home news, to blog Ce urmează după guvernul Dăncilă

Ce urmează după guvernul Dăncilă

Vorbim din experiență și din ce s-a mai întâmplat până acum și știm ce urmează după ce pică un guvern, după o moțiune de cenzură. Și nu este un lucru bun. Nu este un lucru bun pentru că a picat un guvern, pentru că structurile executive ale statului sunt afectate din lipsa conducerii lor, că în cazul în care se întâmplă ceva – Doamne Ferește! – nu sunt autorități care să zică ceva, iar dacă nu este nimeni care să zică ceva, nu se întâmplă nimic. Statul asta este atât de puțin descentralizat, încât mâna aia de oameni în jurul căreia se învârte totul are mai multă influență decât cred mulți.

Să explicăm puțin, printr-o metaforă. Guvernul e ca o gașcă de oameni care stă la o masă plină cu bunătățuri și fripturi. Și de la masa aia după ce mânâncă ei bine să se sature, aruncă și la supușii lor resturi: la consilii județene – care sunt un fel de ospătari, la primari și șefi de direcții care sunt un fel de caini și pisici din alea care se freacă de picioarele tale, pentru că le dai de mâncare. Aveți imaginea, da? Atunci țineți-o bine.

Și acum că a plecat guvernul Dăncilă, de fapt nu a plecat, i s-a retras increderea parlamentară. Tradus în termeni ai unei firme, te-am dat afara, dar mai vii la muncă până când găsesc pe altcineva în locul tău. Nu mai poți face nimic în firmă, dar să te văd aici, ca să nu faci prostii. Cam asa e cu ce a rămas din Guvern azi.

Bătălia pe ciolan

Să dai jos un Guvern nu e greu. Ați văzut, se strâng niște parlamentari și se votează. Așa l-au dat jos pe Grindeanu, care nu voia să plece și acolo l-a dat jos propriul partid. Aici, la Dăncilă, au trebuit să se strângă 6 partide de orientări diferite ca să se facă acest lucru. Nici măcar nu poți spune că este o coaliție care vrea binele țării, pentru că de fapt fiecare vrea binele lui. Și acum va începe bătălia pe ciolan.

Tăriceanu vrea răzbunare pentru că nu este el candidat la președinție. Și vrea să rămână la conducere. Nu știu de unde are energie, dar la vârsta lui, în loc să scrie o carte să își scrie memoriile sau să vândă mașini e de apreciat. Pe de altă parte, UDMR pare că mai are niște păduri de vândut și mai are de implementat niște nem tudom prin magazinele K de la ei din zonă. Sau poate vor Transilvania înapoi.

Ponta se vede sigur iar prim-ministru sau orice fel de ministru cu imunitate și mașină de serviciu. Ah, singura faza naspa cu Ponta o am când ma plimbam cu elicopterul deasupra hotelului lui și a sunat la autoritate să zică să nu mai zburăm cu elicopterul peste vila de protocol că nu poate să doarmă. Înțelegem.

PNL au fost vinovații de serviciu. N-avea cine altcineva să depună moțiunea asta de cenzură ca să fie relevanți. Dar PNL sunt atât de găunoși si de plini de corupție încât nu au cum să se spele prea ușor. Ciprian Ciucu din Drumul Taberei spunea că poate ar trebui să-l spălăm de păcate pe Orban. Am ras cu vocea. O să se curețe și Orban, dar de la fumat, nu trebuie să îi facem noi nimic. Dar nici nu trebuie să insistăm. Aripa tânără din PNL nu există. Dacă vedeți nu a crescut nimeni în ultima perioadă, au fost doar oamenii de dincolo, care acum s-au ajuns și au preluat din obiceiurile vechi.
Am scris azi, ce face Emil Boc, nu vrea să vină la București, că avem de terminat un metrou și o criză de depășit. În schimb cei de la Cluj mi-au trimis atâta carne încât am umplut frigiderul.

USR? Există USR? USR o să fie dezamăgirea voastră profundă. USR a spus deja că nu se va implica în actul de guvernare, după această moțiune. Iar cei doar câțiva care sunt în USR și în PLUS deja și-au luat jobul de om politic în serios și lucrează pe unde pot ei deja: în Europa, pe la București, dar nicidecum nu au vreo forță, vreo susținere sau vreo dorință ca să facă ceva bun pentru țară. Dan Barna vorbește frumos, fetele pe care le trimite la televizor, vorbesc la fel de frumos, dar doar atât. Țipă cineva la ei, se vor liniști repede.

Iar toți oamenii ăștia se vor bate pe ciolan. Toți cred că dacă te duci în Guvern ai liber la furat. De fapt, așa este.

În Guvern e liber la furat

Mă uitam azi, în timp ce se vota moțiunea de cenzură la fețele îngrozite ale miniștrilor din guvernul Dăncilă. Cel mai îngrozit era Cuc de la transporturi. De parcă tocmai pornise lucrările la canalul București – Dunăre – Marea Neagră din banii proprii și acuma trebuia să dea banii înapoi. De zici că mâine o să aflăm câtă șpagă a cerut de la autostrăzi. De parcă DNA-ul aștepta să-l ridice pe el, nu pe altcineva.

Iar din atitudinea lui Teodorovici de la finanțe eu am înțeles că el nu administrează finanțele publice, ci circuitul banilor din scheme pentru membrii guvernului și ai celor de partid. De asta PSD nu mai primește bani de la buget, pentru că trezorierul lor a făcut prostii.

Cu mâna pe sacul de bani, Guvernul promite PNDL 3. Foarte bine, dar nu urmărește și criteriile de performanță, pentru că niciodată nu le-a urmărit. Dăm o gură de asflalt care să aducă voturi la parlamentare. Că se strică asfaltul ăla în 6 luni, nu contează. nu se prinde nimeni. Doar nu o să facă Recoder reportaj. Și dacă face ce? Îi sfidăm și aia e, că de asta suntem la guvernare.

Criteriile de profesionalism și performanță nu sunt urmărite în Guvern

Pentru că noi avem ghinionul să avem numai guverne politice, acolo nu se urmăresc criterii de perfomanță. Nu se dorește dezvoltarea țării pentru că partenerii noștri străini nu vor să aibă o concurență în România, vor să îi aibă sclavi. Și la nivelul ăsta suntem. Degeaba s-a dezvoltat țara și a ajuns o țară emergentă (din 2020) la fel ca India, dacă noi stăm blocați pe E85, dacă stăm blocați pe câte 10 kilometri de autostradă pentru că se termină într-un semafor. Dacă am distrus infrastructura feroviară și tot transportul e exclusiv rutier, pe drumuri de pământ.

Un guvern tehnocrat nu este dorit, pentru că acesta nu servește clientela de partid și pentru că acesta lucrează cu Excel și deadline-uri. Iar cainii și pisicile de sub masa îndestulată nu mai primesc oase de ros decât dacă arată că sunt baieți buni și prind oamenii răi. Dar dacă omul rău știe la fel să hrănească câinele, intră ușor în curte și se așează la masă. Nu?

Ce urmează

Urmează consultări cu Președintele, probabil alegeri anticipate la un moment dat. Unde nu vor vota cu cei noi, pentru că românii sunt un popor extrem de conversator și blocat în trecut, în loc să fie un popor avangardist care să încerce să aibă o părere.
Urmează scandalul unui nou guvern care va da vina pe guvernul precedent. Vom auzi iarăși scuze, greaua moștenire, e grav în țară.
Economia se va contracta, euro va crește. Firmele nu vor pleca, dar cei mai deștepți vor avea de câștigat. Pentru că în momente de criză se fac cei mai mulți bani. Și se fură cel mai ușor.

În cel mai bun caz vom avea o chestie ca în Moldova (țara de la est), o coaliție stânga-dreapta, pentru bunăstarea poporului care își vor urmări interesele lor, vor fura mai mult, își vor asigura mai mult spatele, vilele și conturile din străinătate, iar lor nu le va păsa că fac 6 ore de la București la Brașov. Țară emergentă am zis. Mai e mult până departe.

Vă las cu o poză cu plecarea Vioricăi Dăncilă din Parlament.

Copyright © Agerpres Foto Grigore Popescu

Cover photo: Copyright © Agerpres Foto Grigore Popescu

2 thoughts on “Ce urmează după guvernul Dăncilă

  1. Ce sa mai zici de o tara ca asta…nu mai zici nimic. Degeaba noi, ca popor, vrem mai mult, daca la conducere sunt pusi alti hoti sub o alta palarie care isi asigura spatele lor si atat. Pacat.. Se poate mai mult.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: