home to blog Ce urmeaza in Egipt?

Ce urmeaza in Egipt?

Chiar daca nu se vede neaparat in viata cetatenilor acestei tari, regimul condus de Hosni Mubarak a realizat cateva lucruri importante pentru tara. Am vazut  in documentar intalniri si negocieri cu toti liderii din zona. Am vazut mese comune cu Bush, dar si Saddam Husein,  Yasser Arafat si multi oameni importanti in regiune. A stabilizat Egiptul si l-a impus ca un stat sigur in zona fierbinte a Orientului dar si a Africii.

De asta nu pleaca Mubarak acum de la putere. De asta nici nu vrea sa plece de capul lui. Dintr-un  motiv personal, dar si din motivul ce-l obliga sa nu arunce lumea in haos.

Vorbind de agentiile straine, dar si de telefoanele lui Obama catre Mubarak,  nu pot spune decat ca acestia vor sa se asigure ca situatia in Egipt ramane calma, ca aceasta tara va fi un partener viabil pentru comert, ca vor ramane deschise canalele de comunicatie si cele maritime. Iar asta e obligatia care nu prea-l lasa pe Mubarak sa plece de la putere. Un haos in tara si blocarea legaturilor Europei cu Asia nu si le doreste nimeni.

Teoretic  ar trebui ca in Egipt sa se formeze o opozitie cat de cat omgena, pana in septembrie, cand expira mandatul actualului presedinte. Problema e ca acum, in timpul acestor revolte, nimeni nu vine sa isi asume protestele, nimeni nu vine sa se bata cu pumnul in piept si sa zica ca va conduce Egiptul mai bine. Toti sunt pe principiul, sa plece Mubarak, dar cine sa vina in loc?

Iar asta nu se poate acum, pentru ca e prea important Egiptul.

5 thoughts on “Ce urmeaza in Egipt?

  1. Cred ca cea mai buna comparatie este cu Ceausescu. Ca si Ceausescu, Mubarak a fost foarte activ in politica internationala cu rezultate pozitive (continuarea relatiilor cu Israelul, deschise de Anwar el Sadat, o politica impaciuitoare vezi interventiile pe langa Saddam in 1990, etc, etc). Problema este ca situatia interna a fost crunta. In Egipt, 40% din populatie traieste cu sub 1 dolar pe zi (fata de 10% in Siria, de exemplu), preturile au crescut extrem de mult, inexistenta vreunui program cat de mic de protectie sociala (singurul program viabil este cel al Fratilor Musulmani), etc.

    Ce urmeaza… depinde de Armata. Care de cele mai multe ori trece de partea poporului. Cine urmeaza ? Complicat. Sunt 3 nume – Baradei, actualul presedinte al Ligii Arabe si un miliardar egiptean… Oare e vreunul mai popular decar Fratii Musulmani ?

  2. Mubarak va pleca in septembrie dar va avea grija sa le-o plateasca celor care l-au vandut 🙂 poate sa-si asigure un succesor demn de pozitia respectiva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.