home to blog Cum a ajuns portalul e-Romania de la 1.2 mld. € la 500 de milioane € si in final la nimic

Cum a ajuns portalul e-Romania de la 1.2 mld. € la 500 de milioane € si in final la nimic

Am gasit o stire de anul trecut de la lansarea magnificului proiect in faza de concept, cand Boc impreuna cu ministrul comunicatiilor, al carui nume nu vreau sa-l mentionez, estimau ca acest proiect va costa 1.2 miliarde de euro. Zilele trecute ministerul se lauda ca va primi jumatate de miliard de euro. Ieri a iesit Boc sa dea explicatii si sa relativ linisteasca zicand ca parca nu sunt bani, ca sa mai vedem, ca alte intrebari nu sunt? (vedeti detalii in materialul video de mai jos).

Si acum pana sa dam si replica ministerului comunicatiilor, sa analizam un pic. Astia vor sa dea drumul la un site care sa inlesneasca comunicarea dintre contribuabil si institutiile statului. Vor ca pe siteul ala omul sa vina si sa gaseasca solutii de platit amenzi, de luat aprobari, de obtinut formulare si multe altele. Da? Cat poate costa  un e-commerce sau un portal de platit amenzi, conectat la sistemul national fiscal. Gecad face asta de atata timp si o face pe bani putini. Cat poate costa  un site care ne ofera toate formularele de care avem nevoie sa deschidem o firma? Cat pot costa niste calculatoare pe care le cumperi pentru functionarii tai publici astfel incat aia sa iti updateze tie portalul si sa isi faca treaba asa cum trebuie?

Ministerul Comunicatiilor considera speculatii ceea ce scriem noi aici si isi bate joc de noi anuntand sec si negru pe alb ca:

Este vorba despre interconectarea întregii administraţii publice din România, atât centrală cât şi locală, astfel încât să intrăm în rândul lumii din punctul acesta de vedere.

Deci intelegeti voi intelectualilor care este? E vorba de interconectare, asta costa 500 de milioane de euro.

Ca sa nu ne spetim cu cititul explicatiilor din comunicatul tampit al ministerului va arat in poza urmatoare unde m-am oprit eu din citit:


Sa recapitulam. Exista un proiect care anul trecut a fost 1.2 miliarde de euro, anul asta a obtinut aprobarea de la guvern pentru 500 de milioane de euro, iar primul ministru vine si spune ca nu ii da nici un ban. In schimb acest proiect care nu are documentatie, nu are idei si nici macar vreun timeline de implementare se va face sigur. Cum? Pai sa vedeti? Ca car, ca marr, sa luam intai banii si vedem pe ce ii cheltuim.
Ma opresc momentan ca ma doare capul. Am cautat in presa si alte detalii despre acest proiect. Presa e total ametita si a prezentat numai franturi din discutii si idei (sau asa a fost informata), astfel incat se vorbeste de prea multe chestii si se sare de la un subiect la altul fara sens. O stire completa de la cap la coada despre proiectul asta nu exista pentru ca nici cei care l-au facut nu stiu ce vor.

7 thoughts on “Cum a ajuns portalul e-Romania de la 1.2 mld. € la 500 de milioane € si in final la nimic

  1. Mai tineti minte cand a platit Ritzi suma X pentru acele campanii pentru tineret sau ce mama mortilor ma-sii erau?

    Pe acelasi principiu o sa se ia si banii pe website-ul asta. Caca-m-as in sufletele lor de bolsevici.

  2. Mi se pare mai mult decat aberanta suma, probabil nici cel mai afon in calculatoare nu crede daca aude articolul cu cat costa site-ul / proiectul / ce-o fi el.

  3. Din cate stiu un proiect vine cu un desfasurator estimativ de costuri, pe ideea:
    7 servere – X RON
    10 anajati pe timp de 3 ani, la un salar de X Ron = Y RON
    realizarea portal – conform anexei = Z RON

    anexat vine descrierea detaliata a site-ului, cu detalii specifice
    iar in desfasurator se trece inclusiv “Y metri cablu de retea, Z routere wireless”

    Un proiect de 40 de pagini mi se pare jenant, mai ales la un asemenea nivel in care sunt extrem de multe detalii. Sunt convins ca proiectul a aparut pe ideea “mai X, hai fa si tu un portal de-asta ca-ti dam 1,2 miliarde / 500 milioane euro”, iar acum ca au intrat in gura presei o dau cotita. Daca n-ar fi presa sa demaste multe dintre aceste furtishaguri cred ca romania intra in criza financiara cu multi ani in urma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.