home news Cine vrea să facă politica relevantă? Și de ce

Cine vrea să facă politica relevantă? Și de ce

Anul ăsta a fost unul special. Chiar dacă în Parlament nu mai lucrează nimeni, pentru că toți așteaptă alegerile anticipate, cu care ne amenință sau alegerile prezidențiale, ca să vedem cu cine ne așezăm la masă, nu este chiar așa.

Anul ăsta am avut parte de o dramă națională. De fapt în fiecare an am avut parte de o dramă națională, anul trecut au dat cu gaze, anul ăsta a fost drama Alexandrei și a Luizei. Și toată lumea a fugit de politică. Anul trecut oamenii au fost gazați și drept urmare au spus că nu merită să se mai implice în mișcări politice. De unde nimeni nu a mai ieșit în stradă și protestele s-au stins, victorie PSD. În schimb anul ăsta a venit drama de la 112, iar oamenii au înțeles că sunt de capul lor și că statul nu îi ajută, iar PSD s-a prăbușit la 20 și un pic la sută în sondaje. Partea interesantă e că nu au crescut ceilalți.

Ați spune de ce ne interesează pe noi politica. Pai tocmai că ne interesează. Dacă ne uităm la clasa politică, sunt două figuri majore acolo. Sunt șobolanii bătrâni, care știu ei cum se face politică, pentru că sunt la putere de pe vremea comunismului și doar au schimbat puțin culorile de pe steaguri, în rest au rămas la fel. Pe lângă aceștia, sunt șobolanii tineri, care au învățat aceeași ”școală rusească a lui Iliescu” de la cei bătrâni. Iar ăștia tineri, fac fraude și fură pe față, pentru că sunt tineri și se descurcă ei. Pe lângă aceștia, mai sunt câțiva naivi care au fost prin Europa, care au fost prin lume, care au văzut cum poate fi bine și altfel și încearcă să schimbe câte ceva și pe aici. Nu le iese, pentru că e greu să lupți împotriva curentului.

De ce nu poate fi o țară ca afară. Dacă ne uităm afară, acolo avem două tipuri de țări, cele dezvoltate care fac parte din să zicem G7, China care e o democrație controlată de partidul comunist – știu cum sună, dar sunt la fel de dezvoltați ca și o țară normală – și tările bananiere. În țările bananiere politica este la putere, pentru că acestea nu au suficiente resurse sau companii puternice care să dicteze politica economic. Și aici, inclusiv la noi, vine investitorul străin și zice: vreau să fac nu știu ce, cine este la putere, cine este politic la putere să știu cu cine să vorbesc. Ați văzut sper, cum vorbesc cei de la Google, Amazon, Apple cu Trump. Îi spun ce să facă, altfel pleacă din State și îi prăbușesc economia.

Și atunci de ce să fie politica relevantă la noi.

Pentru majoritatea oamenilor nu este. Adică tu te duci la muncă, vii acasă, primești salariul. Prea puțin te interesează cine e la putere, ce dracu face ăla la putere, daca tu poți trăi liniștit în condițiile astea. Problema apare atunci când cine este la putere face lucruri care te afectează. Închide un spital, nu face o autostradă, fură fonduri europene și nu se mai dezvoltă țara. Dar – la naiba – suntem atât de loviți de soartă, încât toate tâmpeniile astea nouă ni se par lucruri normale și nu ne mai afectează.

Reclamele pe Facebook.

Facebook e un mediu de informare atât de răspândit în România, încât traficul direct pe siteurile de știri este sub 10%. Sub 10% din oamenii care citesc știri scriu în adresă numele siteului ca să intre să citească ceva acolo. Drept urmare, unde îi asaltezi pe oameni cu reclame, pe Facebook. Google este de mult irelevant, acolo doar dacă se întâmplă ceva și dacă se caută ceva, abia atunci se văd și reclamele de acolo.

Și am expus în articolul precedent partea de reclame. Însă acum sunt o tonă
de reclame, nu numai cele ale lui Dăncilă, care sunt pozitive. Dar cele axate
împotriva lui Barna. Trecem peste faptul că nu ai voie să vorbești de rău de Barna. Dar
e plin Facebookul de reclame  care îl
toacă pe Barna pentru că a făcut nu știu ce la nu știu ce alegeri din partidul său.

Pentru cei care nu știu despre ce vorbesc, au fost alegeri în interiorul USR și
după ce Bara a furat partidul de la NicuShorodan, acuma aparent l-a furat și de
la Clotilde. Nu știti cine sunt personajele, nu e nicio problemă, nici nu
trebuia să le știți.

Cine cumpără reclama pe Facebook

Până atunci de ce avem disperarea asta ca să facem politica relevantă. Oare singurii cei care bagă publicitate până acum, PSD – nu știu că dacă au mai mulți votanți, nu câștigă. Adică ei știu că dacă iese lumea la vot, în număr mare, aleg orice altceva decât PSD.
PNL? Nu îi văd să aibă această strategie. Și dacă o au, atunci de ce să dea în Barna, pentru că este concurentul lor? Dar de ce să dea atât de jegos în Barna. Oare nu cumva asta face un avantaj PSD-ului?
Tabăra cealaltă din USR? Avem o tabără bogată în USR. Oameni cu bani, cu influență și care vor să facă politică acum. Nu se pricep, dar clar sunt deranjați că a ieșit Barna candidat, iar acum sunt nevoiți să îl susțină. Și în loc să rezolve problema intern, au ieșit pe Facebook ca să își discrediteze singurul candidat pe care îl au. Cum ar veni să își taie singuri craca de sub picioare, dar nu de sub picioarele lor. Pentru că dacă asta e din interiorul USR, atunci cineva e foarte disperat acolo.

Cert este că se aproprie campania electorală. Și sunt două mișcări aici, cea simplă de PR unde fiecare vine să se prezinte singur și cea împotriva lui Barna. Mă uit la reclamele pe Facebook și toate sunt împotriva lui Barna ( nu îi știu celalalt nume – asta ca să vedeți ce PR are ).
Dar clar este că toată lumea este speriată de USR și de PLUS al lui Dacian Cioloș. Și asta dintr-un simplu motiv, oarecum partidele astea au reușit să facă protestele alea – adunările acelea publice, cum nu a mai reușit să facă PDSR-ul din anii ’90. Iar asta este speriant pentru ei.

Și acum nu rămâne decât să ne gândim. PSD nu căștigă alegerile. De unde disperarea lor. Și cine râmâne în cursă? Iohannis – PNL și Barna – USR? Și pe cine alegeți. De asta e atâta disperare de a face politica relevantă, dar și de a găsi un țap ispășitor în care să dea toată lumea cu tunurile. Dacă iese partea asta se vor muta la altul. Dar urmează o campanie dură. Despre asta vă explic zilele următoare.

3 thoughts on “Cine vrea să facă politica relevantă? Și de ce

  1. Bună.

    Unde pot descărca XEvil gratis pe site-ul tău?
    Am primit informații de la sprijinul dumneavoastră. XEvil este într-adevăr cel mai bun program de rezolvare captcha, dar am nevoie de cea mai recentă versiune a acestuia.

    Mulțumesc.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: