home to blog Carantină, carantină, dar lumea trebuie să muncească

Carantină, carantină, dar lumea trebuie să muncească

Este foarte frumoasă această pandemie, pentru că de fapt a provocat o criză economică artificială. Multe țări au fost luate pe nepregătite – cum este și România – și au dat cu economia de pământ. Iar aceasta va avea repercusiuni majore pentru societate în perioada imediat următoare.

Dacă ne uităm puțin la fapte, vedem că în China s-au închis fabricile și oamenii au stat blocați în case săptămâni de zile. Diferența dintre China și restul lumii, este că acolo oamenii au magazine la parterul blocului de 50 de etaje, nu ca la noi la doi kilometri.

Diferența dintre China și restul lumii este că acolo este un pic dictatură democratică. Adică ai Partidul unic comunist la putere, dar ai voie să faci orice afacere vrei tu să lucrezi cum vrei tu și cu cine vrei tu. Iar acum când s-au închis fabricile, partidul unic a avut rezerve financiare să pompeze bani în economie ca oamenii să treacă prin aceasta ca printr-un concediu prelungit. Oricum era anul nou la chinezi.

În schimb, apar știrile care spun că Trump a ignorat informările despre starea epidemiei din China. Ceea ce este și normal, dar mai ales corect. Democrația americană nu se închide în jurul partudului unic ca la chinezi, este descentralizată. Nu poți închide economia americană, pentru că patronii nu au nici un fel de gândire socialistă sau măcar să le pese de angajați și îi vor da afară în secunda doi.
De asta vrea președintele Donald Tump repornirea economiei cât mai repede.

Pe de altă parte Italia este atât de grav afectată, pentru că Italia a impus carantină și a blocat economia doar la nivel declarativ. Săracii italieni și așa aveau un deficit bugetar uriaș, iar bugetul lor de anul acesta a fost cu greu acceptat de către UE. Ceea ce înseamnă că italienii sunt și așa săraci și fără bani, cum să îi lași pe drumuri.
Iar informația asta este confirmată de soră-mea care este în Milano, iar la ea la firmă activitatea nu s-a întrerupt și nici nu au lucrat de acasă, chiar dacă au avut oameni răciți la lucru. Pentru că dacă nu este respectat contractul, atunci adio încasări, iar statul nu va da nimic. Abia acum, de la începutul anului, lucrează vreo două zile de acasă, pentru că este o amendă de minim 400 de euro dacă se iese din casă, iar de luni se așteaptă să găsească o soluție să iasă din casă.

România s-a speriat de câteva cazuri de coronavirus

România face la fel. S-a speriat de câteva cazuri de coronavirus și a dat cu economia de pământ. A dat atât de rău cu economia de pământ, încât firmele care se simțeau mai bine mai au abia până în luna mai bani de salarii, nu de facturi sau altele, doar de salarii. Iar statul nu se oferă să ajute în vreun fel firmele. La fel ca în Italia.
De declarații politice făcute de la palatul Victoria suntem toți sătui. Indiferent de cine este la putere. Și de asta, e bine că acum cursul euro este ținut în frâu de faptul că firmele nu lucreaza, ca în vacanța de paște. Dar stai să nu apară primul salariu, să vezi apoi explozie.

Aflu acum că sunt de fapt 70 de decese în acest sezon gripal, de gripă obișnuită în România, verus 181 în perioada similară a anului trecut și un număr total de 81.831 de persoane infectate de coronavirus – unde coronavirus este denumirea clinică a oricărei gripe, dar se exclud din persoanele care au covid-19. Înțelegeți voi? Avem 900 de covid-19, dar avem 81 de mii de bolnavi de gripă și noi dăm cu economia de pământ. Sursa

Categoric, este un efect de domino. Dacă toată lumea a oprit economia trebuie să facem și noi la fel, pentru că sunt discrepanțe dacă unii lucrează și alții nu. Dar nu câștigăm din acest lucru. Din contră, pierdem. Pierdem extrem de mult.

Pentru om poate o fi bine că nu mai trebuie să plătească ratele până la finalul anului. Dar o să fie distracția supremă apoi când va vedea că se va reangaja la salariu la jumătate. Pentru că eu văd și această paletă a crizei.

Criza economică trebuia să se întâmple anul trecut

Toată lumea țipa anul trecut că trebuie să vină o criză economică. Și nimeni nu putea să provoace această criză, pentru că erau bani pe piață, pentru că schimburile comerciale funcționau, pentru că se produceau telefoane noi și așa mai departe. Trebuia să apară o criză și econimic vorbind ea nu putea fi declanșată pentru că există prea mulți bani.
De unde eu tot cred că această criză a fost declanșată artificial: China care a oprit producția prin PR-ul lor excesiv politic și toată această rostogolire a crizei ca un bulgăre de zăpadă.

Cine va câștiga din această criză?

Vor câștiga doar cei care își reamintesc ce au făcut la criza precendetă, cei care se vor reprofila și speculanții. Până acum principalii speculanți sunt chinezii. Ei au rezolvat problema, au exportat virusul în Europa și au repornit economia. Nu i-a costat nimic.
Urmează să vedem factura americanilor și cât se va prăbuși dolarul american, dar mai ales monedele naționale. Mie de leu mi-e teamă pentru că el nu are un soclu stabil pe care să se bazeze. O economie care să funcționeze orice ar fi. O lună merge pauza, dar mai mult de o lună nu.

Ignorați-i pe cei care vă zic să stați în casă.

Aveți o firmă care are muncă de producție. Aveți o piață de desfacere, chemați oamenii la muncă. Regândiți procedurile de igienizare dacă considerați necesar, dar plecați de la premisa că nimeni nu vă dă bani să închideți firma.
Regândiți și procedurile de marketing și vânzări pentru că nu vor mai fi la fel după această criză. Și vedeți ce ați putea face cu banii ca să plătiți salarii.

Am văzut ieri extrem de mulți oameni ultragiați de faptul că pe Iuliu Maniu în București erau cozi kilometrice pentru trecerea de filtrele poliției. Da, lumea mai și lucrează. Nu sunt toți influenceri care stau în pat pe Facebook și spun ei că trebuie să ne ferim de covid, că vine covidul și ne atacă pe la spate.

Iar tu, patron, poartă o discuție cu angajații tăi, cum faceți firma să funcționeze. Nu vă dați cu curul de pâmânt, pentru că trebuie să muncim. Pentru prima opțiune sunt politicienii și influencerii.

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

One thought on “Carantină, carantină, dar lumea trebuie să muncească

  1. Bună seara,am citit articolul dumneavoastră postat twitter si sincer gandiți corect această situație penibilă!eu si soția suntem in izolarea obligatorie,o respectăm!darcnu credem că tot ce se prezintă este adevărat!job-ul meu este in vânzări si firma a făcut tot posibilul să avem activitate,ni s-au dat acele adeverințe,soția blocată in casă cu 75 la sută!suntem tineri si activi….ne-a terminat acest stil de pușcărie!si sincer credem că le va face rău la toți oamenii!ideea este că locuim in Militari,exact ieri am iesit pe autostraďa Buc-Pitești să mă duc la muncă si am stat 2 ore din cauza la acel control!deci tot ce ați postat este adevărat si la fel credem că suntem manipulați artificila,dacă nu aveam coronavirus nu eram in råndul lumi!sănătate vă dorim si vă urmărim postările,cu respect Aurel

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: