai cauciucuri de iarna e si mai sinucigas, dar nici cei care au cauciucuri de iarna nu sunt mai breji.

Teoretic e simplu. Mergi cu masina cat crezi tu ca stii sa  mergi sau cat crezi ca te tine drumul fara sa ai probleme si pastrezi distanta fata de masina din fata ta. Ieri la televizor zicea cineva de la infotrafic ca ar trebui sa se circule cu maxim 30 km/h in localitate si 50 km/h in afara localitatii in conditiile carosabilului acoperit cu zapada.

In schimb asta nu se aplica in Bucuresti. Aici sunt ori aia care circula cu 10 la ora, speriati de bombe, ori aia care se cred smecheri ca au cauciucuri de iarna si merg cu 80. Partea periculoasa urmeaza la franare. Amandoi aluneca astfel incat ii sperie pe toti. Am vazut azi numai dume de genul asta cat am fost pana in centru si inapoi. Dar am vazut si foarte multe masini de dezapezire escortate de masini de politie pentru a actiona coerent.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că se circulă în condiţii de iarnă pe majoritatea drumurilor din ţară. Conform prevederilor legale, este interzisă circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a avea montate pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.
Adresăm conducătorilor auto următoarele recomandări:
-adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheată sau polei);
-folosiţi corespunzător atât sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi cel de climatizare şi dezaburire, pentru a vedea si a putea fi văzuţi in trafic.

Reamintim că legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităţilor şi în timpul zilei;
-păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri in condiţii de siguranţă; -echipaţi autovehiculul cu pneuri corespunzătoare;
-verificaţi periodic acumulatorul maşinii, pentru a nu avea surpriza neplăcută de a rămâne imobilizaţi pe drum;
-nu bruscaţi comenzile si folosiţi cu precădere frâna de motor; -asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz.

Nu în ultimul rând, rugăm conducatorii auto începatori să evite, pe cât posibil, conducera autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari. De asemenea, le reamintim că viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puţin de un an de practică în conducere este cu 20 de km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.

About The Author

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

8 Responses

 1. Napster

  Nu il poti forta pe om sa mearga cu mai mult de 10 km/h ca te grabesti tu. E vorba de siguranta in trafic. In conditii normale ii mai dai un flash un claxon ceva dar pe timp de iarna ori incerci sa treci de el ori stai cuminte in spate. Cu cauciucuri de iarna m-am dus pe cateva strazi de zici ca eram scos din nfs drift cu tot cu abs si toate rahaturile posibile. Cand ai integrala si cauciucuri de iarna mai merge. Am vazut anul trecut un impreza dotat pentru iarna cum frana aproape ca pe vara pe o sosea acoperita de zapada.

  Reply
 2. Adriana Ceausescu

  pentru FRANARE folositi NUMAI FRANA DE MOTOR .- poate se gaseste cineva sa explice doamnelor? Si ele sa exerseze inainte de a iesi in trafic!
  Azi noapte am vazut cascadorii cu masina pe strazi principale din Bucuresti. Stiti voi, tragi frana de mana si te dai pe gheata cu masina. Imi pare rau ca nu am mai avut timp sa filmez.

  Reply
 3. Ciprian

  O mica rectificare:

  O.U.G. a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile ulterioare (Iulie 2007) nu mai prevede limita de viteza diferita pentru incepatori. Ceea ce ai scris era intr-un regulament vechi.

  Astfel, art 49 arata acum asa:

  Art. 49. – (1) Limita maxima de viteza în localitati este de 50 km/h.
  (2) Pe anumite sectoare de drum din interiorul localitatilor, administratorul drumului poate stabili, pentru autovehiculele din categoria A si B, si limite de viteza superioare, dar nu mai mult de 80 km/h. Limitele de viteza mai mari de 50 km/h se stabilesc numai cu avizul politiei rutiere.
  (3) Pe anumite sectoare de drum, tinând seama de împrejurari si de intensitatea circulatiei, administratorul drumului, cu avizul politiei rutiere, poate stabili si limite de viteza inferioare, dar nu mai putin de 10 km/h pentru tramvaie si de 30 km/h pentru toate autovehiculele.
  (4) Limitele maxime de viteza, în afara localitatilor, sunt:
  a) pe autostrazi – 130 km/h;
  b) pe drumurile expres sau pe cele nationale europene (E) – 100km/h;
  c) pe celelalte categorii de drumuri – 90 km/h.

  Reply
 4. zaitz

  Cind ii intrebi de ce nu-si pun gume de iarna, iti raspund ” lasa ca eu conduc doar in oras si merg INCET asa ca n-am nevoie” ; intelegi? ei NU VOR sa-si puna gume de iarna dar li se rupe ca incetinesc tot traficul. Si o mai aud si pe aia cu ” mi se rupe, am casco ” de parca ar avea casco si pt oase. Pe o masina ok dpdv tehnic, daca ai 4 gume de iarna ( doua e tottal gresit, mai ales daca ti le pui pe fata !!!!) masina ti se va comporta impecabil !!! Intra pe ce site oicarui producator de gume vrei tu si ti se explica clar de ce trebuie sa ai gume de iarna. Sint de IARNA nu de ZAPADA. Pt ca si pe uscat, cind e frig, o guma de vara nu mai are aderenta. Ieri am rulat cu 80/90 la ora pe drum cu zapada si masina s-a comportat excelent ( si n-am nu stiu ce limuzina super dotata) dar in octombrie cind a nins m-a prins cu cele de vara: pe drum uscat dar la 0 grade imi fugea spatele prin curbe….Poate intr-o zi o sa fie si la noi amenzi, ca la nemti si austrieci, daca te prinde fara gume de iarna. In Austria, amenda e de 5000 euro si 2 saptamini de puscarie !!!!! Am vazut o instiintare oficiala a politiei de la ei trimisa in toate limbile europene ( mai putin romana….) pe tema asta. Si mai e ceva: daca nu te simti in stare sa conduci pe timp de iarna….ia metroul !!! Mai sigur pt tine si mai putin enervant pt ceilalti din trafic.

  Reply
 5. Adriana

  @Dictionar englez roman 🙂 tu si ceilalti 22 de milioane sinustiumaicati romani. Uf…….chiar nu mai au romanii respect ptr tara asta? Daca ma gandesc unde am ajuns si cine ne conduce……am si raspunsul. Trist.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.