home to blog Cu cat se maresc preturile?

Cu cat se maresc preturile?

Deci TVA creste la 24% de la 19%, adica cu cinci procente. Daca nu stiti acest TVA se aplica pe toate produsele pe care noi le cumparam de la benzina la tigari, de la paine la abonamentul de telefon mobil.

Sa zicem ca pentru o halca de carne se mareste TVA-ul, sa calculam cam cu cat se mareste pretul carnii, intr-un mod grosso, aproape ireal, dar respectand procentele. Sa zicem ca halca de carne la producator costa 5 lei. Producatorul ia halca asta de carne si o vinde distribuitorului, adauga TVA de 24%. Distribuitorul ia halca de carne si o duce la hypermarket, adauga adaosul comercial, pretul transportului si o vinde magazinului, adauga TVA de 24%.  Magazinul vine si pune carnea pe raft. Ii adauga pret de raft, pret de scos in fata, adaos comercial, adaos de magazin, etc, etc, o vinde mancatorului de carne, adauga TVA de 24%.

Deci majorarea asta de TVA nu se aplica numai produsului finit. Pentru ca produsul ala pe care noi il cumparam din magazin se mai vine de cateva ori inainte sa ajunga in mana noastra, iar toti vanzatorii aia trebuie sa plateasca TVA de 24% statului.
Drept urmare e corect sa spui ca se majoreaza pretul halcii de carne cu 5% la producator, insa el se mai majoreaza cu 5% la fiecare operatiune de vanzare cumparare a produsului acela pana sa intre la noi in frigider. Daca halca de carne de care am tot vorbit, costa 5 lei la producator, iar noi o luam cu 15 lei in magazin, ea va costa cu 5% mai mult la producator, dar si in toate locurile in care carnea asta isi adauga cheltuieli si adaosuri. Iar in functie de cate operatiuni din astea exista, carnea aia va costa cu mai mult de 5% aplicat de producator deja.

De asta a fost zilele astea aglomeratie in magazine, de asta au fost cozi uriase la benzinarii in aceasta seara, de asta de saptamana viitoare vor aparea furturile, scandalurile si jafurile. Pentru ca tot ce s-a strans pana acum se va sparge in niste preturi care vor exploda pur si simplu.

Daca spuneti ca n-am dreptate, sa si argumentati va rog.

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

22 thoughts on “Cu cat se maresc preturile?

 1. Te inseli la modul cum se aplica TVA. TVA se incaseaza o singura data de catre stat pentru orice bun si serviciu. Toate acele “intermedieri” se fac fara TVA. Adica Metro ia de la producator fara TVA si da la alti comercianti fara TVA.

 2. Prețul produsului de bază este același, numai cota TVA diferă. Dacă nu se pune un adaos suplimentar față de cel practicat până acum, sau altă taxă specifică unei teorii a scumpirii, prețul final va fi majorat cu acel 5%. De ce aprinzi un subiect nefondat?

 3. Ai spus un adevar si o eroare in acelasi timp.

  Eroare:
  TVA-ul se incaseaza de catre stat doar de la produsul final, adica cresterea va fi de 5% doar la “ultima mana”.

  Adevar:

  Buticarii de cartier…pentru a face un ban in plus, isi aprovizioneaza magazinele “pe sub mana”, adica ia marfa din Metro(unde platesc TVA), apoi adauga adaos si TVA si la ei in magazin. E principiul ala 1 produs pe factuar si 10 la negru…deci o sa fie si o crestere in cascada a preturilor.

 4. Am incercat sa pricep care este fluxul tva-ului. Inteleg ca preturile nu vor creste cu un procent anume. Nu e corect sa zicem ca preturile vor creste cu 4% sau cu 5%. Corect?

 5. Am incercat sa pricep care este fluxul tva-ului. Inteleg ca preturile nu vor creste cu un procent anume.
  Nu e corect sa zicem ca preturile vor creste cu 4% sau cu 5%. Corect?

 6. Teoria din articol e specific romaneasca: daca eu cumpar produsul cu 6.2 lei (5 lei + TVA) trebuie sa-l dau mai departe cu 6.2 + TVA = cca. 7.8 lei.
  GRESIT
  Pentru firme Tva-ul este deductibil de la stat chiar daca dupa o perioada de cateva luni bune.
  Astfel ca daca tu, ca si comerciant, cumperi un produs cu 6.2 lei (5+TVA) nu inseamna ca te costa tot atat ci doar 5 lei la care pui un adaos comercial de om simtit, de 5-10% si asa il dai mai departe cu max. 5.5 + TVA= 6.82

  In ceea ce priveste realitatea cotidiana, in magazine vor fi cresteri de preturi cu 5-10% sau Doamne fereste de mai mult.

 7. Caz concret: Dacia Logan. Preţ cu tva 19 %: 8150 de euro (laureate de 1.2). După mărire, preţul creşte cu 4.02 procente (fix, fără rotunjiri).
  Am explicat aici mai bine http://victorblog.ro/2010/07/01/mentalitatea-romanului/ , dar se pare că unii doar vor să sperie lumea. După argumentul tău, preţurile ar fi trebuit să crească enorm de mult pe 1 iulie. Dar, dacă eşti prin Africa n-ai de unde să ştii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.