home to blog Ce calculator aveti? Ce pretentii aveti?

Ce calculator aveti? Ce pretentii aveti?

Hai sa facem un mic sondaj. Cine are calculator din asta?

Intel i5, 6 Giga de ram, x64.

Bun. Nu aveti calculatorul asta, aveti o bomba de laptop T2300, T5200, in cel mai bun caz T7300 sau mai mare.  Laptopurile astea nu se mai fabrica de ceva ani de zile, de fapt s-au fabricat vreun an de zile la vremea lor, dupa care producatorii au facut calculatoare mai rapide.

La noi nici o companie nu face retehnologizare, nici o companie nu renunta la calculatoarele sale pentru unele mai bune, decat atunci cand acestea crapa si nu mai pot fi reparate. Sa ne uitam cat de greu au trecut companiile la monitoare LCD, au trebuit sa apara niste reguli de protectia muncii ca sa se treaca la aceste monitoare. Intre timp calculatoarele au ramas aceleasi de acum 6 ani, intr-un caz fericit sau mai rau. De cele mai multe ori se cauta calculatoare ieftine, eventual refurbished. Si sa ne gandim putin, care companii cumpara pentru angajatiilor calculatoarele pe care acestia le doresc? Atat timp cat departamentul IT este trecut la si altele, iar bugetul este inexistent trebuie ales un compromis intre costuri si performante, iar de cele mai multe ori costurile primeaza.

Au aparut o sumedenie de firme de hosting in Romania. Permiteti-mi sa cred ca astia fac hosting pe servere refurbished cumparate de la pcmadd sau din dezafectari de datacentere din strainatate (asa am avut eu netcafe-ul, cu unitati refurbished din Germania).

Nu am vazut in Romania vreo oferta a firmelor de calculatoare pentru companiile care doresc sa-si reinoiasca parcul IT. Adica tu companie vii cu 50 de calculatoare vechi la noi, de preferinta functionale, iar noi iti dau 50 de calculatoare noi cu ultra performante, la pretul asta, mai mic decat ala de lista si cu astea vechi vedem noi ce facem.

Pana atunci in Romania se vor cumpara laptopuri cu 20 de milioane, iar astea sunt bune fix de aruncat la gunoi. Se vor cumpara calculatoare cu 1 giga de ram, ceva hard-disk si o placa video integrata pentru ca nu are nevoie angajatul de vreo performanta in calculator, el trebuie sa isi faca treaba.

Drept urmare o intrebare de genul: cum ruleaza internet explorer 9 pe un calculator care n-are placa video dedicata  (auzita azi la ronewmedia ) este pur si simplu nepotrivita. Bineinteles ca in Statele Unite la acelasi semniar, aceasta intrebare n-a existat. Pentru ca toti americanii aveau laptopuri cu placi video dedicate, astfel incat sa vada cum ruleaza corespunzator programul si pentru ca poza de mai sus este facuta pe unul din calculatoarele pe care puteai testa internet explorer 9 cu toate functionalitatile lui, spre exemplu.

In schimb noi trebuie sa stim ca atunci cand facem un site ca suntem vizitati in proportie de vreo 70% de calculatoare cu rezolutie de 1024×768, de unde rezulta un procesor mic, un monitor CRT si o lipsa acuta de ram, dar si alte aplicatii care blocheaza pur si simplu calculatorul ala. Drept urmare orice va merge greu. Atunci ce pretentii sa aveti?

Partea nasoala e ca am stat sa-i explic lui Hrvatin, dupa prezentare, de ce a fost pusa intrebarea aia.

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

33 thoughts on “Ce calculator aveti? Ce pretentii aveti?

 1. @bogdan sa priceapa si autorul, gandirea ta nu e constructiva si nu e progresista. nu duce nicaieri bun.

  tragi de un harb pana cand moare, tipic romanesc. de aia cumparam noi sh-uri din restul europei, in timp ce astia se bucura ca le arunca la noi

 2. @piticu: aș prefera ceva concret pentru că eu n-am găsit ceva similar cu TCO la noi. Există doar niște reguli vagi de ergonomie care spun că trebuie să se vadă calumea imaginea de pe monitor și atâta tot. Nu există nimic clar legat de rata de reîmpropătare („refresh”), luminiozitate, contrast șamd.

 3. Piticule, într-o firmă treaba asta este obligatorie, nu că vreau eu să trag sau nu de el. Dar când individa de la PR are de lucrat în Excel, de postat trei porcării pe Facebook şi de trimis două emailuri (chiar şi cu Lotus Notes, care haleşte ceva mai multă memorie) nici nu se poate pune problema să iei o sculă ca aia de mai sus. Normal, aşa ceva se duce la vreun art, că acolo îşi poate dovedi utilitatea, dar asta nu înseamnă că nu am văzut arţi care lucrează pe scule mult mai proaste.

  Cât despre mine, neavând nevoi speciale şi renunţând la jocuri de multă vreme, nu am de ce să fac o asemenea investiţie.

  Poate că am fost cam dur, dar cred că ştii şi singur că unele investiţii se fac în clipa în care este nevoie. Şi da, cumpărăm sh-uri şi ăia se bucură că le-au zburat aici…

 4. aici nu e vorba de a trage de un harb, ca nu e masina sa pice tabla de pe ea si rotile in prima denivelare

  e vorba de un computer care are o putere de procesare superioara unui server de acum cativa ani
  si atunci era folosit internet explorer, word si excel
  si mergeau foarte bine

 5. Discutii despre nevoi ce se creeaza artificial. O data cu softul, se va vinde si hardul. Astia-s mina in mina, parca au trait in Romania..

 6. Sistemul meu e un laptop Sony Vaio VGN cu CPU Intel Core 2 Duo la 2,13GHz, 4 GB ram, placă grafică ATI MRadeon HD 4650. Sunt foarte multumit de el. Lucrez in proiectare, în AutoCAD, si am nevoie de un sistem bun.
  Pretentiile mele pentru un sistem bun sunt mari si cred ca asa ar trebui sa gandeasca toti. Chiar daca ai invedere să cumperi un sistem doar pentru o anumita activitate, necesitatile se pot schimba, ca si tehnologia și programele aferente. O investitie mică acum este egal cu intrarea rapida in randament scazut si aparitia necesitatii de noi investitii. Ca sa spun mai direct, o investitie economica si proasta acum inseamna de fapt pierderi de bani pe viitor.
  Am dat si alte detalii aici: http://www.dexblog.ro/tehnologie/computerlaptop/raspuns-la-ce-calculator-aveti-ce-pretentii-aveti-piticu-ro/.

 7. Si totusi, ce faci cu scula aia, asa de curiozitate? De cate resurse ai nevoie pt windows si office, si oleaca de net? IE 9, probabil ca asta cere ca sa functioneze, insa ce facilitati din el sunt asa importante de nu putem rula versiuni mai vechi? Sau sa pomenim ca peste 50% din calculatoarele cu windows folosesc XP, si eu din cat retin ala a fost produs acum niste ani buni, si folosea resurse foarte mari pt timpul lui, infime acum. De ce ai avea Ferrari in Bucuresti, fara sa il folosesti corespunzator? Cei cu sisteme foarte puternice acasa, v-ati uitat cat folositi din resurse acum, citind blogul asta si probabil ascultand muzica? Ar fi haios de vazut, va zic eu 🙂

 8. Comparatia e gresita. O mașină nu o poți compara cu un computer pentru că nu ai computere de lux, ci computere performante. Și nu e nimic greșit să ei resurse cât mai multe. De fapt e chiar indicat. E adevărat că azi citesc un blog, dar cine știe, poată că mâine voi fi nevoit să îmi instalez AutoCAD 2012 pentru a-mi ușura munca și care are recomandat o anumită limită de sistem. Ce fac? Mă reînnoiesc la fiecare 6 luni cu câte un computer?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: