home to blog Civilizatia sta in educatie sau in amenzi

Civilizatia sta in educatie sau in amenzi

Am spus-o de  nenumarate ori. Noi nu suntem educati, nu suntem civilizati, habar n-avem sa ne comportam atat in public cat si acasa. Am vazut articolul la Zoso si am stat sa caut in arhiva de poze o poza edificatoare. Am gasit doar asta.

Statele Unite, San Francisco, o poza cu niste tomberoane pe marginea drumului, la ora de seara (deci dupa o zi de munca, aglomeratie si trafic), fara gunoi pe langa ele. Prin comparatie amintiti-va ce e in jurul ultimului cos de gunoi pe care l-ati vazut in ultima jumatate de ora?

Si asta e din cauza ca noi nu numai ca nu suntem civilizati, dar nici n-avem chef sa fim. Iar pentru asta exista doua solutii, prima e o campanie de civlizare: arunca ba chistocul de tigara la cos. A doua ar trebui sa fie o campanie de amendare (iarasi am vazut asta in State sa fi vazut cat de contrariata si rusinata se simtea tanti aia care a aruncat hartia pe jos). De prima campanie s-a apucat Rebu si a afisat timid prin oras niste mesaje.

De noi depinde sa vedem daca e nevoie ca sa inceapa si campania de amenzi pentru aia care dau foc cosurilor de gunoi, pentru aia care arunca pe jos, pentru aia care zic ei ca n-au chef sa faca ca oricum vine cineva sa mature in urma lor. Ca asa i-a invatat mama acasa, sa arunce pe jos.

Si revin la poza de sus, de ce la altii se poate?

7 thoughts on “Civilizatia sta in educatie sau in amenzi

  1. nu stiu daca e cea mai buna poza.. in fundal se vede o masina pe banda de biclisti. ala ce cauta acolo? 😀

  2. Educaţia pentru un mediu curat trebuie să fie incepută cu copiii…Nu! Cu cadrele didactice! Un profesor care intră în clasă şi începe ora fără a băga în seamă hârtiile de pe jos şi cojile de seminţe nu îi va putea convinge pe copii să pastreze mediul curat.

  3. Eu m-am cam plictisit de vorba buna… Nu zic ca nu se vad rezultate – dar, prea putin.
    Amenzi! Sa curga cu amenzi! Numai si numai atunci multi se vor gandi de zece ori atunci cand isi cumpara seminte, cand isi vor aprinde o tigara, cand vor vrea sa se descotoroseasca de un ambalaj.
    Degeaba arati obrazul la un obraz gros. Dar, daca il pisti la buzunare – o data, inca si inca o data – situatia se schimba. Garantat!

  4. Numai amenzile rezolvă astfel de probleme.
    Oamenii sunt educaţi -numai- cu forţa indiferent de naţie. Istoria oricărui popor “civilizat” arată acest lucru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.