Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Am spus-o de  nenumarate ori. Noi nu suntem educati, nu suntem civilizati, habar n-avem sa ne comportam atat in public cat si acasa. Am vazut articolul la Zoso si am stat sa caut in arhiva de poze o poza edificatoare. Am gasit doar asta.

Statele Unite, San Francisco, o poza cu niste tomberoane pe marginea drumului, la ora de seara (deci dupa o zi de munca, aglomeratie si trafic), fara gunoi pe langa ele. Prin comparatie amintiti-va ce e in jurul ultimului cos de gunoi pe care l-ati vazut in ultima jumatate de ora?

Si asta e din cauza ca noi nu numai ca nu suntem civilizati, dar nici n-avem chef sa fim. Iar pentru asta exista doua solutii, prima e o campanie de civlizare: arunca ba chistocul de tigara la cos. A doua ar trebui sa fie o campanie de amendare (iarasi am vazut asta in State sa fi vazut cat de contrariata si rusinata se simtea tanti aia care a aruncat hartia pe jos). De prima campanie s-a apucat Rebu si a afisat timid prin oras niste mesaje.

De noi depinde sa vedem daca e nevoie ca sa inceapa si campania de amenzi pentru aia care dau foc cosurilor de gunoi, pentru aia care arunca pe jos, pentru aia care zic ei ca n-au chef sa faca ca oricum vine cineva sa mature in urma lor. Ca asa i-a invatat mama acasa, sa arunce pe jos.

Si revin la poza de sus, de ce la altii se poate?

About The Author

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

7 Responses

 1. aHUIBAN

  Civilizatia sta in a fi educat de mic ca daca nu te conformezi din N puncte de vedere vei fi amendat, inlaturat, stigmatizat etc.

  Reply
 2. martinica

  nu stiu daca e cea mai buna poza.. in fundal se vede o masina pe banda de biclisti. ala ce cauta acolo? 😀

  Reply
 3. Zina

  Educaţia pentru un mediu curat trebuie să fie incepută cu copiii…Nu! Cu cadrele didactice! Un profesor care intră în clasă şi începe ora fără a băga în seamă hârtiile de pe jos şi cojile de seminţe nu îi va putea convinge pe copii să pastreze mediul curat.

  Reply
 4. anda_elena

  Eu m-am cam plictisit de vorba buna… Nu zic ca nu se vad rezultate – dar, prea putin.
  Amenzi! Sa curga cu amenzi! Numai si numai atunci multi se vor gandi de zece ori atunci cand isi cumpara seminte, cand isi vor aprinde o tigara, cand vor vrea sa se descotoroseasca de un ambalaj.
  Degeaba arati obrazul la un obraz gros. Dar, daca il pisti la buzunare – o data, inca si inca o data – situatia se schimba. Garantat!

  Reply
 5. wtfro

  Numai amenzile rezolvă astfel de probleme.
  Oamenii sunt educaţi -numai- cu forţa indiferent de naţie. Istoria oricărui popor “civilizat” arată acest lucru.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.