home to blog Ce ați rezolvat în urma votului? Nu pleacă nici Dragnea, nici Dăncilă

Ce ați rezolvat în urma votului? Nu pleacă nici Dragnea, nici Dăncilă

A fost un vot spectaculos. Excepțional și neașteptat. Nu am mai văzut cozi la vot de când am votat în Agronomie și am avut de ales între Iliescu și Vadim Tudor. Sau de când am fost la mare și ne-a prins votul pe listele suplimentare și am stat în stațiune să votăm. Și culmea, atunci a mers mai repede.

Procedeul de vot

De data asta, tot din cauza lui Dragnea, cu tot traseismul și plimbatul oamenilor la secțiile de votare; votul este unul sigur. Adică există acest sistem informatic care scanează buletinul și din cauza asta nu poți vota la altă secție de votare, nu poți vota de mai multe ori, dar mai ales nu poate vota altcineva în locul tău.

S-a votat cu 3 buletine de vot, pentru că au fost 2 scrutinuri. Un vot pentru Parlamentul European, nu pentru casa poporului și un vot pentru referendum. Despre referendum vom vorbi separat.

Am avut de ales un partid sau trei candidați independenți pentru a-i trimite la Bruxelles. Din oamenii ăștia aleși, doar 32 se duc la Bruxelles. Dacă se retrage Anglia din Uniunea Europeană, mai primim un loc. Deci vom avea 33 de oameni.

Ce am votat?

Nu am votat nimic. Am votat ca – în funcție de numărul de voturi și procente – să plece în Europa câțiva oameni din fiecare dintre partidele alese.

Deci oamenii ăștia vor ieși din viața politică românească și se vor duce în Europa să ne reprezinte pe noi acolo. Adică se va duce Băsescu acolo, iar locul lui din Parlamentul României ar trebui ocupat de următorul om din lista PMP, de la alegerile parlamentare românești. Dar acest scrutin nu are legătură cu Parlamentul român.

Nu se schimbă Parlamentul.

Parlamentul de la București nu se schimbă. Nu are ce să se schimbe. Nu am votat pe nimeni pentru forul legislativ de la București. Am votat pentru cei de la Bruxelles. Și am votat mulți.

Nu se schimbă nimic nici în viața politică. Nu pleacă Guvernul, nu pleacă Parlamentul, nu pleacă Dragnea. Nu are cine să plece și nici de ce să plece. Nu pleacă nici Iohannis și nici nu este ales într-un nou mandat. Va fi ales – sper – în toamnă, când vor fi alegerile prezidențiale.

Numărul mare de votanți.

Acesta este lucrul extraordinar și senzațional al acestor alegeri. România este un stat european, membru al Uniunii Europene și pe lângă statele din vest, care sunt cele fondatoare ale acestei uniuni; România a dat un semnal extrem de puternic Europei și le-am spus că suntem europeni, că suntem în Europa, că nu vrem să plecăm de acolo, că Europa se poate baza pe noi și că Europa este și în România.

Procentul celor care au votat aici a fost mai mare ca în statele din jur, mult mai mare ca în Ungaria – țară măcinată, la fel ca noi de o groază de probleme interne – trebuie să ne spună că în final bulele de pe Facebook livrează. Adică chiar și cei mai optimiști oameni nu au prognozat această prezență la vot.

Și în final oamenii s-au informat. Chiar dacă nu suficient. chiar dacă probabil mulți cred că au votat pentru Parlamentul de la București, lucrurile stau bine. Au ieșit oamenii la vot, ceea ce contează. S-au informat, au știut ce votează și reușim să trimitem la Bruxelles oamenii care contează. Dacă ne uităm la capii de listă, vedem că vom trimite la Bruxelles câțiva oameni care vor face diferența în Europa, nu vor sta degeaba, se vor lupta pentru țara asta și pentru ca noi să fim respectați în Europa. Iar aici nu mă refer la oamenii de pe lista PSD.

Nu pleacă Guvernul, nu pleacă Dragnea.

Proabil mulți au crezut că pleacă Dragnea. Nu pleacă, nu are de ce. Poate că mulți au crezut că o schimbăm pe Dăncilă. Nu are cum. Da, votul legitim, reprezintă faptul că oamenii preferă alte partide și altă guvernare. Dar aceeași guvernare și același parlament este votat și ales cu votul a vreo 3 4 milioane de oameni, câți au fost. Asta față de cei 10 milioane care au votat la acest scrutin.

De ce nu pleacă PSD? Pentru că ei încă au majoritatea în Parlament. Pentru că ei încă au numărul de voturi necesar. Guvernul acum nu poate pleca decât printr-o moțiune de cenzură. Dar așa cum știm, nu sunt suficiente voturi pentru a demite guvernul, de câtre Parlament, Trebuie doar să fie trădători la PSD, dar trebuie ca să existe o ”alianță” între partidele de opoziție. Iar acest lucru este blamat de către analiștii politici.

Și dacă ar pleca Guvernul, pe cine să punem în loc? PSD ar avea prima opțiune iar, pentru că au cele mai multe voturi. Opoziția s-ar înțelege? Nu cred.

Alegeri anticipate nu pot avea loc, pentru că sunt mai puțin de 6 luni până când expiră mandatul președintelui Iohannis. Și parlamentul, chiar dacă nu mai lucrează, oamenii își asumă, țara nu moare.

Atunci ce facem? De ce am votat?

Păi doar ne bucurăm de vot. Ne bucurăm că a ieșit atât de multă lume la vot. Ne bucurăm că oamenii au ales binele și nu răul. Ne apucăm să împărțim procentul și să numim oamenii care se duc la Bruxelles de la fiecare partid. Ne bucurăm pentru Rareș Bogdan pentru că e extrem de carismatic și patriot. Ne bucurăm pentru Băsescu pentru că îi cunoaște pe toți și că o să iasă niște petreceri geniale acolo. Ne vom bucura pentru Cioloș, fostul comisar european pe agricultură. Ne va mai aduce bani pentru agricultura, cu siguranță.

Vom plânge pentru fiecare europarlamentar de la PSD. Ei vor fi rușinea României în Europa. Dacă pe vremuri o aveam pe Elena Băsescu acolo, acum se duce taică-so, dar ăștia vor da culoarea acestui Parlament.

Ce facem? Ne pregătim pentru următoarele alegeri. Ne pregătim pentru prezidențiale, pentru că la prezidențiale vom alege omul care să ne reprezinte în lume și care să facă să se vorbească despre România cu respect și capul înclinat. Ne pregătim pentru locale, pentru că în București nu mai e apă caldă și absolut toate localitățile din România arată ca după război – fără iluminat public, insalubre, fără utilități, fără grijă pentru locuitorii lor. Și ne pregătim pentru parlamentare la finalul anului următor și doar să sperăm că nu vor fura ăștia tot până atunci.

Cam atât. De ce nu pleacă Statul Paralel? Pentru că aici aș mai băga eu niște epitete, dar nu-mi permite poziția mea publică, dar voi trebuie să realizați că PSD este un partid legitim ales și este la guvernare. Dar numărul de voturi cu care a fost ales acel partid atunci este extrem de mic. Și asta din cauză că oamenii, atunci nu au ieșit la vot. Au ieșit acum, la scrutinul greșit, dar măcar au ieșit. Poate au învățat ceva din asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: