home to blog Cum arata datacenterul si serverele Facebook

Cum arata datacenterul si serverele Facebook

Facebook e cea mai open-source companie din lumea asta cred. Blogul lor, pagina inginerilor tehnici m-au ajutat pe mine foarte mult pana acum. Si pentru ca facebook este pentru a imparti cu toata lumea experientele fiecaruia, acestia isi anunta public tot ceea ce fac. De la cum au facut lightbox-ul de imagini, cod, css si tehnologie, la cele mai detaliate lucruri tehnice. De la ei m-am inspirat cu multe in ceea ce priveste optimizarea unui site intr-o arhitectura.

Acum ei se lauda cu cel mai nou datacenter. Dar si cu serverele facute de intel si AMD pentru ei.

A se vedea cat ram au fiecare dintre servere, ce hard si de aici va deduceti fiecare cam ce au nevoie serverele facebook.

In schimb tehnic, pe scurt, datacenterul asta nu are racire pe baza de aer conditionat, ci doar naturala, folosind aerul de afara, printr-un sistem ingenios de racire si umezire a aerului. Au economisit astfel multa energie eletrica si au inlocuit UPS-urile generale cu unele mici pentru fiecare rack in parte. De asemenea folosesc curent si din cel furnizat de porturile ethernet.

 

12 thoughts on “Cum arata datacenterul si serverele Facebook

  1. si cand te gandesti ca toate astea sunt ca sa ne cacam noi in sus, ciupindu-ne prietenii pe care nu i-am vazut niciodata si pe care ii doare in cur de noi daca traim sau murim :)))

  2. WTF 🙂 Cateva zeci de Intel Xeoane, jdemii de servere si jdemii de medii de stocare. Ma gandeam eu ca e o “enormitate” dar nu mi-am imaginat asa ceva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.